Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПАСЕНИЕ відповіді_2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать
  1. Форми рельєфу, що не утворються внаслідок геологічної діяльності поверхневих, текучих вод:

Утворюються!!!! можно выделить основные формы рельефа: гора, котловина, хребет, лощина, седловина.

Яр, балка, долина,

  1. Заледеніння в історії Землі були відсутні:

Давні зледеніння в історії Землі. Кліматична зональність була на нашій планеті, починаючи з архейської ери (близько 2,5 млрд. років тому). Причому, були такі холодні області, в яких існували материкові льодовики, що залишили найдавніші моренні відклади. Щоб відрізнити їх від сучасних морен, прийнято їх називати тіллітами (англ. “tillitе” – валунна глина). Вони установлені на всіх материках. Були зледеніння також на протязі палеозойської ери. Потім наступила перерва в мезозойській ері. В кінці кайнозойської ери знову виникло велике зледеніння (в четвертинному періоді). У протерозої фіксуються сліди чотирьох достовірних зледенінь: з віком 2,5-2,4 млрд. років і з віком біля 2 млрд. років тому, рифейське (900-700 млн. років тому) та вендське (680-660 млн. років тому).

  1. Не впливає на можливість винекнення заледенінь в геологічній історії:

Сліди самого стародавнього заледеніння було знайдено спочатку в Північній Америці та в районах Великих Озер, а потім у Південній Америці та Індії. Вік цих льодовикових відкладень близько 2 млрд. років. Представлені вони тіллілітамі, стрічковими глинами. Друге - протерозойських - заледеніння (15000 млн. років тому) виявлено в Екваторіальній і Південній Африці і в Автсраліі. Наприкінці протерозою (650 - 620 млн. років назад) сталося третє, найбільш грандіозне заледеніння - докембрійські, або скандинавське. Сліди його зустрічаються майже на всіх материках починаючи від Шпіцбергена і Гренландії і кінчаючи екваторіальній Африкою та Австралією. У палеозої виявлено два заледеніння. Перше з них сталося близько 500 млн. років тому. Льодовикові відкладення цього віку виявлені на території Марокко, Лівії, Іспанії, Франції, Скандинавії. Почалося воно в ордовик і тривало до силуру. Друге палеозойські заледеніння - годванское, охоплювало Індію, Африку, Південну Америку, Австралію, Антарктиду. Почалося воно в кам'яновугільний період і тривало до кінця перьмі.

Впливає!!! Причини виникнення заледенінь.

До астрономічних факторів відносяться:

1. Зміна нахилу земної осі

2. Відхилення Землі від її орбіти в бік віддалення від Сонця

3. Нерівномірний теплове випромінювання Сонця.

До геологічним чинників відносять процеси горообразная, вулканічну діяльність, переміщення материків.

  1. Причини існування льодовикових та міжльодовикових епох в межах четвертинного зледеніння: зміна конфігурації літосферних плит, космічні фактори, вплив льодовиків, зміна орбітальних елементів

  2. Які терміни не відображають геоморфологічні елементи світового океану:

Світовий океан займає понад 361 млн.км2 чи 70,8% земної поверхні. З цього близько 23% припадає на підводні окраїни континентів, які складені корою континентального або перехідного типу. Інша частина побудована корою океанічного типу, у якій виділяється три головних шари:

  • верхніх осадочний, потужність якого змінюється від сотень метрів в океанічних котловинах до 10 км на континентальних окраїнах; його вік повсюдно не давніший ранньоюрського часу;

  • середній базальтовий (2-3 км), складений переважно толеїтовими базальтами у вигляді лавових потоків, силів і дайок;

  • нижній (3-5 км), складений повнокристалічними породами основного й ультраосновного складу – габро, піроксенітами, серпентинізованими перидотитами.

У будові океанів розрізняють три головних структурних елементи: серединно-океанічні хребти, океанічні плити і підводні окраїни чи перехідні зони.

Відображають!! Море; Підводна окраїна материків(Шельф, Материковий схил, окраънны плато, материкове підніжжя); Перехідна зона(Улоговини окраїнних морів, Острівні дуги, Глибоководні жолоби) Ложе океану-оят, (Абісальні плоскі рівнини, Абісальний горбистий рельєф , підводні гори Океанічні плато, Океанічні височини, підводних долин, гайоти) Серединно-океанічні хребти (-рифтові долини (рифти))