Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

15.Облік основних засобів.

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких - більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Об'єкт основних засобів - закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього або окремий конструктивно відокремлений предмет, що призначений для виконання певних самостійних функцій, чи відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів одного або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно.

Об'єкт основних засобів визнається активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена.

Створені та куплені основні засоби зараховуються на ба­ланс підприємства за первісною вартістю, що являє собою фа­ктичну вартість їх створення чи придбання. Первісна вартість склада­ється з таких витрат:

1)суми, що сплачують постачальникам активів і підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт;

2)витрати на установку, монтаж, налагодження основних засобів;

3)інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основ­них засобів до стану, в якому вони придатні для використання з запланованою метою (транспортно-заготівельні тощо).

Документальне оформлення руху основних засобів здійснюють за допомогою наступних первісних документів:Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів, Акт на списання основних засобів.

Аналітичний облік основних засобів здійснюється за інвентарними об'єктами. Інвентарний об'єкт - окремий предмет або комплекс предметів з усіма пристроями і приладдями, призначеними для виконання певних виробничих функцій.

Кожному інвентарному об'єкту присвоюється інвентарний номер, який наносять на об'єкт і зазначають у первинних документах і регістрах з обліку об'єктів основних засобів. Облік здійснюється також за видами основних засобів, місцями експлуатації їх, матеріально відповідальними особами.

Аналітичний облік основних засобів здійснюється в інвентарних картках (ф. ОЗ-6), які відкривають на кожний інвентарний об'єкт або групу однотипних об'єктів, які мають однакову вартість, введені в експлуатацію в один час і перебувають в одному підрозділі підприємства

Синтетичний облік основних засобів ведеться на рахунку 10 “Основні засоби”. За дебетом рахунка 10 відображається надходження (придбання, створених, безоплатно отриманих) основних засобів на баланс підприємства, які облічуються за первісною вартістю, сума витрат, яка пов’язана з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об’єкта; сума дооцінки вартості об’єкта основних засобів.

За кредитом – вибуття основних засобів унаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріями визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об’єкта основних засобів, сума уцінки основних засобів.

Рахунок 10 “Основні засоби” має такі субрахунки:101 “Земельні ділянки”;102 “Капітальні витрати на поліпшення земель”;103 “Будинки та споруди”;104 “Машини і обладнання”;105 “Транспортні засоби”;106 “Інструменти, прилади та інвентар”;107 “Робоча худоба і продуктивна худоба”;108 “Багаторічні насадження”;109 “Інші основні засоби”.

Для формування первісної вартості основних засобів та обліку витрат пов’язаних з їх придбанням і створенням власними силами або підрядчиками призначений активний рахунок 15 „Капітальні інвестиції” субрахунок 152 „Придбання (виготовлення) основних засобів” (крім об'єктів будівництва та основного стада). За дебетом рахунку відображають витрати пов’язані з придбанням, створенням, будівництвом, а за кредитом – їх списання при введенні в дію, прийняття в експлуатацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]