Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПУ.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать
  1. Поняття трудових правовідносин. Критерії розмежування трудових відносин від цивільно-правових.

Трудові правовідно¬сини — це двосторонні відносини працівника з власником або ство¬рюваним ним підприємством по виконанню за винагороду роботи за обумовленою спеціальністю, кваліфікацією або посадою, з підля¬ганням внутрішньому трудовому розпорядку, що виступають фор¬мою закріплення суб'єктивних трудових прав і обов'язків.

Але не всі правовідносини, сутність яких є у виконання якихось робіт є трудовими, це було б надзагальною характеристикою.

Поряд із цим, з безпосередньо трудових відносин виникає безліч правовідносин, що є похідними по-відношенню до трудових. Ознакою таких похідних відносин є те, що їх існування можливе лише при виникненні трудових відносин, але за своїм змістом, учасниками, правовими наслідками, вони не можуть бути віднесені до трудових.

Наприклад, до трудових відносин відносяться обов’язки працівника виконати певні роботи за трудовим договором, але не відносяться до трудових відносини між роботодавцем та Пенсійним фондом з приводу сплати збору на пенсійне страхування з винагороди цього правника за трудовим договором, хоча існування останніх можливе лише за умови існування перших.

Підстав для класифікації трудових відносин досить великакількість, мабуть, тому що вони вважаються складними, що включаютьзначний склад інститутів.

Залежно від правового регулювання:

. Регулятивні

. Охоронні

. Загальні відносини (закріплюють принципові положення для всіх працівників без винятку, забезпечують єдність регулювання.

Дані відносини не вимагають спеціальних юридичних фактів: по зарплаті, обов'язок роботодавця заплатити за працю та право працівника отримати цю зарплату,)

. Спеціальні відносини (враховують особливості праці різних категорій працівників. Вони крім правової норми вимагає наявність юридичного факту: доплати, понаднормові)

Залежно від виду трудових відносин:

1) власне трудові відносини, які виникають з приводу

. Висновки індивідуального трудового договору

. Заробітної плати

. Робочого часу і часу відпочинку

. Трудовий дисципліни

. Охорони праці

. Матеріальною відповідальності (Окремі автори уточнюють, що ними є учасники трудового відносини які несуть відповідальність за шкоду, заподіяну з вини однієї сторони іншій).

Ці відносини охоронного характеру. Сторони їх - сторони трудовоговідносини - працівник і роботодавець. Виникають ці відносини лише занаявності протиправних дій, які заподіяли шкоду (шкоду). У більшостіпрацівників не виникають такі відносини. Відносини щодо матеріальноївідповідальності за шкоду можуть бути двох видів:

1) по матеріальної відповідальності роботодавця, яка заподіяла шкоду працівникові трудовим каліцтвом або порушенням його права на працю;

2) за матеріальну відповідальність працівника, винної у збитках майну роботодавця.

У результаті перетворення законодавства, сталоочевидним зближення правовідносин двох галузей права трудового іцивільного. На практиці досягти одного результату стало можливим вступивяк в трудові, так і в цивільні правовідносини. (трудовий договірукладений на час виконання певної роботи і договір підряду). Зараніше діючого законодавства, у зв'язку з обмеженим полемзастосування цивільного права, перетин цивільних правовідносин зтрудовими було малоймовірним. Трудова правосуб'єктність відрізняється від правосуб'єктності в іншихгалузях права. Тим, що перші два елементи розглянуті вище, виникаютьодночасно, тоді як, наприклад, у Цивільному праві правоздатністьвиникає з моменту народження [4], а дієздатність з часуповноліття (18 років) [5]. Окремі автори згадують про існуванняпотенційної трудової правоздатності, яка у людини виникає змоменту народження, але навіть якщо прийняти їх позицію, трудоваправоздатність у повному обсязі не виникає з моменту народження як цевідбувається в цивільному праві з цивільною правоздатністю.

Деліктоздатність в трудовому праві також має відмінності. Так, наприкладпрацівник часто несе матеріальну відповідальність за фактичнозавдані збитки (ремонт зіпсованого верстата), а не в повному розмірі, якце прийнято в цивільному праві (ремонт зіпсованого верстата + упущенавигода під час простою верстата). На підставі коротко розглянутих, підстав виникнення трудовихвідносин можна було помітити їх специфічність та відміну від юридичнихфактів в інших галузях права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]