Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

37.Економічний зміст оплати праці, її форми та системи.

Відповідно до ЗУ "Про оплату праці" ЗП - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану роботу.Згідно Кодексу Законів про працю Укр. основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці.

Тарифна система оплати праці - це сукупність правил, за допомогою яких забезпечується порівняльна оцінка праці, залежно від кваліфікації, умов її виконання, відповідальності, значення галузі та інших факторів, що характеризують якісну сторону праці.

Основна ЗП — це винагорода за виконану роботу згідно з встановленими нормами праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) та відрядних розцінок для працівників і посадових окладів для службовців.

Додаткова ЗП - це винагорода за роботу, виконану понад встановлених норм, за трудові успіхи і винахідництво та особливі умови праці. Вона складається з доплат, надбавок, гарантійних та компенсаційних виплат, передбачених чинним законодавством, премій, пов'язаних з виконанням виробничих завдань і функцій.

Підприємство самостійно встановлює форми, системи і розмір оплати праці, а також інші види доходів працівників. На підпр. застос. як погодинна, так і відрядна форми оплати праці, а також їх різновиди.

Сист. оплати праці - це сукуп. правил, які визначають співвідношення між мірою винагороди працівників.

Системи оплати праці, які застосовуються найбільш часто на підприємствах:Форми оплати праці: 1)Погодинна форма: Система оплати праці:А)погодинна;Б)погодинно-преміальна;

2)Відрядна форма: Система оплати праці:А)пряма відрядна;Б)відрядно-преміальна;В)відрядно-прогресивна;Г)бригадна;Д)акордна;

Погодинна форма оплати праці - це оплата праці, яка залежить від кількості відпрацьованих годин і тарифної ставки (окладу) за одну годину.Погодинно-преміальна система оплати праці - це різновид погодинної оплати праці, при якій крім заробітної плати, належної за фактично відпрацьований час, сплачується преміальна винагорода за досягнення високих кількісних і якісних показників.Пряма відрядна система - це система, при застосуванні якої заробіток нараховується тільки за виконану роботу (виготовлену продукцію). Відрядно-преміальна система - це різновид відрядної форми оплати праці, при якій крім заробітної плати, належної за виконану роботу, виплачується премія.Відрядно-прогресивна система оплати праці - це різновид відрядної форми оплати праці, при якій робота, виконана в межах встановлених норм, оплачується за звичайними відрядними розцінками, а частина роботи, виконаної понад норм, - за прогресивно-зростаючими розцінками і в залежності від проценту перевиконання норм.Акордна система оплати праці - це різновид відрядної системи, при якій норма і розцінка для виконавця або групи виконавців встановлюється не за кожною окремою операцією, а на весь комплекс робіт.Відрядна бригадна система оплати праці - це оплата, яку визначають шляхом множення розцінки за одиницю роботи на фактично виконаний обсяг робіт бригадою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]