Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

7.Типи плацент у різних тварин.

Плацента склад. Із зародкової і материнської частин.у різних видів тварин плаценти відрізняються розміщенням ворсинок хоріона і характером їх сполучення з слизовою оболонкою матки. Залежно від розміщення ворсинок хоріона розрізняють дифузну,котиледонову,кільцеподібну й дископодібну плаценти.У дифузній ворсинки рівномірно розміщені по всій поверхні хоріона(у кобили,свині,ослиці,верблюдиці).Котиледонова-притаманна жуйним ,ворсинки цієї плаценти розміщені групами-котиледонами.У кільцеподібній плаценті ворсинки розміщені на хоріоні у вигляді смужки(хижаки).Дископодібну плаценту мають гризуни й примати.ворсинкихоріона займають площу,яка має вигляд диску.Залежно від характеру сполучення ворсинок хоріона зі слизовою обол. Матки розрізняють: В епітеліохоріальній площині ворсинки хоріона проникають у маткові залози

І контактують з їх епітелієм(кобили,свині,ослиці).Для деснохоріальної характерно те,що ворсинки хоріона заглиблюються у товщу слиз. оболонки,руйнуючи її епітелій (жуйні).Хижакам властива ендотеліохоріальна плацента,Ворсинки хоріона проникають у товщину слизової оболонки і контактують з ендотелієм кровоносних капілярів.Генохоріальнаплацента притаманна гризунам.Ворсинки хоріона заглиблюються у товщу слиз.обол. і проникають у кровоносні капіляри.

8.Дроблення та гаструляція

Дроблення-ранній етап розвитку зародка,який почин. З утвор. зиготи що швидко і часто ділиться і закінч.утвор. бластули. Мітозом зиготи багато чисельним дроблення утвор.морула(бластомери)-грудочка клітин з зародка ссавця,яка утвор. в разі мітотичного ділення зиготи.Бластула-це грудочка клітин ,результат дроблення,в серединіяких є порожнина-бластоцель,а самі клітини які оточують її назив.-бластодермою.Гаструляція-утворення зародка спочатку з 2ох а пізніше 3ох зародкових листків:Ендодерми,мезодерми,ендодерми.В ході гаструляції виділ. Задатки осьових органів:нервова трубка,кишкова трубка,хорда.Існують 4 типи гаструляції:інвагінація(впинання),епіболія(обростання),імліграція(вселення),де ламінація(розмежування).Наступний крок гаструляції -диференціація зародкових листків або осьових органів.1)ектодерми(зовнішн)епідерміс шкіри та її похідні,епітелій слизової оболонки переднього і заднього відділів кишкової трубки,та сама нервов. система.2)мезодерми(глибокі шари шкіри,мязи,скелет,частини стат. органів,хорда)3)з ентодерми(кишкова трубка та епітелій слизової оболонки органів дихання)4)з кишкової трубки(розвив епітелій слизової оболонки органів травлення)5)з хорди(основн. склет) 6)з нервової трубки(нервова система).

9.Зародкові листки і осьові органи

Гаструляція—дугий період ембріогенезу, утв. зародка спочатку з 2, а згодом з трьох зародкових листків:внурт.-ентодерми, серед.-мезодерми, зовн.-ектодерми.. В ході гаструляції виділябться також зачатки осьових органів: нервова трубка, кишкова трубка, хорда.

10.Позазародкові органи ців

Їх є 5!1.Жовтковий мішок містить білкову р-ну для живлення зародка.У ссавців існує 3міс., у жуйних-1міс, свині20днів,кобили3міс2.Амніон-водна оболонка для захисту плоду. Містить навколоплідні води. Існує до родів.3.Алантоїс-накопич-сь продукти обміну, формує навколоплідні води.Перші води при родінні.4.Хоріон-зовн. Ворсиста оболонка, яка складає зародкову частину плаценти.Його ворсинки контак-ють з кров. судинами матки, де відбу-ся обмін поживних р-н.5.Плацента-складної будови орган, має дві частини:зародкву-каріон, і материнську-слизова облонка матки.