Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

24.Облік інших необоротних активів.

Згідно з ПСБО 7 до складу основних засобів включаються інші необоротні матеріальні активи. Для цілей БО малоцінні необоротні матеріальні активи - це основні засоби, що підприємство утримує з метою використання їх у процесі господарської діяльності, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (чи операційного циклу, якщо він довше року), без установлення визначеного вартісного критерію. Малоцінні необоротні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Формування первісної вартості відбувається відповідно до п. 8 П(С)БО 7. До моменту введення в експлуатацію витрати на придбання, виготовлення малоцінних необоротних активів, що є капітальними інвестиціями, групуються на спец. субрахунку 153 „Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів” рахунку 15 “Капітальні інвестиції”.

Для узагальнення інформації про наявність і рух необоротних матеріальних активів призначений рахунок 11 “Інші необоротні матеріальні активи”, по дебету якого відображається: -надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих інших необоротних матеріальних активів на підприємство (за первісною вартістю);-сума витрат, пов'язана з поліпшенням об'єкта (реконструкція, модернізація), що приводить до збільшення майбутніх економічних вигод, спочатку очікуваних від використання об'єкта;-сума дооцінки вартості об'єкта необоротних матеріальних активів.

По кредиту рахунка 11 відображається вибуття інших необоротних матеріальних активів унаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у випадку часткової ліквідації об'єкта і сума їхньої уцінки. Одним із субрахунків рахунка 11 “Інші необоротні матеріальні активи” є субрахунок 112 “Малоцінні необоротні матеріальні активи”. На субрахунку 112 “Малоцінні необоротні матеріальні активи”, зокрема, відображаються: спеціальні інструменти і спеціальні пристосування, вартість яких погашається нарахуванням зносу за встановленою підприємством ставкою (нормою) з урахуванням очікуваного способу використання таких об'єктів.

Аналітичний облік необоротних матеріальних активів ведеться за кожним об'єктом цих активів.

25.Облік довгострокових фінансових інвестицій.

Під довгостроковими фінансовими інвестиціями розуміються фі­нансові інвестиції на період понад один рік, а також усі інші інвестиції, котрі не можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент.

Отже, довгостроковими інвестиціями можуть бути також і вкладення, які спочатку планувалося здійснювати на термін менше одного року у разі, якщо, виходячи із ситуації на ринку, підприємство визнає за неможливе їх реалізацію протягом короткого періоду.

Об’єктами довгострокового фінансового інвестування можуть бути: цінні папери, які засвідчують право власності (акції); цінні папери, що засвідчують відносини позички (облігації, ощадні та інвестиційні сертифікати, векселі); облігації державних та місцевих позик; вкладення в статутний капітал інших підприємств, створених на території країни та за кордоном.

Рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" призначений для узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій (вкладень) у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств, створених на території країни та за кордоном тощо.

Рахунок 14 "Довг. фін. інв.." має такі субрахунки: -141"Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі"; -142"Інші інвестиції пов'язаним сторонам"; -143"Інвестиції непов'язаним сторонам".

За дебетом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" відображається вартість довгострокових інвестицій, за кредитом - їх вибуття (списання) чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об'єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі.

Аналітичний облік на рахунку 14 "Довг. фін. інвестиції" ведеться за видами довг. фін. вкладень та об'єктами інвестування. Побудова аналітичного обліку повинна забезпечити можливість отримання інформації про довгострокові фінансові вкладення в об'єкти як на території країни, так і за кордоном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]