Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3. Науково-організаційні основи курсу, предмет науки, мета і завдання курсу

Операційний менеджмент – це цілеспрямована діяль­ність з керування операціями придбання потрібних ресурсів, їхньої трансформації в готовий продукт з поставкою остан­нього споживачу. Операційний менедж­мент замикається в своїй основі на операціях планування, органі­зації і керування організацією. В результаті операційного менед­жменту фірма набуватиме статусу єдиного цілого. Це свого роду структу­ра знань, викладена як конкретна система цінностей, установок, стереотипів, що поєднують накопичені дослідницький потенціал і практичний досвід, сформоване світовідчування і перспективне мислення менеджера.

Мета операційного менеджменту – формування ефектив­ної системи керування операціями у виробництві, сервісі. Він на­цілений на побудову керувальних систем, що забезпечує виконан­ня необхідних дій і процедур для одержання ринкового результату діяльності фірми.

Предметом операційного менеджменту є закономірності планування, створення й ефективного використання операційної системи організації.

Основне завдання– побудо­ва керувальних систем, що забезпечують виконання необхідних дій і процедур для одержання ринкового результату від функціо­нування операційної системи будь-якої організації.

Спрямованістьефектив­ність і раціональність у керуванні будь-якими операціями. Під „ефективністю” слід розу­міти визначений ступінь досягнення поставлених операційною сис­темою цілей. Раціональність – досягнення максимально можливої ефек­тивності як системи загалом, так і операції зокрема за мінімаль­но можливих витрат.

Фундамент складають чотири головних компоненти – економіка, математичні основи дослідження операцій, технологія й організація,що взаємопов'язані і забезпечують успішну діяльність і розвиток системи.

Об'єктом вивчення є опе­рації у різних сферах людської діяльності.

Операція – відносно досконала рухлива фор­ма передбачуваного результату, підпорядко­вується системі вимог і обмежень, що задається ззовні.

Операція завжди має результат за підсумком її проведення.

  1. Структура та зв'язок дисципліни з іншими предметами

Структура управління операційною системою охоплює всі можливі дії, процеси, прийоми, пов'язані з безпосереднім випуском продукції. Управління операційною системою включає: управління технологічним процесом, оперативне планування, маршрутизацію, управління товарними ресурсами, диспетчеризацію, забезпечення інструментами і обладнанням, управління якістю, контроль, управління продуктивністю, складання графіків, управління персоналом…

Бухгалтери повинні бути знайомі з основами управління товарно-матеріальними запасами, вміти оцінювати використання виробничих потужностей свого підприємства і виконання норм праці для різних процесів. щоб максимально точно визначати собівартість продукції або послуг, проводити аудиторські перевірки і формувати фінансові звіти. Крім того, кожен бухгалтер, що спеціалізується на калькулюванні витрат виробництва, повинний розуміти принципи практичного застосування концепцій "точно в термін" і інтегрованої виробничої системи.

Фінансисти можуть використовувати концепції товарно-матеріальних запасів і виробничих потужностей при оцінці сум необхідних капіталовкладень, при прогнозуванні майбутніх потоків коштів і в процесі управління оборотними активами своїх компаній. Сфери операційного менеджменту і фінансів поєднуються також специфічними рішеннями, зокрема щодо того, чи слід компанії закуповувати або самостійно робити ті або інші комплектуючі вироби, а також питаннями, які зв'язані з розширенням виробництва і зміною місця його розташування.

Маркетологу необхідно знати, як можна використовувати операційні процеси для того, щоб уникати порушень установлених термінів виконання замовлень, забезпечувати максимальну відповідність товарів і послуг потребам конкретних клієнтів і найбільш ефективно виводити на ринок збуту нові види продукції і послуг.

Фахівці повинні знати, у чому полягають професійні обов'язки кожного працівника і наскільки взаємозалежні норми і системи заохочувальних винагород. Крім того, їм необхідно чітко розуміти, якими спеціальними виробничими навичками повинний володіти претендент на робоче місце.

Програмістам часто доводиться застосовувати інформаційні системи для управління операціями. Найбільш широко комп'ютерні системи в бізнесі застосовуються при контролі виробництва.

Підприємцям також необхідні знання в області операційного менеджменту. Підприємства нерідко терплять крах внаслідок неправильного планування виробництва і управління товарно-матеріальними запасами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]