Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПУ.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать
  1. Правила тимчасового переведення без згоди працівника

Тимчасові переведення без згоди працівника допускаються:

• по-перше, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій;

• по-друге, внаслідок інших виняткових обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей.

Отже, закон не містить вичерпного переліку випадків тимчасового переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, і переведення на іншу тимчасову роботу можливі при інших виняткових обставинах.

Потрібно наголосити, що забороняється тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, вагітних жінок, жінок, які мають дитину-інваліда або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років без їхньої згоди.

В усіх випадках тимчасового переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, оплата праці здійснюється за виконану роботу, але вона не може бути нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

Тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою регулюється ст. 34 КЗпП. У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою на іншу роботу. Відмова працівника від переведення на іншу роботу в разі простою не може бути підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

У разі простою працівники переводяться на іншу роботу з урахуванням їх спеціальності та кваліфікації.

Переведення можливе:

• по-перше, на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою;

• по-друге, на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Слід звернути увагу, що законодавством не встановлені обмеження щодо кількості переведень протягом календарного року у зв'язку з простоєм чи їх загальної тривалості. При простої роботодавець має право неодноразово переводити працівника на іншу роботу протягом календарного року.

  1. Переведення у разі простою

Стаття 34. Тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою

Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організа­цію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

1. Підставою для внесення змін до статті, що коментується, стали ті ж самі обставини, що і до ст. 33 — визнання переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, примусовою працею. Відтепер, у разі простою для переведення працівни­ка на іншу роботу у разі простою потрібна його згода. Останнє означає, іцо відмова працівника від такого переведення не може бути підставою для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності.

2. Слід звернути увагу на те, що з прийняттям Закону "Про внесення змін до КЗпП України" у КЗпП з'явилось офіційне визначення простою — як призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, непереборною силою або іншими обставина­ми. Звертає на себе увагу те, що вказаний перелік не є закритим, що дозволяє зробити висновок про те, що простій як призупи­нення роботи, яке є підставою для переведення на іншу роботу, може бути викликаний будь-якою причиною як об'єктивного, так і суб'єктивного характеру.

Причому переведення можливо як на тому ж самому під­приємстві, в установі, організації, так і на інше підприємство, в установу, організацію, яке знаходиться у тій же самій місцевості.

3. У разі простою працівники згідно з частиною першою ст. 33 переводяться на іншу роботу з урахуванням спеціальності чи кваліфікації. Однак законодавство не забороняє переведення працівника на іншу роботу у разі простою на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, і без урахування спеціальності чи кваліфікації, але підставою для такого переведення буде ча­стина перша статті 33 КЗпП, згідно з якою тимчасове переведен­ня працівника на іншу роботу пов'язано лише зі згодою праців­ника на таке переведення і не пов'язується з спеціальністю чи кваліфікацією працівника.

4. Що стосується терміну переведення, то він, як і при тимчасо­вому переведенні на іншу роботу згідно зі ст. 33 КЗпП, обмеже­ний терміном один місяць, але це максимально можливий термін одного такого переведення. Що стосується обмеження кількості переведень протягом календарного року чи їх загальної трива­лості, то законодавством такі обмеження не встановлені.

5. Відомості про тимчасові переведення ]на іншу роботу до трудової книжки працівника не заносяться. Хоча, на наш погляд, до трудової книжки слід занести відомості про тимчасове пере­ведення працівника на таку роботу, з якою законодавство пов'язує надання якихось пільг чи переваг, оскільки згідно зі ст. 48 КЗпП трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]