Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

41.Облік витрат майбутніх періодів.

Рахунок 39 "Витрати майбутніх періодів" призначено дляузагальнення інформації щодо здійснених витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах.

До витрат, облік яких ведеться на рахунку 39 "Витрати майбутніх періодів", відносяться витрати, пов'язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості; з освоєнням нових виробництв та агрегатів; сплачені авансом орендні платежі; оплата страхового поліса; передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання тощо.

За дебетом рахунку 39 "Витрати майбутніх періодів" відображається накопичення витрат майбутніх періодів, за кредитом - їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду.

Аналітичний облік витрат майбутніх періодів ведеться за їх видами.

Рахунок 39 "Витрати майбутніх періодів" кореспондує: за дебетом з кредитом рахунків: -11"Інші необоротні матеріальні активи"; -13"Знос необоротних активів"; -20"Виробничі запаси"; -22"Малоцінні та швидкозношувані предмети"; -30"Каса"; -31"Рахунки в банках"; -37"Розрахунки з різними дебіторами"; -47"Забезпечення майбутніх витрат і платежів"; -63"Розрахунки з постачальниками та підрядниками"; -64"Розрахунки за податками й платежами"; -65"Розрахунки за страхуванням"; -66"Розрахунки з оплати праці"; -68"Розрахунки за іншими операціями".

42.Облік власного капіталу.

Майно підприємства складається із різних матеріальних, нематеріальних та фінансових ресурсів — носіїв прав власності окремих суб’єктів.

Здійснюючи підприємницьку діяльність, підприємства неминуче використовують залучені кошти, утворюючи борги. Боргові зобов’язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства (А = З + К) і мають вищий пріоритет порівняно з вимогами власників.

Тому власний капітал — це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань (К = А – З). ВК є основою для початку і продовження господарської діяльності, та одним із найістотніших показників, оскіль­ки виконує функції: -довгострокового фінансування, -відповідальності і захисту прав кредиторів, -кредитоспроможності, -самостійності, -розподілу доходів і активів.

Власний капітал утворюється двома шляхами:1)внесенням власниками підприємства;2)накопичуванням суми доходу, що залишається на підприємстві.

За формами власний капітал поділяється на:—інвестований;—нерозподілений прибуток.

За рівнем відповідальності власний капітал поділяється на:—статутний капітал;—додатковий (нереєстрований) капітал, який складається з:а)додатково вкладеного капіталу,б)резервного капіталу,в)нерозподіленого прибутку.

З переходом на національні положення (стандарти) бухгалтерсь­кого обліку у відповідному стандарті 2 «Баланс» визначено, що власний капітал включає такі основні складові:—статутний капітал;—пайовий капітал;—додатковий вкладений капітал;—інший додатковий капітал;—резервний капітал;—нерозподілений прибуток (непокриті збитки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]