Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПУ.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать
  1. Обмеження під час прийняття на роботу.

Є певні особливості укладення трудового договору з державним службовцем. Зокрема, Законом України "Про державну службу" встановлені деякі обмеження при прийомі на державну службу. Не можуть бути обрані або призначені на посаду в державному органі та його апараті особи, визнані недієздатними; що мають судимість, не сумісну із заняттям посади; близькі родичі й свояки на посадах, які є безпосередньо підвідомчими або підлеглими одна одній.

Особа, яка претендує на заняття посади державного службовця 3-7 категорій, повинна подати за місцем майбутньої служби відомості про доходи, в тому числі й за кордоном, відносно себе і членів своєї сім'ї. Особа, яка претендує на заняття посади державного службовця 1-ї і 2-ї категорій, повинна подати також відомості про належне їй і членам її сім'ї нерухоме і цінне рухоме майно, внески в банках і цінні папери.

Прийняття на державну службу на посаді 3-7 категорій здійснюється на конкурсній основі згідно з Положенням про порядок проведення конкурсу при прийомі на роботу до органів державної виконавчої влади, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1993 р. (ЗП України. - 1994. - №4. - Ст. 101), за конкурсом заміщуються вакантні посади державних службовців в Адміністрації Президента України, в апаратах Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органів державної виконавчої влади і місцевих державних адміністрацій, крім посад, для яких встановлений інший порядок, посад за сумісництвом, посад технічного й обслуговуючого персоналу.

Певні обмеження передбачено законодавством про працю, які направлені на охорону здоров'я працівника на виробництві. Згідно з ч. 5 ст. 24 КЗпП забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому запропонована робота протипоказана за станом здоров'я. Для певних категорій працівників власник зобов'язаний створити пільговий режим праці. Зокрема, особливий характер має правосуб'єктність інвалідів. Згідно із КЗпП (ст. 172 та ін.) у випадках, передбачених законодавством, на власника покладається обов'язок створити пільгові умови праці таким працівникам, встановити скорочений або неповний робочий час, організувати навчання, перекваліфікацію та працевлаштування.

Пенсійний вік.

  1. Оформлення прийняття на роботу.

Прийом на роботу, оформляється наказом роботодавця, виданим на підставі трудового договору. Зміст наказу роботодавця має відповідати умовам укладеного договору.

Наказ про прийом на роботу оголошується працівникові під розписку у триденний термін з дня підписання. На вимогу працівника роботодавець зобов'язаний видати копію пріказа.Прі прийомі на роботу роботодавець зобов'язаний ознайомити працівника з діючими в організації правилами внутрішнього розпорядку, колективним договором. Описані норми застосовуються тільки до роботодавців, які не є фізичними особами.

Прийом на роботу оформляється шляхом видання роботодавцем наказу чи розпорядження. У ч.1 ст.68 Кодексу є те, що тепер між укладанням трудового договору та оформленням прийому на роботу проводиться чітке розходження. Оформлення прийому на роботу це процедура кадрового діловодства. Що є укладення трудового договору, тільки на підставі якого можна приступати до оформлення трудовых отношений.

Только при наличии заключенного трудового договора возможно издание приказа, поскольку содержание акта определяется на основании трудового договора. Так, только на основании соответствующих положений трудового договора в приказе о приеме на работу должны быть указаны сведения о: фамилии, имени, отчестве работника; наименовании подразделения, в которое принят работник; наименовании профессии , разряде, классе квалификации; дате начала; размере оклада и других условиях.

Приказ о приеме на работу, является основанием для внесения соответствующей записи в трудовую книжку. Записи производятся в соответствии с Инструкцией о порядке ведения трудовых книжек на предприятиях. Соответствующая запись в трудовую книжку должна быть внесена не позднее недельного срока со дня издания приказа о приеме на работу.

С записью в трудовой книжке о приеме на работу роботодавець зобов'язаний ознайомити працівника під розписку в особистій картці. Для отримання копії наказу про прийом на роботу працівник повинен подати роботодавцю письмове заяву, що містить відповідну вимогу. Роботодавець не пізніше трьох днів з дня подання такої заяви зобов'язаний безоплатно видати працівнику належно завірену копію зазначеного наказу.

Після ознайомлення трудового договору працівник зобов'язується виконувати трудову діяльність і дотримуватися діючих в організації правила внутрішнього розпорядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]