Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

15. Організація виробничих процесів на підприємстві

Загальний виробничий процес являє собою сукупність часткових процесів, що об’єднані одною метою - випуском готової продукції, виконанням робіт чи наданням послуг. Виробничий процес передбачає використання робочої сили належної кваліфікації, спеціальних засобів і предметів праці, а також відповідної технології виробництва. - це сукупність процесів праці та природних процесів в результаті яких вихідні матеріали та напівфабрикати перетворюються в готовий продукт. Основою виробничих процесів на будь-якому під-тві є праця.

Правильна організація виробничого процесу на підприємстві передбачає:

а) строгий розподіл праці між окремими підрозділами під-тва на основі їх спеціалізації;

б) раціональне розміщення та найповніше використання обладнання на кожній дільниці, чітке розміщення робітників та розподіл між ними роботи, обслуговування робочих місць всім необхідним для високопродуктивної праці;

в) якнайшвидше просування предметів праці в процесі виробництва, для чого потрібне макс скорочення маршрутів, використання прогресивних транспортних засобів, правильне оперативне планування вир-тва в часі і просторі.

Організація таким чином виробничих процесів забезпечує високу економічність виробництва.

16. Класифікація виробничих процесів, принципи їх організації

Виробничий процес є сукупністю взаємозв'язаних трудових, технологічних і природних процесів, в результаті яких початкові матеріали перетворюються на готовий виріб.

За призначенням у виробництві :основний, допоміжний, обслуговуючий

За характером технологічних операцій: заготівельний, оброблюваний, складальний

За характером об’єкту виробництва: простний, складний

За участю праці в процесі: трудовий, природний

За характером протікання в часі: Дискретний, безперервний,

За мірою автоматизації: ручний, механізований, автоматизований, автоматичний.

Основний процес - виготовлення продукції, на якій спеціалізується підприємство і яка призначена для реалізації на ринку.

Допоміжний процес - виготовлення продукції, споживаної для власних потреб.

Обслуговуючий процес - забезпечує протікання основних і допоміжних процесів.

Заготівельний процес - отримання заготівель (різанням, штампуванням)

Оброблювальний процес включає механічної, термічної, хімічної обробки

Складальний процес - отримання складальних одиниць, виробів, включає випробування, консервацію, упаковку.

Простий процес - складається з послідовних операцій виготовл. предмета виртва.

Складний процес - сукупність координованих в часі простих процесів.

Трудовий процес - здійснюваний за участю людини.

Природний процес - здійснюваний без участі людини.

Технологічний процес є складовою частиною виробничого процесу, що містить цілеспрямовану дію на зміну предмета виробництва.

На базі одного і того ж технологічного процесу можна організувати ряд виробничих процесів, що мають різні організаційно-економічні показники.

2. За характером впливу на предмет праці :

технологічні, під час яких відбувається зміна форми, структури, складу, якості предмета праці під впливом живої праці і знарядь праці;

природні, коли змінюється фізичний стан предмета праці під впливом сил природи

Технологічні виробничі процеси, у свою чергу, класифікуються за методами перетворення предметів праці в готовий продукт на: механічні, хімічні, монтажно-демонтажні і консерваційні

3. За формами взаємозв’язку із суміжними процесами:

- аналітичні виробничі процеси, коли внаслідок первинного оброблення комплексної сировини одерж різноманітні продукти для наступн обробки;

- синтетичні, під час яких напівфабрикати, що надійшли з різ­них процесів, перетвор у єдиний виріб;

- прямі, що створюють з одного виду матеріалу один вид напівфабрикатів або готового продукту.

5. За характером устаткування, що використовується, розрізняють:

  • апаратурні (замкнені) виробничі процеси, де технологічний процес здійснюється в спеціальних агрегатах, які обслуговує оператор,

  • відкриті (локальні), коли робітник обробляє предмети праці за допомогою набору інструментів і механізмів.

7. За масштабами виробництва однорідної продукції розрізняють

  • масові — серійні — індивідуальні (одиничні) —

17. Поняття виробн. процесу; класифікація: основні, допоміжні, обслуговуючі

Виробничий процес — це сполучення предметів, знарядь праці та живої праці в просторі і часі, що функціонують для задоволення потреб виробництва.

Основними елементами, що визначають процес праці і, відповідно, виробничий процес, є сама праця, предмети і засоби праці. Основною продукцією на виробничому підприємстві є виріб. Залежно від призначення розрізняють вироби основного і допоміжного виробництва. До виробів основного виробництва належать ті, що призначені до реалізації. Вироби, які виготовляються для власних потреб підприємства відносять до виробів допоміжного виробництва.

Залежно від ролі в загальному процесі виготовлення готової продукції розрізняють основні, допоміжні та обслуговуючі виробничі процеси.

1) Основні процеси спрямовані на зміну основних предметів праці і надання їм властивостей готових продуктів. У цьому випадку частковий виробничий процес пов’язаний або з реалізацією якоїсь стадії обробки предмета праці, або з виготовленням деталі готового виробу. Залежно від стадії (фази) виготовлення готового виробу основні виробничі процеси поділяють на:

- заготівельні, які здійснюються на стадії створення поковок, отливок, заготовок. Продукція заготівельних процесів використовується в різних обробних підрозділах;

- обробні, що відбуваються на стадії перетворення заготовки або матеріалу в готові деталі шляхом механічної, термічної обробки, а також обробки з застосуванням електричних, фізико-хіміч­них та інших методів

- складальні, які характеризують стадію отримання складальних одиниць або готових виробів та процесів регулювання, доведення, обкатки

2) Допоміжні процеси створюють умови для нормального перебігу основного процесу виробництва. Допоміжні процеси спрямовані на виготовлення або відтворення виробів, що використовуються в основному процесі, але не входять до складу готового продукту. Структура і складність допоміжних процесів залежать від особливостей основних процесів та складу матеріально-технічної бази підприємства.

3) Обслуговуючі процеси спрямовані тільки на забезпечення належного здійснення основних і допоміжних процесів на своєму підприємстві. Вони призначені для переміщення, збереження, контролю, забезпечення матеріально-тех­нічними та енергетичними ресурсами і т. ін.

Основними тенденціями організації обслуговуючих процесів є максимальне суміщення з основними процесами і підвищення рівня їх механізації та автоматизації. Такий підхід уможливлює автоматичний контроль процесу основної обробки, безперервне переміщення предметів праці за технологічним процесом, автомати­зоване подавання предметів праці до робочих місць і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]