Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

30.Основні кістки вільної грудної кінцівки-їх будова та зєднання.

Плечова кістка (os humeri) — довга трубчаста кістка . Для плечової кістки, як і для всіх трубчастих кісток кінцівок, характерно, що вона складається з тіла (діафіза), проксимального й дистального кінців (епіфізів). На проксимальному кінці з каудальної поверхні розміщена голівка зі слабко вираженою шийкою. Краніолатерально від голівки знаходиться більший горб, а краніомедіально — менший горб. Краніально між горбами проходить міжгорбкова борозна. В дистальному напрямку від більшого горба на тіло спускається гребінь більшого горба, який закінчується дельтоподібною горбистістю, що є місцем прикріплення однойменного м’яза. В дистальному напрямку від меншого горба на медіальній поверхні діафіза плечової кістки є горбистість круглого більшого м’яза.На дистальному кінці плечової кістки є розміщений упоперек блок з латеральним і медіальним виростками, які каудально продовжуються в надвиростки, що з каудальної поверхні обмежують глибоку ліктьову ямку. На бічній поверхні над виростків знаходяться ямки або горбки для На бічній поверхні над виростків знаходяться ямки або горбки для закріплення зв’язок суглоба. Кістки передпліччя (skeleton antebrachii) представлені променевою й ліктьовою кістками Променева кістка розміщена краніомедіально відносно ліктьової.Кістки зап’ястка (ossa carpi) представлені короткими кістками, які розміщуються в два ряди (рис. 4.40). Рахунок кісток ведуть з медіального краю. В проксимальному ряду є променева,проміжна, ліктьова й додаткова кістки зап’ястка. В дистальному ряду є п’ять кісток.Кістки п’ястка (ossa metacarpi) представлені I – V трубчасти-ми довгими кістками (рис. 4.40). П’ятипалі тварини мають наодній кінцівці всі п’ять п’ясткових кісток (собака). Кістки пальців (ossa digitorum). Розрізняють кістку проксимальної фаланги (путова кістка), середньої фаланги (вінцева кістка) і дистальної фаланги (копитова, ратицева, кігтьова кістки; Кістки проксимальної й середньої фаланг мають спільне в будові. Це трубчасті кістки, на проксимальному кінці мають сугло-бову ямку, на дистальному — суглобовий блок. До проксимальної фаланги з пальмарної поверхні прилягають сезамоподібні кістки, по дві на кожному пальці.Кістка середньої фаланги коротша за кістку проксимальної,на пальмарній її поверхні знаходиться згинальна гористість (велика рогата худоба, собаки).Ратицева кістка нагадує тригранну піраміду. На ній розрізняють підошовну, стінкову й суглобову поверхні, підошовний і вінцевий краї. На проксимальному кінці дорсальної поверхні знаходиться розгинальний відросток. З пальмарної поверхні розміщена сезамоподібна кістка.

31.Основні кістки вільної тазової кінцівки-їх будова.

Стегнова кістка (os femoris) — довга трубчаста кістка . На ній розрізняють тіло, проксимальний і дистальний кінці.На проксимальному кінці з медіальної поверхні знаходиться голівка стегнової кістки, яка з’єднується з суглобовою западиною тазової кістки. Шийка стегнової кістки добре виражена. Латерально від голівки знаходиться більший вертлюг. На медіальній поверхні, дистальніше шийки, виступає менший вертлюг. Ці вертлюги на каудальній поверхні з’єднуються між вертлюжним гребенем, який обмежує глибоку вертлюжну ямку.На каудальному боці тіла стегнової кістки знаходиться шорстка поверхня, обмежена латеральною й медіальною губами. На дистальному кінці стегнової кістки розміщені латеральний і медіальний виростки. Спереду від виростків розміщений блок стегнової кістки, а з боків — медіальний і латеральний надвиростки. Між виростками знаходиться міжвиросткова ямка, а на її дні зв’язкові ямки. На латеральному виростку є розгинальна ямка та ямка підколінного м’яза, де прикріплюються відповідні м’язи. Проксимально від виростків на каудальній поверхні тіла стегнової кістки знаходиться надвиросткова ямка.

Надколінок (patellа) знаходиться на дистальному кінці стегнової кістки, зчленовуючись з її блоком. На надколінку розрізняють основу, верхівку, суглобову та краніальну поверхні.У великої рогатої худоби і свиней надколінок трикутної форми і стиснутий з боків, у собак — бобоподібної форми. У коней надколінок чотирикутної форми з хрящовим відростком.Скелет гомілки (sceleton cruris) складається з великогомілкової та малогомілкової кісток. Малогомілкова кістка розвинута у свиней і собак, у коней і великої рогатої худоби вона редукована.Великогомілкова кістка (tibia) — довга трубчаста кістка з розширеним проксимальним кінцем, на якому розміщені латеральний і медіальний виростки із суглобовими поверхнями Латеральний і медіальний виростки розділені міжвиростковим підвищенням, на якому розрізняють вищий медіальний і менший латеральний міжвиросткові горбки. Краніально виростки розділяє розгинальна борозна, а каудально — підколінна вирізка. На латеральній поверхні проксимального кінця знаходиться суглобова поверхня для з’єднання з малогомілковою кісткою (крім великої рогатої худоби).На краніальній поверхні тіла знаходиться гребінь, який виступає вперед, нависаючи над розгинальною борозною, і має горбистість із борозною. На каудальній поверхні тіла великогомілкової кістки знаходиться лінія підколінного м’яза. Дистальний кінець великогомілкової кістки має блок для з’єднання з надп’ятковою кісткою. З боків від блока розміщені латеральна і медіальна щиколотки.Малогомілкова кістка (fіbula) має голівку із суглобовою поверхнею й тіло. На дистальному кінці у собак і свиней тіло переходить у латеральну щиколотку з суглобовою поверхнею.Скелет стопи (sceleton pedis) складається з кісток заплесна,плесна і пальців. Заплесно (tarsus) утворене вісьмома короткими кістками,розміщеними в три ряди (рис. 4.44). У проксимальному ряду розміщено дві кістки (надп’яткова і п’яткова), в середньому —одна (центральна) і в дистальному п’ять (I – V). У різних тваринкістки заплесна можуть зростатися між собою в різних поєднаннях і відповідно кількість їх може змінюватись.Надп’яткова кістка (talus) має суглобові поверхні, блок, який відповідає блоку великогомілкової кістки, та зв’язкові горбки.На п’ятковій кістці (calcaneus) виділяється п’ятковий горб,підпора надп’яткової кістки та суглобові поверхні.Центральна кістка заплесна (os tarsi centrale) розміщена між надп’ятковою, I, II і III кістками заплесна, латерально від IV кістки заплесна. У собак вона має кошикоподібну форму. У свиней подібна до IV кістки заплесна, у великої рогатої худоби — зрослася з IV кісткою заплесна, а у коней має вигляд округлочотирикутної пластинки.Плесно (metatarsus) представлене I – V кістками.Кістки плесна за будовою подібні до кісток п’ястка, однак вони довші й масивніші. У великої рогатої худоби тіло III і IV кісток плесна на поперечному розрізі має чотирикутну форму, у коня — округлу, а кістки п’ястка — овальну