Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

86.Будова великого мозку

Великий мозок (сerebrum) складається з кінцевого, проміжного та середнього мозку.

Середній мозок (mesencephalon) складається з пластинки покрівлі середнього мозку, покриву ніжок, ніжок великого мозку і мозкового водопроводу. Він прикритий півкулями великого мозку. Пластинка покрівлі представлена парою ростральних (зорових) горбів та парою каудальних слухових горбків. Вона є підкірковим центром зорового та завиткового аналізаторів. Покрив ніжок знаходиться між пластинкою покрівлі й ніжками великого мозку. В ньому розміщені ядра 3 - 4-ї пар черепно-мозкових нервів і частина ядра п'ятої пари. Ніжки великого мозку утворюють дно середнього мозку. Вони мають вигляд двох товстих валиків, що лежать між зоровими трактами та мозковим мостом. Розділені міжніжковою борозною. Ніжки утворені низхідними шляхами, які з'єднують кору півкуль великого мозку з ромбоподібним і спинним мозком. Від них відходить третя пара черепно-мозкових нервів. Між пластинкою і покривом ніжок проходить мозковий (сільвієвий) водопровід. Рострально він з'єднується з третім, каудально — з четвертим мозковим шлуночком.

Проміжний мозок (diencephalon) розміщений між середнім і кінцевим мозком і дорсально прикритий останнім. Він складається з трьох відділів — зоровогорбового (таламус), надзорово-горбового (епіталамус), підзоровогорбового (гіпоталамус) — і третього мозкового шлуночка.

Таламус — це центральна частина проміжного мозку. Він представлений двома зоровими горбами, які з'єднані міжгорбо-вим зрощенням. Навколо останнього розміщений кільцеподібний третій мозковий шлуночок, який з'єднується з бічними шлуночками та мозковим водопроводом. На базальній поверхні зорових горбів видно перехрестя зорових нервів (хіазму), від якого починаються зорові тракти. Вони огинають горби і входять у них. В середині зорових горбів розміщені численні ядра, які є центрами переключення нервових імпульсів з інших відділів мозку на кору півкуль великого мозку. Ці центри пов'язані майже зі всіма аналізаторами.

Епіталамус представлений мозковими смугами, ядрами повідця, повідцем, епіфізом та судинною покришкою третього мозкового шлуночка. Розміщений у заглибленні між зоровими горбами та пластинкою покрівлі середнього мозку. Епіфіз є залозою внутрішньої секреції.

Гіпоталамус знаходиться на базальній поверхні проміжного мозку між хіазмою та ніжками великого мозку. До його складу входять сірий горб з лійкою та гіпофізом і сосочковим тілом. Сірий горб утворює дно третього мозкового шлуночка. У його центрі є заглиблення — бухта лійки, яка продовжується в саму лійку, до якої прикріплюється гіпофіз. Останній є залозою внутрішньої секреції. Позаду сірого горба розміщене сосочкове тіло. Сіра речовина гіпоталамуса представлена ядрами. В гіпоталамусі розміщені центри автономної нервової системи, кровообігу, дихання, обміну речовин, статевих функцій та ін.

Кінцевий мозок (telencephalon) представлений двома півкулями великого мозку. Зовні (дорсально) вони розділені глибокою поздовжньою щілиною. В глибині останньої є мозолисте тіло, яке з'єднує півкулі. У кожній півкулі розрізняють дорсо-латерально розміщений плащ, вентромедіально — нюховий мозок та смугасте тіло і бічний шлуночок, які розміщені в середині півкуль. Бічні шлуночки сусідніх півкуль розділені прозорою перегородкою. З третім мозковим шлуночком вони сполучаються міжшлунковим отвором. Поверхня плаща вкрита численними звивинами, які розділені борознами й щілинами. На ньому розрізняють лобову, скроневу, тім'яну і потиличну частки та численні поля. Плащ утворений сірою і білою речовиною. Сіра речовина розміщена на периферії і формує кору півкуль великого мозку