Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

91.Орган слуху і рівноваги.

Пристінково-завитковий орган(organum vestibulocohlearis ,s.auris) є периферичною частиною однойменного аналізатора.Представлений вухом,яке поділяється на зовнішнє,середнє і внутрішнє.

Середнэ вухо знах. В барабанній частині камянистої кістки.Склад. з барабанної порожнини і слухової кісточки. Барабанна порожнина має медіально латеральну,дорсальну і вентральну стінки. Слухових кісток 4: молоточок,коваделко,сонвицеподібна кісточка і стременце.

Зовнішнє вухо,до його складу входять:вушна раковина(мушля)з її мязами,зовнішній суховий хід і барабанна перетинка. Вушна раковина це шкірна складка лійкоподібної форми в основі якої лежить еластичний хрящ.Зовнішній слуховий хід. Склад. З хрящової й кісткової частин і вистелений слизовою оболонкою.Барабанна перетинка побуд. з волокнистої сполуч. тканини,ззовні вкрита багато шар.плоским епітелієм.

Внутрішнє вухо склад. з кісткового й перетинчастого лабіринтів,між якими є перилімфа,а в середині ендолімфа.До складу кісткового лабіринту входять:пристінок,три півколових кісткових канали та кісткова завитка.Пристінок це порожнина кулястої форми.має 4 стінки.Кісткових півколових каналів 3:дорсальний,латеральний,каудальний.Кісткова завитка конусоподібна має розширену основу і купол.

92.Особливості будови органів довільного руху і шкірного покриву птахів.

Осьовий скелет:

Кістки черепа дуже легкі,великі очниці,кістки лицевого відділу видозмінені в дзьоб.

Скелет

Шийний відділ має різну кількість хребців

-у курей -13-14

-у качок – 14-15

-у гусей – 17-18

Грудний відділ скелета склад. згрудних хребців,ребер і груднини.

Попереково-крижовий відділ скелета птахів склад. з 11-14 зрощених хребців,які утв. попереково-крижову кістку.

Ребра птахів не мають реберного хряща і склад. з кісткової хребцевої і груднинної частин,які з’єднані суглобом.Перші 2,3 і остання пара ребер-астеральні.

Кількість ребер:

-у курей - 7 пар

-у качок,гусей-9 пар

Груднина розвинена добре,вона є місцем прикріплення основної маси грудних мязів,що забезпечують політ,у літаючих має добре розвинений кіль.

Периферичний відділ:

Пояс грудної кінцівки(крила) утв. трьома кістками:лопаткою,ключицею і коракоїдною кісткою.Скелет вільної кінцівки поділ. На плечову кістку,кістки передпліччя і кисть.

Скелет поясу тазової кінцівки склад. з клубової,лобкової та сідничої кісток,що зрост. між собою.

На відміну від ссавців,мязи птахів бідні на пухку волокнисту спол. Тканину,щільніші і мають тонкі мязові волокна.Мязи,які містять мало гемоглобіну наз. Білими,багато-червоними.Є особливі мязи,які діють на квадратну кістку,зумовлюючи підіймання та опускання дзьоба(надзьобника).

У шкірі птахів немає потових і сальних залоз і мало кровоносних судин. У всіх видів птахі є куприкова залоза,розміщ.над останніми крижовими хребцями. Крім куприкової залози до складу похідних шкіри птахів відносять: піря,шпори,луску,шкірні складки(гребінь,сережки, корали),кігті.

93.Особливості будови органів травлення,дихання,сечовиділення і розмноження птахів.

Головна кишка не поділ. На ротову порожнину і глодку.Губ,ясен,зубів і щік у птахів немає. Стравохід перед входом в грудочеревну порожнину форм. Розширення-воло. Тонка кишка склад. з 12палої,порожньої та клубової кишок.

Ніздрі у птахів округлі обо овальні,у курей прикриті клапанами. Основу гортані утв. тільки черпакуваті й кільцеподібні хрящі. Трахея птахів утв. округлими хрящовими кільцями.У місці поділу трахеї на 2 бронхи знах. співоча(нижня) гортань.Легені птахів відносно малі. Повітреносні мішки являють собою випинання слизової оболонки,є важливим пристосуванням птахів до польоту.

Органи сечовиділення у птахів склад. з нирок і сечоводів,що впадають у середню частину лоаки.Сечового міхура і сечівника немає.

У самок птахів органи розмноження склад. з яєчника і яйцепроводу.Як правело розвинений тільки лівий яєчник і яйцепровід,а правий редукований.яєчник розміщ. біля передньої частини нирки.Яйцепровід поділ. на 5 частин:лійку,білкову частину,перешийок, шкарлупову(пташину матку), вивідну(піхву)частину. Статева системаа самця склад . з 2х сім’яників,їхніх придатків та сім’япроводів.

51)Передня кишка-її будова,функції і топографіяГоловна кишка (рот і глотка)  Ротова порожнина (cavum oris), або рот, є початковим від¬ділом органів травлення. Вона виконує численні фун¬кції: приймання корму і води, механічну обробку (пережовуван¬ня) корму та обстеження його на смак, зволоження корму та формування кормової грудки, розщеплення вуглеводів фермен¬тами слини, формування звуків, захисну функцію тощо. До складу органів ротової порожнини входять губи, щоки, ясна, тверде й м’яке піднебіння, зуби, язик, пристінні та застійні слинні залози. Кістковий остов ротової порожнини утворений верхньою й нижньою щелепами, різцевими, піднебінними та крилоподібними кістками. Стінки ротової порожнини утворю¬ють її органи, а в ділянці язика м’язи міжщелепового простору, язика та під’язикового апарату. Спереду ротова порожнина об¬межена губами (labia oris) , з боків щоками(baccae), згори — твердим(polatum dyrym) і м’яким під¬несінням(polatum molle). Дно ротової порожнини заповнене язиком(lingua). Ротова порожнина поділяється на присінок і власне порож¬нину. Присінок має щілиноподібний вигляд, з одного боку він обмежений губами й щоками, з другого — яснами й зубами. Власне порожнина рота спереду і з боків обмежена яснами й зубами ,зверху твердим і м»яким піднебінням,а на дні її знаходиться язик.Слизова оболонка ротової порожнини вкрита багатошаровим плоским епітелієм,і не має м»язової пластинки. Глотка(pharynx)її порожнина має 3 частини:дорсально-носову або дихальну ,і рострально-язикову.

53)Передня кишка Стравохід Стравохід (oesophagus) є продовженням травної трубки. Глот¬ка, переходячи в стравохід, різко звужується на рівні перших кілець трахеї. Межу переходу чітко видно завдяки поздовжнім складкам слизової оболонки стравоходу та її білуватому кольо¬ру. Стравохід належить до трубчастих органів і поділяється на шийну, грудну й черевну частини. У шийній ділянці стравохід лежить між вентральними м’язами шиї і трахеєю, створюючи стравохідно-трахейну бороз¬ну, в якій проходять судини та нерви. У нижній третині шиї стравохід зміщується на ліву поверхню трахеї, створюючи неве¬ликий вигин. При вході в грудну порожнину стравохід випрям¬ляється і розміщується на дорсальній поверхні трахеї, потім у верхній частині середостіння, між тупим краєм легень і аортою. Черевна частина стравоходу коротка (кілька сантиметрів), від¬разу за діафрагмою відхиляється вліво і впадає у шлунок. У великої рогатої худоби стравохід відносно широкий, од¬нак стінки його тонкі. Перед входженням у рубець він розши¬рюється. У коня стравохід вузький, має товсті стінки, які особливо по¬товщуються перед входом у шлунок. На рівні 13-го ребра стра¬вохід проходить крізь отвір діафрагми в черевну порожнину і входить у шлунок, не розширюючись. У свині стравохід широкий, у початковій і кінцевій частинах дещо розширений. В місці переходу в шлунок він лійкоподібно розширюється.

27)Будова грудної клітки

грудна клітка {thorax), утворена груд¬ними хребцями, ребрами й грудниною, має форму піраміди зі зрізаною вершиною, широка основа якої (вихід) спрямована ка¬удально, а вузька верхівка (вхід) розміщена краніально. Грудна клітка створює кісткову основу грудної й частини черевної по¬рожнин, в яких розміщені нутрощі. Завдяки рухомому з’єднанню ребер з хребцями й грудниною та наявності діафраг¬ми грудна клітка зумовлює акт вдиху та видиху, відповідно збільшуючи чи зменшуючи об’єм грудної порожнини. Грудна кліт¬ка може бути довгою (кінь) чи короткою й об’ємною (велика ро¬гата худоба). Грудна клітка (ЇЇ глибина, ширина, довжина) має велике значення для екстер’єрної оцінки тварин.

25)Відділи осьового і периферичного скелета Будова осьового скелета Осьовий скелет об’єднує скелет голови, шиї, тулуба й хвоста. Складовою частиною скелета шиї, тулуба й хвоста є кістковий сегмент. Він утворений хребцем, парою ребер і частиною груд¬нини (рис. 4.15, в) і становить повний кістковий сегмент. Пов¬ний кістковий сегмент властивий першим семи — дев’яти груд¬ним сегментам. В інших відділах окремі його частини редуку¬ються або зовсім зникають (скелет хвоста). Хребці, як найбільш стала частина кісткового сегмента, з’єднуючись між собою, утворюють хребетний стовп, який збільшуючи чи зменшуючи об’єм грудної порожнини. Грудна кліт¬ка може бути довгою (кінь) чи короткою й об’ємною (велика ро¬гата худоба). Грудна клітка (її глибина, ширина, довжина) має велике значення для екстер’єрної оцінки тварин. Периферичний скелет або скелет кінцівок Грудна кінцівка представлена: - лопаткою, що кріпиться до тулуба в області перших ребер; - плечем, що складається з плечової кістки; - передпліччям, представленим променевій і ліктьовій кістками; - кистю, що складається із зап'ястка(7 кісточок), п'ястку(5 кісточок) і фаланг пальців. У собаки 5 пальців, представлених 3 фалангами, перший з пальців висячий і має 2 фаланги. На кінці пальців є когтевой гребінь. Тазова кінцівка складається з: - тазу, кожну його половину якого складає безіменна кістка. Вгорі розташована клубова кістка, знизу лонна і сіднича кістці; - стегна, представленого стегновою кісткою і колінною чашкою, яка ковзає по блоку стегнової кістки; - гомілкою, що складається з большеберцовой і малогомілкової кістки; - стопою, представленою заплюсной(7 кісточок), плесном(5 кісточок) і фаланг пальців(5 пальців з 3 фаланг, перший з пальців висячий(прибулою) і має 2 фаланги. На кінці пальців є когтевой гребінь).