Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogika.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
761.34 Кб
Скачать

32. Організаційні форми виховання: поняття і сутність, характеристика різноманітних форм.

Форми виховання (виховної роботи) – це варіанти організації конкретного виховного процесу; композиційна побудова виховного заходу. Вони завжди взаємопов'язані зі змістом.

Заходи - це заняття, події, ситуації, організовані педагогами відповідно до мети та завданнями виховної діяльності.

Справи - ​​спільна діяльність, важливі події, здійснювані членами будь-якого колективу.

Ігри - це уявна або реальна діяльність, організована в колективі з метою відпочинку, розваги, навчання.

За час проведення форми поділяються на:

- Короткочасні,

- Тривалі,

- Традиційні.

За видами діяльності різняться:

- Форми навчальні,

- Трудові,

- Спортивні,

- Мистецької діяльності.

За способом впливу педагога:

- Безпосередні,

- Опосередковані.

По суб'єкту організації:

- Діяльність організується педагогами, батьками, іншими дорослими,

- Діяльність організується на основі співробітництва,

- Ініціатива в організації діяльності належить дітям.

Класифікація форм виховання взаємопов'язані, але в залежності від обраного педагога підходу і та ж форма може бути віднесена до тієї чи іншої класифікації.

Організаційні форми часто запозичуються вихователем з інших непедагогічних сфер соціального життя («олімпіада», КВК, конференції) або виробляються в самій педагогіці («трудовий десант», «орлятскій вогник», урок, профорієнтаційні ігри). Педагогічна інтерпретація форми зводиться до того, щоб зробити її обов'язковою умовою саморозвитку, самовиховання, надати їй онтологічний зміст. У будь-якій організаційній формі педагогічний сенс має лише те, що сталося, що змінилося в життєвому світі вихованця, в його духовному

33. Методика і техніка підготовки і проведення різноманітних форм виховної роботи.

Форма виховання – це спосіб організації виховного процесу, що відображає внутрішній зв’язок його елементів і характеризує взаємовідносини педагогів і вихованців. Ефективність організаційних форм залежить від умілого використання методів досягнення визначених цілей. До них належать класні години, етичні бесіди, зустрічі з відомими людьми, екскурсії, обговорення книг, читацькі конференції, диспути тематичні, розважальні, вечори і ранки, свята, змагання (спартакіади), турніри, виставки, конкурси, колективні творчі справи та ін.

Планування виховної роботи - це педагогічне моделювання діяльності вихователя, яке засноване на цілому ряді обов'язково реалізуються принципів і завдань.

В даний час основними формами навчально-виховного діяльності є - колективні та індивідуальні форми вирішення навчально-виховних завдань, форми взаємодії навчального закладу і базового підприємства, форми взаємодії майстрів виробничого навчання та наставників і т.д.

Метод виховання - спосіб спільної діяльності вихователя і вихованця, у ході якого в останнього формуються поняття, уявлення, судження, переконання, позитивна мотивація, способи діяльності та якості особистості. Вивчаючи проблему організації виховної роботи в установах початкової професійної освіти, можна виділити наступні групи методів виховання майбутніх робітників: 1. Методи організації колективу: дисципліна, самообслуговування, змагання і самоврядування. 2. Група методів, що сприяють формуванню свідомості: 2.1. Методи переконання: інформація, пошук, дискусія і взаємне просвітництво. 2.2. Методи педагогічного стимулювання: вимога, перспектива, заохочення, покарання і громадську думку.

Масові, групові та індивідуальні форми виховної роботи

Масові форми виховної роботи До них відносять конференції, тематичні вечори, вечори запитань і відповідей, тижні з різних предметів, зустрічі з видатними людьми, огляди, конкурси, олімпіади, туризм, фестивалі, виставки стінної преси тощо.

Групові форми виховної роботи До цих форм належать політичні інформації, години класного керівника, гуртки художньої самодіяльності, робота з пресою, радіо- і телепередачами, екскурсії, походи та ін.

Індивідуальні форми виховної роботи Потреба індивідуального підходу зумовлена тим, що будь-який вплив на дитину переломлюється через її індивідуальні особливості, через "внутрішні умови". Необхідною умовою успішної індивідуальної роботи є вивчення індивідуальних особливостей учнів. Щоб впливати на особистість, треба її знати. Передусім важливо встановити довірливі, доброзичливі стосунки між педагогами і вихованцями. Зробити це часом нелегко, оскільки учні, які найбільше потребують індивідуальної виховної роботи, нерідко підозріло ставляться до педагогів. Велике значення, при цьому має авторитет вихователя, знання ним вихованців, уміння швидко зорієнтуватися у ситуації, передбачити наслідки своїх дій.

Важлива роль у вихованні учнів, розширенні й поглибленні їхніх знань, розвитку творчих здібностей належить спеціально організованій виховній роботі у позанавчальний час. Таку роботу називають позакласною та позашкільною. Форми організації виховання поділяють на масові, групові (гурткові), індивідуальні. Показниками ефективності масових форм позашкільної діяльності здебільшого вважають кількісне охоплення, активність самих учнів.

34. Педагогічна підтримка сім’ї, її сутність, призначення. Педагогічна підтримка - це спільне з вихованцем визначення його інтересів, цілей, можливостей та шляхів подолання перепон (проблем), які заважають йому зберігати людську гідність, досягати позитивних результатів у навчанні, праці, спілкуванні, способі життя

Методи педагогічної підтримки поділяють на дві великі групи. Перша група методів забезпечує підтримку всіх вихованців, створює фон доброзичливості, взаєморозуміння, співробітництва. До неї відносять методи взаємної довіри, взаємного інформування, спільного планування уроків, виховних справ, рольові ігри, ігри-драматизації, схвалення досягнень групи, колективу та ін.

Друга група методів спрямована на індивідуально-особистісну підтримку. Вона передбачає діагностику індивідуального розвитку, вихованості, визначення особистісних проблем дітей, відстеження процесу індивідуального розвитку учня. Метою педагогічної допомоги сім'ї в сучасних соціально-економічних умовах є забезпечення благополуччя батьків і дітей, формування такого способу життя, який задовольнив би потреби всіх її членів. Кінцевий результат залежить від педагогічної компетенції батьків, яка є частиною сімейного благополуччя. Освітня установа забезпечує педагогічний вплив на батьків, інші соціальні інститути. Воно виступає основним і професійно здатним координаційним центром системи педагогічної підтримки сім'ї як інституту соціалізації підростаючого покоління. Педагогічна підтримка сім'ї - це перспективний напрямок соціальної політики в сучасних соціально-економічних умовах, яке виражає прагнення суспільства попередити й уникнути соціальних конфліктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]