Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

65. Яєчники, їх значення, будова у різних с-г тварин.

Яєчник(ovarium) – парний орган овальної форми. Яєчники невеликі, найбільшу масу вони мають у кобили – 20-40 г, у корови – 12-16 г, у свині – 7-9 г, у суки – 1 г. У молодих тварин яєчники менших розмірів, ніж у дорослих.

На яєчнику розрізняють два кінці – трубний і матковий, два краї – брижовий і вільний – дві поверхні – латеральну і медіальну. До трубного кінця прикріплюється лійка маткової труби, а до маткового – власна зв*язка яєчника, що продовжується до рога матки.

Яєчник тією чи іншою мірою обмежений брижею яєчника, що формує яєчникові сумку. Глибина і розміри сумки у с-г тварин різні.

У корови яєчники овальні, з гладенькою поверхнею. Правий яєчник більший лівого. Довжина яєчника 2-4 см. Яєчники підвішені на рівні крижового горба клубової кістки.

У кобили яєчники богоподібної форми, 8-15 см завдовжки. Зовні вони вкриті серозною оболонкою. Овуляція відбувається в одному місці – яєчниковій ямці, де немає серозної оболонки. Яєчники розміщені позаду нирок.

У свині яєчники мають горбкувату поверхню, оточені добре розвиненою яєчниковою сумкою. Розміщені в ділянці 5-6-го поперекових хребців.

У суки яєчники невеликих розмірів і повністю знаходяться в яєчниковій сумці. Розміщені на рівні 3-4-го поперекових хребців.

66.Макро- і мікроскопічна будова маткових труб, матки, піхви у самок.

Маткова труба(tuba uterina, s. salpinx, s. tuba, s. tuba Falloppi) являє собою парну, тонку, дещо звивисту трубку, яка з’єднує яєчник з рогами матки. Яєчниковий кінець маткової труби розширений і формує лійку маткової труби. В глибині лійки є черевний отвір маткової труби, крізь який маткова труба сполучається з черевною порожниною. З протилежного боку є матковий отвір, що веде в ріг матки. Черевний отвір веде в ампулу маткової труби, яка звужується перешийком маткової труби.

Маткова труба лежить у брижі. Її стінка утворена слизовою, м’язовою, серозною оболонками. Довжина маткової труби у кобили – 14-30, у корови – 21-28, у свині – 15-25.

Матка(uterus, s.metra) складається з дещо сплющеного зверху в низ тіла з порожниною в середині, з рогів матки, тіло матки звужуючись у каудальному напрямку, переходить у непарну шийку матки. На слизовій оболонці рогів є 80-120 карункулів, розміщених у 4 ряди. Карбункули місять крипти, в які входить ворсинки хоріона.

Мікроскопічна будова матки.стінка матки утворена слизовою, м’язовою, серозною оболонками. Серозна оболонка – ендометрій- складається з епітелію і власної пластинки. М’язова оболонка – біометрій – утворена м’язовою тканиною. Пучки міозитів формують три шари: внутрішній – коловий, середній – косий, зовнішній – поздовжній. Серозна оболонка – периметрій – складається з власної пластинки і мезотелію. Вона як і інші дві оболонки потовщуються.

Піхва(vagina) – це видовжена трубка з товстими стінками вона переходить у сечостатевий присінок. Стінка піхви складається з слизової, м’язової, адвентиціальної оболонок. Піхва у корови – довга, у кобили – довга і широка, у свині – у вигляді вузької трубки