Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

87.Черепно-мозкові нерви

Черепно-мозкові нерви поділяють на чутливі,рухові та змішані. Чутливі нерви( 1,2,8 пари)-це провідні шляхи відповідно нюхового,зорового і присінкові-завиткового аналізаторів. Рухові нерви( 3,4,11,12 пари) виходять із головного мозку і інервують м*язи очного яблука,язика. Інші нерви( 5,7,9 і 10 пари)-змішані і мають в своєму складі чутливі і рухові нервові волокна.

Нюховий нерв (n.olfactoris) — І пара — утворений аксонами нюхових клітин, які розміщені у слизовій оболонці нюхової » ділянки носової порожнини. Аксони утворюють нюхові нитки, які крізь продірявлену пластинку решітчастої кістки входять у нюхову цибулину кінцевого мозку.

Зоровий нерв (n.opticus) — II пара. Його формують аксони гангліонарних нейронів сітківки очного яблука. Входить у черепно-мозкову порожнину крізь зоровий отвір. На базальній поверхні проміжного мозку зорові нерви перехрещуються і входять у його зорові горби.

Окоруховий нерв {n.oculomotprius) — III пара — відходить від ніжок великого мозку і крізь очноямкову щілину прямує в орбіту. Розгалужується у прямих і косих м'язах очного яблука та м'язах повік.

Блоковий пере (n.trochlearis) — IV пара — відходить від базальної поверхні мозку в ділянці прикріплення рострального мозкового паруса і крізь очноямкову щілину вступає в орбіту. Іннервує дорсальний косий м'яз очного яблука.

Трійчастий нерв (n.trigeminus) — V пара -— починається під мозкового мосту двома корінцями: дорсальним — чутливим і центральним — руховим. Корінці утворюють єдиний стовбур, який ділиться на 3 нерви — очний, верхньощелепний і нижньощелепний:

а) очний нерв — чутливий — виходить крізь очноямкову щілину. Іннервує шкіру ділянки очної ямки і слизову оболонку носа, шкіру лоба, скронь, повік. Містить секреторні парасимпатичні волокна для сльозової залози;

б) верхньощелепний нерв — чутливий. Як і попередній нерв, виходить із черепно-мозкової порожнини крізь очноямкову щілину. Ділиться на кілька гілок, іцо іннервують шкіру ділянки верхньої щелепи, слизову оболонку носової порожнини, піднебіння, верхню губу і нижню повіку;

в) нижньощелепний нерв — змішаний. Виходить із черепно-мозкової порожнини крізь овальний, або рваний, отвір. Ділиться на низку гілок. Чутливі гілки іннервують шкіру ділянки нижньої щелепи, дно ротової порожнини, язик і його грибоподібні сосочки, підборіддя, нижню губу, щоки, шкіру щік, тім'яної і скроневої ділянки. Рухові гілки розгалужуються в жувальних м'язах.

Відвідний нерв (n.abducens) — VI пара — починається від довгастого мозку позаду мозкового мосту. В очну ямку входить крізь очноямкову щілину. Іннервує м'яз — відтягувач очного яблука.

Лицевий нерв (n.facialis) — VII пара — відходить від бічної поверхні довгастого мозку і через канал лицевого нерва виходить на бічну поверхню голови. Ділиться на дев'ять нервів, з яких чутливі іннервують смакові сосочки язика. Секреторні волокна закінчуються в слинних залозах. Рухові гілки цього нерва іннервують мімічні м'язи.

Присінково-завитковий нерв (n.vestibulocochlearis) — VIII пара — утворений аксонами нейронів спірального і присінкового вузлів, які розміщені у внутрішньому вусі, через внутрішній слуховий хід входить у довгастий мозок двома корінцями.

Язикоглотковий нерв (n.glossopharyngeus) — IX пара — починається від довгастого мозку. Виходить із черепно-мозкової порожнини крізь рваний отвір. Його чутливі гілки іннервують корінь язика, м'яке піднебіння і глотку, рухові гілки розгалужуються в м'язах глотки, а секреторні парасимпатичні волокна — в привушній та пристінних слинних залозах

Блукаючий нерв (n.vagus) — X пара — відходить від довгастого мозку. Виходить із черепно-мозкової порожнини крізь рваний отвір. Його чутливі і рухові волокна (соматичні) іннер-вують глотку і гортань, а автономні (вегетативні) — більшість органів, розміщених у ділянці шиї, грудної й черевної порожнин.

Додатковий нерв (n.accessories) — XI пара — починається від спинного і частково від довгастого мозку. Виходить із череп-но-мозкової порожнини разом із блукаючим нервом. Розгалужується в трапецієподібному, плечоголовному й грудоголовному м'язах.

Під'язиковий нерв (n.hypoglossus) — XII пара — бере початок від довгастого мозку. Виходить крізь рваний отвір і розгалужується в м'язах язика та під'язикового апарату.