Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

2.Документальне оформлення надходження та використання готівки.

Можна виділити 3 джерела надходження готівки: 1)з банківського рахунку; 2)від підзвітних осіб; 3)у вигляді виручки.З метою своєчасного отримання готівк.коштів з установ банку підпр-во попередньо запрошує відповідну суму. Для одержання відпов.рахунку касир звертається до банку із грошовим чеком, підписаний бухгалтером та керівником і завірений печаткою підприємства, на зворотньому боці вказані цілі на які будуть витрачені кошти.

Кошти, які надходять у вигляді виручки від торговельної діяльності збираються в операційній касі ( не призначена для тривалого зберігання готівки). Вона може бути не така захищена, як какса підпр-ва. Як правило обладнана реєстратором розрахункових операцій.

Надходження готівки оформлюється прибутковим касовим ордером (КО-1). Особі, яка здала гроші – видається квитанція (відривний корінець, а ордер залишається у касі та реєструється в журналі прибуткових та видаткових касових документах (КО-3).

Видача готівки з каси проводиться за видатковими касовими ордерами (КО-2). До них можуть додаватись заяви на видачу готівки, розрахунки тощо. Документи, що свідчать про здавання виручки до банку крім видаткового касового ордеру (ВКО) є квитанція до відповідного банку до внесення готівки, засвідчена підписом, печаткою, штампом банку.

Документом, що свідчить про здавання виручки через інкасаторів є копія супровідної відомості до сумки з готівкою, засвідчена підписом і відбитком печатки інкасатором-збирача. Після отримання або видачі коштів касир зобов’язаний здійснити запис у касову книгу не пізніше касового дня (касова книга – КО-4).

Кожний звіт касира відображається в документах: журналах та відомостях, підсумкові дані яких переносяться у головну книгу.

3.Інвентаризація грошових коштів у касі.

Інвентаризація касової готівки та грошових документів проводиться з метою контролю за їх фактичною наявністю та збереженням. Така інвентаризація повинна проводитись на кожному підприємстві в терміни, встановлені керівником (але не рідше одного разу на квартал). Перед тим, як приступити до перевірки, інвентаризаційна комісія повинна одержати у касира звіт по касі на момент інвентаризації, перевірити його і встановити правильність виведеного залишку грошових коштів.

В період інвентаризації в касі можуть знаходитись частково оплачені платіжні відомості на виплату зарплати, допомог та на інші виплати, а також різного роду тимчасові, належним чином не оформлені розписки про отримання працівниками підприємства грошей з каси. Виплати по платіжних відомостях, які оплачуються частинами, можна прийняти до заліку, про що робиться відмітка в акті; суми розписок до наявного залишку сальдуватися не повинні.

Видача грошей з каси, не підтверджена розпискою отримувача у видатковому касовому ордері або в іншому документі, який його замінює, вважається недостачею і стягується з касира. Наявні грошові кошти, не оформлені ПКО, вважаються лишками в касі і зараховуються до доходу підприємства. Результати інвентаризації оформлюються актом за формою № інв-15, в якому зазначаються виявлені недостачі або лишки грошових коштів, їх сума, причини виникнення. Акт складається в 2-х примірниках: один передається до бухгалтерії, а другий залишається у касира.

В акті відображається фактична наявність коштів, поштових марок, розрахункових чекових книжок та інших грошових документів, встановлена при інвентаризації і за обліковими даними. При цьому використовуються дані касових книг, відомостей аналітичного обліку грошових документів, описів з обліку цінних паперів. Якщо цінні папери зберігаються в депозитарії, то їх наявність підтверджується випискою депозитарія. Іноземна валюта записується в акті за курсом, який діє на день інвентаризації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]