Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

73. Будова і значення лімфат.Систем. Корінь лімфовузла.

Лімфатична система – частина кровоносної системи зокрема її венозне русло, так як відводить лімфу з тканин в краніально-порожнисту вену. До її складу входить: лімфа, лімфатичні судини та лімфовузли.

Лімфа – тканина рідина, що всмоктується з міжклітинних просторів (жовта, подібна до крові за складом).

Лімфатичні судини є поверхневі, глибокі, великі, середні, малі.

Лімфатичні вузли(lymphonodi) – біологічні фільтри, паренхіматозні органи, богоподібні, овальної форми, сірого кольору.

Корінь лімфовузла – ділянка тіла тварини, з якої збирається лімфа в визначений лімфовузол для очищення.

74.Аппарат кровообігу - його характеристика

75.Кровообіг у плода. Три змішування крові.

Кровообіг у плода

У плода легені як орган газообміну не функціонують. Змішана (артеріальна з венозною не функціонують) кров плода пупковою артерією надходить до плаценти. Насичення крові плода киснем та поживними речовинами відбувається в капілярах плаценти шляхом дифузії їх із капілярів матки материнського організму. Артеріальна кров з капілярів плаценти збирається в пупкову вену , яка впадає в печінку. В печінці вона змішується з венозною кров'ю, яку приносить сюди від органів травного апарату ворітна вена. Змішана кров з печінки каудальною порожнистою веною йде до правого передсердя.

У міжпередсердній перегородці є овальний отвір. Крізь нього частина крові з правого передсердя потрапляє у ліве,потім у лівий шлуночок і далі йде по великому колу кровообігу. Решта крові, що потрапила в праве передсердя, під час його скорочення виштовхується в однойменний шлуночок, а далі – у стовбур легеневих артерій.Останній у плода артеріальною протокою з'єднаний з аортою, в яку й потрапляє ця частина змішаної крові. Таким чином, артеріальні судини великого кровообігу у плода несуть змішану кров.Мале коло кровообігу у плода не функціонує.

Після народження тварини овальний опір закривається заслінкою і заростає. Артеріальна протока з першим вдихом тварини припиняє функціонувати, також зростає і перетворюється на зв'язку.

Три змішування крові

(1-ше)Змішана кров з печінки по каудальній порожнинній вені йде до правого передсердя.

(2-ге)Між передсердям існує овальний отвір, крізь який кров з правого передсердя частково потрапляє у ліве де розміщується.

(3-тє змішування)Інша частина крові у правому передсерді опускається в правий шлуночок, а далі артеріальну протоку – між стовбуром легеневих артерій і аортою,куди попадає кров.

76.Будова і топографія серця.

Серце (cor, ca´rdia(гр.))являє собою порожнинний м'язовий орган конусоподібної форми. Знаходиться між 3-6-м ребром. Серце зміщено декщо ліворуч від середньої площини.

Будова – конусоподібної форми, має верхівку і основу. Попередньо ділиться на праву і ліву частину. В кожній частині перегородки і шлуночок між якими знаходяться клапани: в лівій частині- два – стулковий, в правій -пристулковий канали. Обидва канали являють складки.Передня стінка серця більш опукла , ніж задня. Маса органа становить 0,4-0,6% загальної маси тіла