Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

57. Печінка, її анатомічна і мікроскопічна будова

Печінка (Нераг) - великий паренхіматозний орган буро червоного кольру сплющеної форми, з гострими вентральними і латералоними краями Поверхні: діафрагмальну (опухлу) вісцеральну ( увігнуту). В центрі вісеральної поверхні є ворота печінки. На печінці розрізняють чотири часті: праву , ліву, квадратну і хвостову . Маса печінки у ВРХ становить 4,5 кг, у свині-2,4 кг, у коня - 6 кг. Гепатоцити -це клітини печінки ентодермального походження. Вони мають полігональну форму і забезпеч, майже всі функції печінки. У 20% гепатоцитів міститься два ядра. Сполучнотканинна строма представлена капсулою поверхня якої рази серозна оболонка . У ділянці воріт печінки сполучена тканина капсули проникає в серце орг.. роза луж ділить його на частинки, які добре полотні у свині.

58. Підшлункова залоза, її анатомічна і мікроскопічна будова.

Підшлункова залоза (рапсгеаз) -великий, пухлий паренхіматозний орган, що є залозою зовнішньої і внутрішньої секреції.

Залоза має три частини: ліву,праву і середню - тіло . Колір органу від сірого до жовтого, що залежить від виду тварин.

Маса підшлункової залози у ВРХ -300-500 г, у свині - 100-150г, у коня - 250-358 г. Розташування : в початковій звивин5 дванадцятипалої кишки.

Мікроскопічна будова підшлункової залози. Підшлункова залоза о складною, розгалуженою, трубчасто-альвеолярною, ;. Зона мас екзокринний та ендокри ний відділи,

59. Задня кишка

Задня кишка (товста кишка} Товста кишка має цілу низку шдмінно-стей від тонкої кишки: 1) більший діаметр; ?) наявність на межі з тонкою кишкою особливого сліного виросту — «-лілеї кишки; 3) значну складчастість кишок: 4) відсутність ворсинок.

Товста кишка -тоділяється на три — сліпу, ободову й пряму кишки ірис. 6.28; див. рис. 6.2?). Усі Три КИШКИ, як правило, чітко відмежовані одні: від одної, різко відріавяіоться ?о формою 1 та положенням, V цих кишках завершується всмоктування поживний речовин, розщепЧЮЄТЬСЯ КЛІТКовина і формуються калові маіси.

У великої рогатої худоби сліпа кишка циліндричної форш<, 30- 70 см завдовжки (див. рис. 6.22, а). Верхівка спрямов^а в тазову порожнину, а вся кишка міститься »

В інших тварин висхідна частина ободової кишки сильно розвинена й утворює довгу закрутку — товста ободова кишка, яка складається у вигляді підкови у коня або скручується у вигляді спіралі у великої рогатої худоби чи у вигляді конуса у свині. Отже, у різних тварин виникає свій, типовий хід ободової кишки.

на лівому боці сліпої лишки знову робить згин і спрямовується краніально, де, звужуючись, переходить у спіральну петлю. В петлі видно 1,5-2 доцентрові иакрутки за годинниковою стрілкою. Р центрі диска кишка утзорює центральний пгин.. потім гобит:. 1,5-2 відцентрові закрутки проти годинникової стрілки. Далі спіральна петля досягає проксимальної петлі й на рівні першого поперекового хребця переходить у дистальну петлю. Остання лежить між початком ободової та кінцем дванадцятипалої кишки і відповідає поперечній і низхідній частинам ободової кишки собаки. Бел помітної межі дистально петля переходить у пряму кишку.

У коня (див. рис. 6.22, б) ободова кипікв сильно розвинена і поділяється на товсту і тонку ободові кишки. Перша відповідає висхідній, друга —- низхідній частинам ободової кишки собаки. Товста ободова кишка має значні розміри і за формою пігадує подвійний обід або підкову, займає всю нижню половину черевної порожнини (див. рис. 6.22, б). Вона починається від малої кривини сліпої кишки і прямує краніально до діафрагми як права вентральна ободова кишка. Потім повертає ліворуч як груднинний згин і прямує каудально як ліва вентральна ободова кишка. Біля входу г; тазову порожнину ободова кишка згинається, утворюючи тазовий згин, і спрямовується краніально як ліва дорсальна ободова кишка. Біля діафрагми кишка утвортос діафрагмальний згин і по правому боці продовжується каудально як права дорсальна ободова кишка. Біля основи сліпої кишки ободова кишка повертає ліворуч як поперечно ободова кишка і переходить у тонку ободову ісйшку. Пр-.иа дорсальне, ободова

Пряма кишка І (див. рис. 6.22) — це короткий кінцевий відділ товстої кишки. Лежить під крижовою кісткою та першими хлостовими хребцями і закінчується відхідником. Підвішена не короткій брижі. Її початкова частина вкрита серозною оболонкою, о кінцева — адвентицією, що сполучає пряму кишку з прилег лими органами. Слизова оболонка в кінцевій частині прямої кишки, переходячи на стінки відхідника, утворює поздовжні складки.

У тазовій порожніш» пряма кишка дещо розширюється і утворює, ампулу прямої кишки, яка слабко роз^аута V великої гпоі^худоби.

Вздовж усієї кишки .„гнуться чотири тенп та чотири ряди випинів. На основі сліпої кишкк випинів немає.

Основа сліпої кишки розміщена » правій клубовій, тіло- у пупковій ділянці, а верхівка закінчується поблизу мечоподібного хряща Груднини, відділяю,^ від нього вентрмішш дігфраг-мвльним вигином більшої ободової кишки.