Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

15.Нервова тканина

Скл з нерв клітин і нейроглії. Клітини-нейрони, нейроцити.Які здатні генерувати і проводити нерв. Імпульс.В нейроні розрізняють тіло-перикаріон і відростки.Розміри перикаріона4-130мкм, а довж відростківвід2-3мкм до 1.5м. Відр. Поділ на аксони(нейрити) і дендрити.Аксони-Це відростки, якими проводиться нерв імпульс від перикаріона.Нейрон має лише 1 аксон.Дендрити-переважно короткі розгалужені відростки, які перед-ть нерв імпульс дод переикаріона.Нейрони мають 1 велике ядро округ чи овальної форми яке розміщ. в перикаріоні. Нейроглія-це середовище в якому розміщені нецрони, побуд з клітин гліоцитів і викон опорну, трофічну, розмежувальну, і захисну ф-ї.

16.Будова шкірного покриву

Має3 шарову будову: 1.шкіра(cu*tis)зовн шар. Утв багатошаровим плоским, зроговілим епітелієм(має 5 шарів).2.Власне шкіра(de*rma)сер шар.скл сосочкового і сітчастого шарів.Сосочковий викон. Трофічну ф-ю,побуд. Пухкою сполучною тканиною.Сітчасттий шар є місцем розміщення коренів волосся, сальних і потових залоз. Утв щільною сполучною тканиною, в якій є багато колагенових і еластичних волокон.3.Підшкірна основа(te*la subcutane*a)шар, який обєднуєшкіру з підшкірномязовими м’язами скл з пухкої сполучної тканини, яка м ає багато еластичних волокон, що сприяють рухомості шкіри

18.Рогові похідні шкіри

Волосся(pi*llus)-це покрив шкіри, забезп захист організмувід волги і мех.чинників.У волоссі розрізняють корінь, розміщ у шкірі та стрижень, що виступає з шкіри. Волосся поділ на покривне:шерстне і щетинисте(свиня)і пухове(коза), довге(волосся чубка, щітки, гриви, бороди) і чутливе(розміщ на шкірі голови: біля носових отворів, очей, рота). Мякуш(to*rus)викон амортизаційну і чутливу ф-ї, є щільним потовщенням шкіри, багатої на еластичну сполучну тканину з жировими прошарками.Розрізняють зап»ясткові(у коня-каштан), п»ясткові, плеснові, за плеснові і пальцеві(у коня-стрілка копита)м»якуші. Копито(u*ngula)розміщене на дистальних фалангах пальців.На копиті розрізняють 4 добре виражених ділянки:облямівку, вінець, стінку, підошву. Ратицяє є у ВРХ, віці, кози, свині, оня але мають слабо розвинену підошву. Ріг(co*rnu)утвір, який у жуйних вкриває роговий відросток лобової кістки.На ньому розрізняють корінь, тіло і верхівку.Ріг росте постійно, але у самок під час вагітності інтенсивність росту знижується(на розі утв кільце).

29.Будова тазової кістки,зєднання її з осьовим і перефиричним скелетом.

Кістки поясу тазової кінцівки представлені тазовою кісткою (os coxae), яка складається з трьох кісток, що формують суглобову западину . Краніодорсально від западини знаходиться клубова кістка, каудально — сіднича і медіально — лобкова кістки. Всі три кістки одного боку називають безіменною, яка разом з кісткою протилежного боку, а також разом з крижовою кісткою та першими хвостовими хребцями формує таз, що обмежує тазову порожнину.Клубова кістка (os ilium) має тіло і крило. Зов-нішню поверхню крила, де розміщуються сідничні м’язи, нази-вають сідничною поверхнею. На крижово-тазовій поверхні, медіальніше знаходиться вушкоподібна поверхня для з’єднання з крилом крижової кістки, утворюючи малорухливий крижовоклубовий суглоб. На крилі клубової кістки виділяється медіальний, або крижовий, горб і латеральний горб, або маклак. Останній добре прощупується під шкірою, і його використовують під час зоотехнічних промірів. Тіло клубової кістки має форму стовпчика, разом з дорсомедіальним краєм крила утворює більшу сідничу вирізку.Сіднича кістка (os ischii) складається з тіла, пластинки та гілки . Пластинка латерально має сідничий горб.Між горбами правої й лівої кісток знаходиться сіднича дуга. Дорсально над кульшовою западиною виступає гребінь — сідничатость. Між остю та сідничим горбом розміщена менша сіднича вирізка. Сіднича разом з лобковою кісткою оточують затульний отвір. Лобкова кістка (os pubis) складається з тіла, краніальної та каудальної гілок Спереду на краніальній гілці проходить гребінь лобкової кістки з клубово-лобковим підвищенням. Лобкова кістка з сідничою з’єднуються з такими самими кістками протилежного боку в тазовому зрощенні.У великої рогатої худоби сідничий горб має трикутну форму. У свиней безіменні кістки розміщені паралельно, як і у велико рогатої худоби. Клубова кістка має заокруглений крижовий горб і опуклий маклак. Сіднича дуга глибока. У коней сідничий горб пластинчастий з двома горбками, спрямованими дорсокраніально і вентрокаудально. У собак менша сіднича вирізка плоска,сідничий горб пластинчастий. Крила клубової кістки вузькі, заокруглені.