Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

54. Місце, роль та склад інструментального виробництва та обслуговування

Важлива роль у безперебійне забезпечення підприємства необхідними інструментами та оснащенням належить інструментальному господарству. У процесі вирішення цього завдання служби інструментального обслуговування і господарства здійснюють:

- своєчасне виготовлення і безперебійне постачання підприємства якісними і високопродуктивними інструментами з оснащенням;

- підтримка інструменту і оснащення в працездатному стані;

- раціональне обслуговування робочих місць оснащенням;

- вдосконалення форм організації управління інструментальним господарством.

Завдання і об'єм робіт з організації інструментального господарства визначаються особливостями основного виробництва - складністю що випускається продукції, використовуваним обладнанням. Разом з тим від рівня організації цього господарства та якості інструменту залежить інтенсивне використання обладнання, технологічні параметри його роботи, рівень продуктивності праці і т.д.

Складність організації, планування виробництва та експлуатації інструментів обумовлюється величезною номенклатурою оснащення, високим вимогам до її якості і стійкості і великим впливом інструментального господарства на економіку підприємства.

Завдання інструментального господарства:

- обґрунтування потреби в різних видах інструменту;

- визначення ступеня споживчої задоволеності в інструменті;

- проектування спеціального інструменту;

- вибір форми забезпечення інструментом (отримання з боку або власного виробництва);

- організація ІТС інструменту;

- організація зберігання інструменту;

- ремонт і заточування інструменту, визначення можливості його відновлення та модернізації.

Інструментальне господарство підприємства включає виробничі ланки (дільниця, цех інструментального господарства) - інструментальний цех з виготовлення інструменту, складські та комплектуючі підрозділи (центральний інструментальний склад і інструментально-роздаткові комори цехів), підрозділи з відновлення й ремонту інструменту,підрозділу по інструментальному забезпеченню робочих місць. Діяльність цих служб очолюються і координуються відповідними підрозділами апарату управління до складу якого входять конструктори, технологічні групи, спецслужби, організатори, економісти, тобто всі фахівці,займаються інструменто-забезпеченням виробництва.

Основною ланкою інструментального господарства на підприємстві є інструментальний цех, на який покладаються завдання з виготовлення спецінструменту, оснащення для основної продукції, виготовлення інструменту,ремонту оснастки.

Начальник інструментального цеху в адміністративному відношенні підпорядковується головному інженеру і функціонально – начальнику інструментального відділу.

Підготовку та управління виробництвом цеху здійснюють служби:

- технолого-нормувальних бюро - технологічну підготовку;

- планове бюро - внутрішньоцехове оперативне планування та диспетчеризація .

Обслуговування по лінії техніко-економічного планування здійснює економіст цеху.

Зберігання та комплектація інструменту здійснюється в ряді ланок. У організації експлуатації інструменту більшу частину всієї ролі грає центральний інструментальний склад (ЦІС). Він забезпечує прийом, зберігання,регулювання запасів і видачу інструменту цехах. ЦІС складається з відділень,спеціалізуються на групах інструментів. Нормальний (універсальний)інструмент розташовується по типорозмірів, спеціальний - з виробів,деталей і операцій. Крім зберігання, обліку та регулювання запасів у ЦІСе ведеться постійна робота з постачання інструментом цехових інструментально-роздавальних коморах (ІРК) в межах встановлених лімітів.

Інструментально-роздавальні комори організовуються в основних і допоміжних цехах для забезпечення робочих місць інструментом і своєчасної заміни притупиться або що прийшов в непридатність інструменту. Затупилися інструмент ІРК обмінює у відділенні заточення інструменту на заточений і постачає їм робітників. Що прийшов в непридатність інструмент направляється в сортувальний пункт для перевірки можливості подальшого його використання. ІРК веде щоденний облік витрат і руху інструменту на спеціальних інструментальних картах (лімітно-розрахункові карти). Постачання робочих місць інструментом є однією з основних функцій ІРК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]