Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

11.Поняття про тканину. Типи тканин

Тканина-історично складена система клітин і неклытинних структур, яка хар-ться заг. Будовою, функцією і походженням. 4типи тканин:Епітеліальна; сполучна; м»язова; нервова

12Епітелій, його класифікація

А)покривний(епідерміс шкіри, мезотелій, епіт. Слизових оболонок порожнистих органів) Б)Залозистий(утв. І формує залози:печін., підшлункова, сальні, потові слинні

Класифікація ЕПІТЕЛІЮ

1 Простий(одношаровий)

-Псевдо багатошаровий (багаторядний)

-Однорядний

*плоский

*кубічний

*цилідндичний

2 Багатошаровий

-плоский(не зроговілий)

-плоский(зроговілий)

-перехідний

13.Хрящові і кісткові тканини

Хрящова тк-на вик-є опорну ф-ю.Міцна, пружна, протистоїть стисканню.Скл.60-70%вода, 10-15%;орг.. 4-7% мінер. Р-ни.Скл.зклітин(хондробластыві хондроцитів) і міжкліт. Р-ни.У ній нема кровоносних судин.поділяєтьсяна: ГІАЛІНОВУнайпошир.Тверда, пружна, прозора, голуба.(Хрящовий скелет плодів, суглобові хрящові кістки, хр-ві частини ребер, хр-щі гортані і носова перегородка).ЕЛАСТИЧНАнепрозора, пружна, жовтий кол. (У вушній раковині, хр-х гортані, слуховій трубі, зовн. Слух. ході).ВОЛОКНИСТА(у між хребцевих дисках, круглій зв’язці стегна, симфізах лобкових кісток).КІСТКОВАвикон. опорну, захисну ф-ю і є ДЕПО мінер. Р –н.Тверда, міцна, пружна, білого кольору з неї побуд. Кістки.Скл. з клітин і міжкліт. Р-ни. На 70% скл з мінер. Р-н(набіл. Солі Са і Р)До клітин належ.: остеобласти, остеобласти, остеоцити.Міжклдіт. р-на скл. З мінералізованих колагенових волокон і основної р-ни.У ГРУБОВОЛОКНИСТІЙ колагенові волокна формують товсті пучки, що мають різні напрямки(*у скелеті плодів на раннії їх стадіях, зубних альвеолах, швах черепа). У ПЛАСТИНЧАСТІЙ колаг. Волокна орієнтовані в певному напрямку.

14.М»язова тканина.

ЇЇ поділ. На 1гладку і 2поперечно-смугасту. 1Гладенька утв, мязові волокна більшості трубчастиз органів, також є у шкірі, стромі селезінки і лімфовузлів.Стр.-функ. Одиницею є міоцит-має веретеноподібну форму, довж =від 20-100мкм.Скороч-ся повільно і ритмічно. !скор-ня триває3с-5хв.(тонічне)

2ППМТПоділ. На 1скелетну і 2серцеву. 1Побудовані скелетні мязи,мязи язика, глотки, гортані,вушної раковини, очного яблука…Стр.-функ.один.—мязове волокно—це сим пластичні структури циліндричної форми із заокругленими кінцями.Довж волокон 0,1-15см, а шир.15-150мкм. Серцева м’язова тканина утв. Середню оболонку стінку серця-міокард . Побуд з клітин-серцевих міозитів(кардіоміоцитів).Вони розміщ ланцюжком один над одним, спол-ся кінцями і утв волокна.Місця контактів наз. Вставними дисками.Клітини поділ. На: робочі(типові),і провідні (атипові).Робочі забез. Скороч-ня серця.мають циліндр. Форму і поперечну смугастість. довж-50-120мкм. Провідні утворюють провідну систему серця, яка генерує нервові імпульси і перед-є їх до робочих кардіо-тів.Будова схожа, однак вони мають більші розміри,ексцентрично розміщені ядра імало міофібрил, які немають орієнтації тому посмугованість виражена погано або її зовсім нема.Серцева тканина розвив.з вісцерального листка несегментованої мезодерми,вона не містить камбіальних елементів і не здатна до регенерації.зруйновані клітини гинуть і заміщуються на волокнисту сполучну тканину.