Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

47.Облік операційних витрат підприємства.

На першому етапі обліку інших операційних витрат передбачається формування цих витрат, а на другому їх списання а фінансові результати. Для обліку інших витрат операційної діяльності використовується рахунок 94 “Інші витрати операційної діяльності”. Рахунок 94 є активним, витратним. На рахунку 94 ведеться облік витрат операційної діяльності підприємства, крім витрат, які відображаються на рахунках 90, 91,92,93. По дебету рахунку відображається сума визнаних витрат, по кредиту – списання на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Рахунок 94 “Інші витрати операційної діяльності” має субрахунки.

941.Витрати на дослідження і розробки=Ведеться облік витрат, пов'язаних з дослідженнями та розробками, що здійснює підприємство, якщо такі дослідження та розробки відповідають Положенню (стандарту) бухгалтерського обліку 8"Нематеріальні активи. 942.Собівартість реалізованої іноземної валюти=Відображається балансова вартість реалізованої іноземної валюти на дату її реалізації. 943.Собівартість реалізованих виробничих запасів=Ведеться облік собівартості реалізованих виробничих запасів (сировини, матеріалів, відходів тощо). 944.Сумнівні та безнадійні борги=Узагальнюється інформація про нарахування резерву сумнівних боргів на заборгованість, за реалізовану продукцію, товари, роботи і послуги та про суму списання поточної дебіторської заборгованості, що визнана безнадійною та утворення якої не було пов'язано з реалізацією продукції, товарів, робіт і послуг. 945.Втрати від операційної курсової різниці=Ведеться облік втрат за активами й зобов'язаннями операційної діяльності підприємства від зміни курсу гривні до іноземної валюти. 946.Втрати від знецінення запасів=Ведеться облік втрат, пов'язаних із знеціненням (уцінкою) запасів, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9"Запаси". 947.Нестачі і втрати від псування цінностей=Ведеться облік нестач грошових коштів та інших цінностей і втрат від псування цінностей, що виявлені в процесі заготовлення, переробки, збереження, та реалізації, якщо на час установлення нестачі винуватця не встановлено. Одночасно із списанням цінностей, винних у нестачі яких не встановлено, на витрати, балансова вартість списаного активу зараховується на позабалансовий рахунок 07"Списані активи". 948.Визнані штрафи, пені, неустойки=Ведеться облік визнаних економічних санкцій за невиконання підприємством законодавства та умов договорів. 949.Інші витрати операційної діяльності=Узагальнюється інформація про такі витрати операційної діяльності, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 94"Інші витрати операційної діяльності", зокрема витрати житлово-комунальних і обслуговуючих господарств, дитячих дошкільних закладів, будинків відпочинку, санаторіїв та інших закладів оздоровчого та культурного призначення тощо.

Первинними документами при відображенні накопичення інших витрат операційної діяльності є накладна, акт про уцінку, інвентаризаційний опис, порівняльна відомість, розрахунок бухгалтерії тощо. Списання інших витрат операційної діяльності на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]