Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogika.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
761.34 Кб
Скачать

1. Ідеали виховання.

Мета виховання втілює у собі прагнення до гармонійного розвитку кращих якостей людської особистості. Таке розуміння мети єднає її з ідеалом виховання. Мета виховання має об'єктивний характер і виражає ідеал людини в найбільш загальній формі.

Загальною метою виховання є всебічний і гармонійний розвиток дитини. Такий ідеал цивілізованого суспільства діє протягом сторіч, починаючи з афінської системи виховання, де й народилося розуміння гармонійності людини (калокагатія — ідеал фізичної і моральної досконалості). В епоху Відродження філософом Рене Декартом до терміну було додано ідею всебіч­ного розвитку. Так склалася концепція ідеалу розвиненої людини.

Ідеалом виховання є гармонійно розвинена, високоосвічена, соціально активна й національно свідома людина, що наділена глибокою громадською відповідальністю, здоровими інтелектуально-творчими, фізичними і духовними якостями, родинними й патріотичними почуттями, працьовитістю, господарською кмітливістю, підприємливістю й ініціативою.

Формування ідеалу в людини залежить від виховання, умов життя і діяльності, від особливостей особистого досвіду людини. Ідеали школярів різного віку відрізняються як за змістом, так і за будовою і дієвістю. Під змістом розуміється те, яких людей, літературних героїв, які якості особистості учень вважає ідеальними. Під будовою ідеалу розуміється міра його узагальненості, тобто чи є ідеалом І конкретна людина, чи сукупність рис, взятих в окремих людей і узагальнених і у єдиному зразку. Під дієвістю ідеалу розуміється ступінь його впливу на поведінку і особистість учня.

2. Загальнолюдські цінності як основа ідеалів виховання.

В основі розроблюваних сучасної педагогікою ідеалів виховання лежать загальнолюдські цінності. У них зафіксовано те, що склалося як норма в певний період процесу історичного розвитку суспільства і людини. 

Загальнолюдські цінності - це цінності, які приймають більшість людей, не пов'язуючи їх ні з конкретним суспільством чи культурою, ні з конкретним історичним періодом. Аналіз динаміки цінностей гуманістичної традиції свідчить про те, що загальнолюдські цінності є найвищими цінностями в різних педагогічних системах. Цінності можуть мати різні ієрархічні структури, обумовлені історичними, політичними, культурними, соціально-економічними факторами розвитку і особливостями менталітету. Але важливим є те, що за своєю значимістю різні ієрархічні структури є приблизно однаковими і їх ядро ​​складають гуманістичні цінності та ідеали. У процесі освіти і виховання, які виступають фундаментом людського розвитку та суспільного прогресу, формується життєва позиція, основні моральні цінності та норми, духовні та інтелектуальні якості. Цілеспрямоване вплив на особистість в умовах навчально-виховного процесу не виступає гарантом формування моральних цінностей, але при цьому може блокувати прояв негативних якостей, асоціальної поведінки, змінити ставлення до суспільно значущим цінностям, сприяти самовдосконалення, саморозвитку, самореалізації, стимулювати розвиток творчих та інтелектуальних здібностей. Є ідея, що цінності можна охарактеризувати як "індикатори розвиненої особистості, за допомогою яких вона пізнається" Суть гуманістичного підходу в освіті полягає в сприйнятті знань не як кінцевого результату, а як процесу, який триває все життя. При цьому навчальний заклад закладає основу для розвитку самостійного мислення і ставлення до світу, пошуку власного шляху, уміння критично мислити і приймати важливі рішення, вдосконалення творчого та інтелектуального потенціалу. Основними принципами сучасної освіти повинні стати свобода, відповідальність, справедливість, творчість, співпраця, активність, ініціативність, толерантність, порядність. Процеси гуманізації освіти необхідно розглядати як зміни свідомості і світогляду, розширення власної відповідальності, вдосконалення культури, гармонізацію відносин суспільства і особистості. Сучасна освіта має максимально сприяти розвитку загальнолюдських цінностей, виховання толерантних відносин між різними народами та культурами. Основними складовими освіти третього тисячоліття, яке здатне забезпечити інтеграцію і кооперацію різних педагогічних систем, є динамічне самостійне мислення, пріоритетність моральних загальнолюдських цінностей, відповідальність, толерантність, лояльність по відношенню до інших, готовність захищати свої права, протистояння антигуманістичні цінностям. В результаті цього все більшого значення набуває необхідність формування ціннісного світогляду, вміння приймати самостійні рішення, відстоювати свою точку зору, постійно розвиватися, керуючись при цьому загальнолюдськими цінностями, основа яких закладається в процесі освіти і виховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]