Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

19.Облік незавершених капітальних інвестицій.

Незавершені капітальні інвестиції – це кап. інвестиції у будівництво, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання об’єктів необоротних мат. активів введення яких в експлуатацію на дату балансу не відбулося, а також авансові платежі для фінансування будівництва.

Для обліку витрат або створення мат. і немат. необ. активів призначений рахунок 15 «Кап. інвестиції»

Рах. 15 має такі субрахунки: На субрахунку 151 «Капітальне будівництво» відображають витрати на будівництво, що здійснюється господарським і підрядним способом, для власних потреб підприємства. На цьому субрахунку також ведеться облік устаткування, що підлягає монтажу в процесі будівництва, та авансові платежі для фінансування вказаного будівництва.

Субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» призначений для обліку витрат на придбання або виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку 10 «Основні засоби» (крім обєктів будівництва та основного стада).

На субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних метеріальних активів» відображаються витрати підприємства (організації, установи) на придбання або виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи».

На субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» відображаються витрати підприємства на придбання або створення власними силами активів. Облік яких ведеться на рахунку 12 «Нематеріальні активи».

На субрахунку 155 «Формування основного стада» обліковуються витрати на формування основного стада робочої та продуктивної худоби (крім тварин, які обліковуються на рахунку 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі»).

За дебетом рах. 15 відображається збільшення зазнаних витрат на придбання або створення мат. і немат. необоротних активів. За кредитом – їх зменшення.

Затрати на будівництво, виготовлення, придбання і поліпшення об’єктів ґрунтуються за такими напрямками робіт: 1)проектно вишукувальні, 2)будівельні роботи; 3)роботи з монтажу, устаткування; 4)придбання устаткування, що потребує монтажу; 5)придбання устаткування, яке не потребує монтажу; 6)інші кап. роботи і витрати.

Аналітичний облік ведеться у розрізі затрат на зазначені роботи окремо за об’єктами інвестицій.

Приклади кореспонденцій: 1)Передача устаткування у монтаж (Д-т15, К-т20); 2)Придбання устаткування, що не потребує монтажу (Д-т15, К-т63); 3)Введення об’єкта в експлуатацію (Д-т10, К-т15); 4)Витрати на будівництво об’єкта г-ким способом: матеріали (15, 20); послуги домашніх в-в (15, 23); оплата праці робітників зайнятих у будівництві (15 66); відрахування на соц.. заходи (15, 65).

20.Облік витрат на утриманя оз.

У процесі експлуатації ОЗ п-во здійснює заходи, що ведуть до збільшення ек. вигод первісно очікуваних від використання первісних об’єктів.

Рішення про х-р і ознаки робіт; чи спрямовані вони на підвищення техніко-ек. можливостей (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція) об’єкта, що приведе у майбутньому до збільшення ек. вигод; чи здійснюють вони для підтримання об’єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх вигод від його використання приймається керівником п-ва. Напр., заміна окремих важливих компонентів частин ОЗ, якщо термін корисного використання такої частини відрізняється від терміну корисного використання таких засобів до яких належить цей компонент.

У цьому випадку заміна компонента відображається кап. інвестиціями у придбання нового і списання заміненого об’єкта ОЗ.

Вартість робіт, що приводять до збільшення майбутніх ек. вигод включається до кап. інвестицій з майбутнім збільшенням первісної вартості ОЗ.

Підставою для визнання кап. інвестиціями витрат пов’язаних із поліпшенням ОЗ є зростання очікуваного терміну корисного використання та к-сті або якості продукції, яка виробляється даним об’єктом.

Прикладами поліпшення є : 1)модифікація, модернізація з метою подовження терміну використання або збільшення його в-чої потужності; 2)заміна окремих частин устаткування для підвищ. якості продукції; 3)впровадж. еф-ного тех. процесу, що дозволить зменшити первісно оцінені в-чі витрати; 4)добудова будівлі, що збільшує к-сть місць, площу будівлі, обсяги виконуваних робіт чи умови їх виконання.

Для накопич. зазначених витрат викор. 152, 153 субрах. Сума по яких закривається Д-т 10, К-т 152,153.

Крім витрат на покращення п-ва здійснюють затрати на ремонт ОЗ, які не призводять до збільшення первісно очікуваних е6к. вигод, тому їх не відносять на збільшення вартості ОЗ, а включають до витрат поточного періоду. Д-т 23, 91, 92, 93 К-т 20, 22, 63, 68 , 66, 65.

Ремонт – комплекс операцій з відновлення справності чи працездатності об’єкта під час його використання за призначенням, простою, зберігання чи транспортування. Поточний ремонт – комплекс ремонтно-буд. робіт, що передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкції та модельного обладнання.

Комплекс робіт, що передбачає заміну, поновлення, модернізацію конструкцій й обладнання будівель у зв’язку з їх фіз.. зносом та руйнуванням, покращення експлуатаційних показників, а також поліпшення планування будівлі та благоустрою території без зміни буд. габаритів об’єкта відносяться до кап. ремонту і визначаються витратами періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]