Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

7.Облік розрахунків з покупцями та замовниками.

В процесі фінансово-господарської діяльності у підприємства постійно виникає потреба в проведенні розрахунків зі своїми контрагентами, бюджетом, податковими органами. Відвантажуючи виготовлену продукцію, підп.-во, як правило, не отримує оплату одразу, тобто, відбувається кредитування покупця. Тому протягом періоду від моменту відвантаження до моменту надходження платежу засоби підприємства знаходяться у вигляді дебіторської заборгованості.

Покупці – це фізичні або юридичні особи, які купують товари (роботи, послуги). Замовники – це учасники договору, на підставі замовлення яких виготовляється конкретна продукція, надаються послуги, виконуються роботи іншим учасником договору.

Порядок і форми розрахунків між постачальником і покупцем визначаються у господарських договорах. Основними джерелами інформації для контролю розрахункових відносин з покупцями і замовниками слугують первинні документи з обліку розрахунків: а)виникнення заборгованості (-рахунки-фактури; -рахунки; -акт прийнятих робіт, послуг; -податкові накладні; -товарно-транспортні накладні; -комерційні документи (рахунки-фактури); -транспортні накладні (товарно-транспортна накладна, пакувальні листи); -платіжні документа на перерахування сум митних платежів та інших податків на рахунки митних установ; -розрахунки бухгалтери про наявність курсових різниць); б)погашення заборгованості (Виписки банку, прибутковий касовий ордер, векселі ,Виписки банку, векселі).

Для обліку дебіторської заборгованості покупців і замовників використовується рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»:-361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»; -362 «Розрахунки з іноземними покупцями». Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками повинен забезпечити отримання даних про заборгованість, строк сплати за якою ще не настав, а також заборгованість, несплачену в строк. Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем і замовником, за кожним пред’явленим до сплати рахунком, за кожною операцією. З цією метою підприємство може вести картки аналітичного обліку на кожного дебітора або накопичувальну відомість довільної форми.

Типові кореспонденції:1)Повернено покупцю надлишково перераховані кошти 36-31. 2)Одержано вексель від покупців 16,34-36. 3)Відновлено суму заборгованості покупця, яка раніше була визнана безнадійною, у результаті зміни його фінансового стану 36-716,071. 4)Відображено доход від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг 36-70. 5)Відображено доход від реалізації оборотних активів 36-712. 6)Відображено курсову різницю в результаті перерахунку дебіторської заборгованості на дату отримання коштів 36-714. 7)Погашено покупцем заборгованість за товари 30,31-36. 8)Відображено суми отриманих авансів, зараховані при пред’явленні покупцям (замовникам) рахунків за поставку готової продукції681-36.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]