Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_SOBRANN_E.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
124.09 Кб
Скачать

44.Облік додаткового капіталу.

До групи інших видів власного капіталу відносять: додатко­вий капітал, інший додатковий капітал, резервний капітал, неоплачений і вилучений капітал.

Додатковий капітал — сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також су­ма дооцінки активів на вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додатково­го капіталу.

У балансі сума додаткового капіталу розкривається двома статтями: -Додатково оплачений капітал; -Інший додатковий капітал.

Інший дод. капітал — це суми дооцінки необоротних активів підприємства, вартість активів безоплатно отриманих під приємством від інших юридичних або фізичних осіб та інші види додаткового капіталу.

Додатково вкладений капітал — сума, на яку вартість Ін. дод. капітал - сума дооцінки необоротних активів, вартість активів безоплатно одержаних підприємством від інших юридичних або фіз. осіб.

Для обліку додаткового капіталу призначений у Плані рахунків пасивний рахунок 42«Додатковий капітал», за кредитом якого відображається збільшення додаткового капіталу, за дебетом — зменшення.

45.Облік резервного капіталу.

Резервний капітал – сума резервів утворених у відповідності з діючим законодавством та засновницькими документами за рахунок нерозподіленого прибутку в розмірі 25% статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань до резервного (страхового) фонду передбач-ся установчими документами, але не може бу­ти менше 5 % від суми чистого прибутку.

За кредитом рахунку 43 "Резервний капітал" відображається створення резервів, за дебетом - їх використання. Під час створення резервного капіталу передбачається бронювання певної частини чистого прибутку товариства для подальшого її використання при виникненні виробничої необхідності на цілі, передбачені чинним законодавством.

36.Облік розрахунків з оплати праці.

ЗП - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.Існує три види виплат:1)Основна ЗП – винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці( норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Її встановлюють у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників і посадових окладів для службових.2)Додаткова ЗП – винагорода за працю понад встановлені норми, за трудові успіхи і винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.3)Інші заохочувальні та компенсаційні виплати – виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні й інші грошові та матеріальні виплати, які не передбачені законодавством або які проводять понад встановлені ним норми.

Особливе місце в системі оплати праці посідає мінімальна заробітна плата, що являє собою законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану роботу, нижче за який не може проводиться оплата за виконану працівником місячну(годину) норму праці(обсяг робіт).

Основою організації оплати праці є тарифна система, що включає:-тарифні сітки;-тарифні ставки.

Фонд оплати праці - це загальна сума грошових коштів, направлена на оплату праці робітників і управлінського персоналу підприємства за визначений обсяг виконаної роботи або виробленої продукції, а також на оплату невідпрацьованого часу, який підлягає оплаті відповідно до чинного законодавства.

Виділяють дві форми система оплати праці: -погодинна; -відрядна.

Погодинна форма оплати праці – це оплата праці, яка залежить від кількості відпрацьованих годин і тарифної ставки (окладу) за одну годину.

Відрядна оплата праці – це система заробітної плати, при якій заробіток залежить від обсягів виконаної роботи та потребує якості.

Основними первиними документами є:-наказ про прийом на роботу; -особова картка; -алфавітна картка; -наказ про переведення на іншу роботу; -наказ про надання відпустки; - список про надання відпустки; -наказ про припинення труд.договору; -табель обліку викор. робочого часу.

Для обліку нарахування і видачі оплати праці використовують рахунок 66 «Розрахунки за виплатами працівникам», який є пасивний, синтетичний, постійний, основний, розрахунковий. На цьому рахунку обліковують розрахунки з постійними, тимчасовими і залученими працівниками з оплати праці, премій, допомоги за тимчасовою непрацездатністю, по депонованих сумах. -661-«Розрахунки за заробітною платою»; -662-«Розрахунки з депонентами»; -663-«Розрахунки за іншими виплатами».

Аналітичний облік нарахування й видачі заробітної плати треба вести в розрізі кожного працівника.

Аналітичний облік депонованої заробітної плати ведеться по кожній незатребуваній сумі безпосередньо в реєстрі або книзі обліку депонованої заробітної плати. Виплата такої ЗП оформлюється видатковим касовим ордером.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]