Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПУ.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать
  1. Поділ, перенесення щорічної відпустки. Відкликання з щорічної відпустки.

Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Проте зазначеною вище нормою передбачено можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов'язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник.

Оскільки остаточне рішення щодо надання працівникові відпустки приймає роботодавець, з метою недопущення втрат робочого часу, беручи до уваги виробничі обставини, він може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, також може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не поділити її взагалі.

43. Відкликання з щорічної відпустки.

Нерідко буває, що працівник, який щойно пішов у відпустку, раптом стає негайно потрібним на підприємстві. I тоді постає питання відкликання його з відпустки. Про те, як правильно це зробити та які наслідки можуть бути, йтиметься далі.

Коли можна відкликати з відпустки

Відповідно до ст. 79 КЗпП та ст. 12 Закону про відпустки, відкликання зі щорічної відпустки допускається тільки у випадку, коли це необхідно для такої мети:

1) відвернення стихійного лиха;

2) відвернення виробничої аварії або негайне усунення їх наслідків;

3) відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації;

4) в інших випадках, передбачених законодавством (див. нижче).

Відкликання з відпустки допускається тільки за таких умов:

1) згода працівника;

2) основна безперервна частина відпустки (до відкликання або після нього) має становити не менше 14 календарних днів;

3) невикористана частина щорічної відпустки надається працівникові після закінчення дії причин, з яких його відкликано з відпустки, або за згодою сторін може бути перенесена на інший період, за умови що невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка (стаття 12 Закону про відпустки).

Відповідно до ст. 74 КЗпП, до щорічних відпусток віднесено основні та додаткові відпустки. Отже, відкликати за умови дотримання вищенаведених вимог можна як з основної, так і з додаткової відпустки незалежно від того, надаються вони разом чи окремо.

Згідно зі ст. 83 КЗпП, за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданих працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою ніж 24 календарних дні. Отже, напрошується висновок: у разі відкликання працівника зі щорічної відпустки компенсація може бути надана лише у тому разі, коли працівник до відкликання використав не менше 24 календарних днів. Цей випадок стосується радше тих, хто має право за законом на відпустку більшої тривалості (наприклад щорічна відпустка для журналістів становить 36 календарних днів). Усім іншим, хто має право лише на основну відпустку тривалістю 24 календарних дні, у разі відкликання компенсація за невикористану частину відпустки не надається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]