Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

28.Періодичність виробництва, різновидність періодичності виробництва, фактори, які впливають на періодичність виробництва.

Величина партій деталей, вузлів і виробів зумовлює періодичність процесів виробництва при даній програмі і таким чином створює своєрідний ритм серійного виробництва, що істотно відрізняє його від одиничного, в якому подібна періодичність відсутня. Періодичність повторення партій у виробництві визначається за формулою

, де  - програма випуску; - розмір партії деталей - планований період.

У масовому виробництві частіше за все використовуються партійно-періодична система і система планування по ритму запуску (випуску). При партійно-періодичній системі відповідно до вимог збирання встановлюється певна періодичність виготовлення партій деталей і складальних одиниць, яка з урахуванням регулярного режиму їх комплектування і споживання перетворюється в стандартний календарний розклад роботи дільниці і цеху.

Присистемі планування по ритму запуску (випуску) здійснюється вирівнювання продуктивності всіх виробничих ланок дільниці.

У серійному виробництві використовуються: система планування по циклових комплектах, по випередженнях; по комплектувальним номерам і по заділам.

При плануванні по циклових комплектах деталі об'єднуються в групи в залежності від спільності періодичності їх виготовлення, тривалості виробничого циклу і маршруту рушення.. Для кожної групи деталей встановлюється диференційований термін подачі їх на збирання. Використання циклового комплекту дозволяє скоротити пролежування деталей і обсяг незавершеного виробництва, а також номенклатурний номер виробничої програми.

При системі планування по випередженнях для кожної партії виробів, що виготовляються в попередній ланці, встановлюється випередження по запуску і випуску в порівнянні з подальшою ланкою виробництва.

Система планування по комплектувальних номерах (машино-комплектна) хар-ться тим, що виготовлення деталей і складальних одиниць для даної машини кожним подальшим цехом починається лише після постачання попереднім цехом всіх вхідних в неї деталей і складальних одиниць.

Система планування по заділам заснована на створенні нормативного незнижуючогося заділу по кожній деталі і складальній одиниці, рівень якого визначається нормативним випередженням. Розрахунок нормативних заділів і випереджень проводиться на основі планів-графіків роботи дільниць, тривалості виробничих циклів і добової потреби в деталях даного найменування. 

У одиничному і дрібносерійному виробництві найбільше поширення отримали позамовна і комплектно-складальна системи планування.

При позамовній системі планування для кожного замовлення будується крізний календарний графік технічної підготовки виробництва і виконання замовлення, яке узгодиться з графіком підготовки і виробництва інших замовлень. Планово-обліковою одиницею для складальних цехів є замовлення, для обробляючих і заготовчих цехів комплект деталей на замовлення. При цій системі планування відбувається тривале пролежування деталей і складальних одиниць.

При комплектно-складальній системі планування подача деталей на збирання здійснюється в декілька черг у вигляді складальних комплектів. Для кожної черги встановлюється склад складальних комплектів, з яких збирається виріб. Термін подачі складальних комплектів визначається календарним випередженням початку даної черги збирання по відношенню до терміну випуску виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]