Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

11.Облік виробничих запасів.

Вир-чі запаси – активи , які: - призначені для майбутнього продажу за умов простої госп-ї діял-ті; - знаход-ся в прцесі вир-ва з метою подальшого продажу прод-та вир-ва; - призначені для викор-ня при вир-ві прод-ї, здійснення робіт і послуг, а також при управл-ні підпр-ом. Згідно Положення 9 запаси включають: 1)сировину, основні й допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші мат цінності; 2)незав в-во; 3)готову продукцію; 4)товари у вигляді мат цінностей, що придбані (отримані) та утримуються п-вом з метою подальшого продажу; 5)малоцінні та швидкозношувані предмети; 6)молодняк тварин і тварини на відгодівлі, продукцію сільського і лісового госп.

Порядок оцінки запасів. Отриманні або вироблені запаси нараховуються на баланс підпр-ва за первісною варт-тю. Первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів (включає мито, ТЗВ та ін.). ПВ запасів, що виготовляються власними силами підп-ва, визнається їхня виробнича соб-ть. ПВ запасів, що внесені до статутного капіталу підп-ва, визнається погоджена засновниками підп-ва їх справедлива в-ть. ПВ запасів, одержаних безоплатно, визнається їх справедлива вартість. ПВ одиниці запасів, придбаних у р-ті обміну на подібні запаси = балансовій вартості переданих запасів. ПВ запасів, придбаних в обмін на неподіб запаси, визн справедлива вартість отриманих запасів.

Запаси відображаються в б.о. і звітності за найменшою з 2 оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації. Запаси відобр-ся за чистою вартістю реалізації, якщо на дату балансу їх ціна знизилась або вони зіпсовані, застаріли, або іншим чином втратили первісно очікувану ек вигоду. Чиста вартість реалізації визначається по кожній одиниці запасів вирахуванням з очікуваної ціни продажу очікуваних витрат на завершення вир-ва і збут. Сума, на яку ПВ запасів перевищує чисту вартість їх реалізації, та вартість повністю втрачених запасів списуються на витрати звітного періоду. Суми нестач і втрат від псування цінностей до прийняття рішення про конкретних винуватців відображаються на позабалансових рахунках. Після встановлення осіб, які мають відшкодувати втрати, належна до відшкодування сума зараховується до складу дебіторської заборгованості (або інших активів) і доходу звітного періоду.

Облік запасів на рах.23 та субрах-х ведеться за факт.собів-тю (покупна ціна+витрати на транс-рт, посередників тощо).

Операції по придб. запасів: 1)придбання запасів (без ПДВ) 20-63, 2)Відобр. ПДВ. 641-63,3)сплачено постач-кам 63-311. Якщо має місце попередня оплата запасів, запис-ся: 1)перерах. передоплата постачальнику 63-31, 2)ПДВ 641-31, 3)податк-й кредит63-644, 4)оприбутковано запаси 20-63, 5)подат.кредит 644-63. Якщо при прийомі запасів виявлена недостача, вартість нестачі374-63. У випадку відмови від оплати рах-ку - позабал. рах. 023. Запаси, отримані з інших джерел20-40,719,742.

Реалізація запасів відбув-ся у відпов-сті з укладеною угодою. Це стос-ся не тільки гот.прод., а і послуг. Відображ-ся наст. чином: 1)зарах-ння на поточний рах-к дох-ду від реаліз. гот. прод. Кт701-Дт31, 2)зобов’язаняя по ПДВ Кт641-Дт701 , 3)списання собів-сті реаліз. гот. прод. Кт26-Дт901. У випадку реаліз-ції інших вир. запасів для відображ. доходу від реалізації викор-ся рах.712, а для відображ. собів-сті реалізованих запасів 943. Облік списання : 1)списання суми оцінки запасів за чист.варт. іх реал-ції Кт20-Дт946, 2)втрата запасів внаслідок надзвич. подій Кт20-Дт99, 3)списання нестачі запасів за балансовою варт-тю Кт20-Дт947, 4)відображення суми, що відшкод-ся винними особами Кт716-Дт375, 5) податкове зобов’язання Кт641-Дт716, 6) внесено гроші в касу або утримано із ЗП Кт375-Дт301,661.

Підприємства зобов’язані проводити інв-ю залишків матеріалів не рідше як 1 раз на рік. Позачергова інв-я провадиться в разі зміни матеріально відповідальних осіб. До початку інв-ї у бухгалтерії треба обробити всі прибуткові та витратні документи щодо складу. У процесі інв-ї визнач-ся фактична наявність цінностей, виявляються відхилення від книги обліку та причини відхилення. Інвентаризаційні описи (акти) разом з висновками комісії здають до бухгалтерії для виявлення кінцевих результатів. При цьому бухг-я складає порівняльну відомість.Всі надлишки обов”язково оприбутковуються, а нестачі списуються на витрати діяльн-ті (у межах природних втрат),понад ці норми- за рахунок прибутку (якщо не можна встановити винуватця), або вони відшкод-ся матеріально відповідальною особою. (у подвійному розмірі з нарахв-м ПДВ, що належить до сплати у бюджет).Облік списання нестачі або псування цінностей:1) Д946-К20 –списана сума уцінки запасів до чистої вартості їх реаліз-ї.2) Д99-К20 –списані запаси втрачені внаслідок надзвич-х втрат.3) Д947-К20 –списана нестача запасів за їх балансовою вартістю.4) Д375-К716- сума,що підлягає відшкод-ю винними особами. 5) Д716-К641- податкове зобов"я-я нараховане на суму,що підлягає відшкод-ю винуватцями. 6) Д20-К75- оприбутковано надлишок виявлений під час інвентар-ї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]