Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПАСЕНИЕ відповіді_2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать

«Геологія родовищ корисних копалин», «Геологорозвідувальна справа».

  1. До групи магматичних належать родовища: лікваційні, ранньомагматичні, пізньомагматичні

  2. !!!До екзогенної серії родовищ належать: 1- род.вивітрювання ( залишкові, інфільтраційні); 2 – розсипні ( елюв, делюв, пролюв, алюв, літоральні, гляціальні); 3 – осадові ( механічний, хіміч, біохіміч, вулканогенний)

  3. !!!До ендогенної серії родовищ належать: 1 – магматичні (клас лікваційних родовищ, ранньомагматичних; пізньомагматичних); 2 – Карбонатитові (Магматичних, Метасоматичних), 3 – Пегматитові (Клас простих пегматитів, Перекристалізованих, Метасоматично заміщених), 4 – Альбітит-грейзенові (Альбітитові, Грейзенові), 5 – Скарнові (Вапнякові скарни, Магнезіальні, Силікатні), 6 – Гідротермальні родовища (Плутоногенні, Вулканогенні, Амагматичні,

7 – Колчеданні (іноді виділяють в окрему групу)

  1. !!!До групи родовищ вивітрювання належать: залишкові та інфільтраційні

До інфільтраційних Р.в. належать родовища руд урану, міді, самородної сірки. До залишкових Р.в. належать родовища руд силікатного нікелю, заліза, марганцю, бокситів, магнезиту, каоліну, нікелевих руд.

  1. До ізометричних тіл корисних копалин належать: штоки, штокверки, гнізда.

  2. До плоских тіл корисних копалин належать: пласти, жили, лінзи

  3. До рідкісних металів не належать родовища:

  4. До рідкісних металів належать родовища :

За загальною номенклатурою до них зараховують: цирконій, германій, стибій та велику групу так званих акцесорних рідкоземельних металів, найважливіші з яких вольфрам, кадмій, молібден, церій, берилій, ніобій, реній, ітрій, лантан, літій, гафній, уран і багато інших; умовно також золото та срібло (група так званих шляхетних або дорогоцінних металів).

  1. Запаси Fе в Україні складають: запаси категорій А+В+С1, що не розробляються, оцінюються в 26,1 млрд т, а категорії С2 – в 4,3 млрд т; запаси категорій А+В+С1, що розробляються, становлять 17,7 млрд т, категорії С2 – 2,7 млрд т.

  2. Основним мінералом марганцевих руд є:

Основні з них (вміст манґану до 72%) — гаусманіт (72%), брауніт (69%), піролюзит (63,2%),псиломелан (45-60%), манґаніт (62,5%), родохрозит (47,8%), манґанокальцит (7-25%), родоніт (32-41%), вернадит (44-52%), олігоніт (23-32%).

  1. Родовища силікатних нікелевих руд пов'язані з: корами вивітрювання серпентинізованих у/о порід

  2. !!!З яких родовищ видобувають графіт в Україні: Заваллівське родовище (Криворізька область), Петровське, Маріупольське, Троїцьку, Буртинське (Хмельниччина), Балахівське, Сачкінсько-Троїцьке.

  3. До групи метаморфогенних родовищ належать:

Метаморфічна група (Власне метаморфічні, Імпактні),Метаморфізована група (Регіонально-метаморфізована, Контактово-метаморфізована, процесів регіонального і локального метаморфізму)

  1. До групи родовищ кольорових металів належать:

родовища алюмінію (родовища Смілянське (Черкаська обл.) і Високопільське (Дніпропетровська обл.) сировина боксити, алуніти, сієніти, нефеліни, каолін));

родовища магнію

родовищ нікелю (Побузьке і І Іридніпровське);

родовища титанових руд (Житомирській (Іршанське і Стремигородське) і Дніпропетровській (Самотканське)обл.)

родовища хромітів ( в Кіровоградській і Дніпропетровській областях)

руди цирконію ( Самотканському родовищі титанових руд, вони є також в Приазов'ї).

запаси ртуті (Микитівське, родовища ртуті є також в Закарпатті та Криму)

ванадію (Керченських залізних рудах)

родовища золота (в Дніпропетровській, Кіровоградській, Донецькій і Закарпатській областях)

ВІДСУТНІ Родовища: молібдену, свинцю і цинку

  1. Головні прояви міді в Україні (Жиричі та ін.) належать до: сульфідні, оксидні та змішані

Україні мідні зрудніння відомі на Донбасі та в межах Українського щита, зокрема на Рівненщині (Рафаїлівський мідно-рудний вузол), на Волині.

  1. Найбільше родовище золота в світі розташоване: до 60 тис. т цих в ПАР (району Вітватерсранд)

  2. Яке родовище платини найбільше: Бушвельд (ПАР)

  3. Якого типу родовища літію присутні в Україні: літієносні, гранітні, пегматити

Родовища літію, що мають промислове значення, виявлені на Донбасі (Єсаулівське в Нагольному рудному районі) та на Українському щиті (Полохівське, Станкуватське, Шевченківське). Крім того, в центральній частині Українського щита (Кіровоградський блок) на півд.-зах. фланзі Корсунь-Новомиргородського плутону виявлені дві ділянки з літієвою мінералізацією.

  1. Родовища U в Україні належать до: ендогенних, род Na-U (альбітитової) формації, залізо-уранової формації, K-U формація, древні ураноносні конгломерати, жильна уранова мінералізація, ураново-бітумні род солянокупольного типу, грунтово-інфільтрац.урану в палеодолинах

Уранові руди приурочені до протерозойських натрієвих метасоматитів, розвинених в Кіровоградському ураноносному районі УЩ.

розрізняють: ендогенні руди, що відклалися при підвищених температурах і тиску з пегматитових розплавів і водних (імовірно магматичних для поста) розчинів, характерні для складчастих областей і активізованих платформ; екзогенні руди, що сформувалися в блізкоповерхностних умовах і на поверхні Землі в процесі осадконакопленія (сингенетичні руди) або в результаті циркуляції грунтових вод (епігенетичні руди), пов'язані переважно з молодими платформами; метаморфогенні руди, що виникли дорогою перерозподіли первинно розсіяного урану в процесі метаморфізму осадових товщ, характерні для древніх платформ.