Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ до политол екз.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
198.57 Кб
Скачать
  1. Закони та категорії політології

Категорії— це загальні поняття науки (в тому числі і науки про політику), вони невіддільні від її законів та принципів. У них розкриваються необхідні зв'язки, фундаментальні положення науки, суттєві елементи її структури. Категорії є важливим інструментарієм пізнання політичного життя суспільства. Умовно категорії (основні поняття) політології можна поділити на чотири групи: загальні, структури, функціонування та розвитку. Основними загальними категоріями політології є :політика (відносини, що включають згоду, підпорядкування, панування, конфлікт і боротьбу між групами, класами, націями, прошарками, стратами і окремими людьми (внутрішня політика) і державами (зовнішня політика) з приводу завоювання чи досягнення влади, її утримання, організації та використання.), влада (Політичне панування), демократія (влада народу), свобода, національна ідея, менталітет нації. Найважливішими категоріями структури є політична система (впорядкована, складна, багатогранна система державних і недержавних стосунків соціальних (суспільних та політичних) інститутів, що виконують певні політичні функції), політична організація, держава (формальний інститут, який є формою організації політичної спільноти під управлінням уряду), політична партія (це організаційна група однодумців, яка виражає інтереси частин народу і має на меті реалізувати їх через завоювання державної влади або участі в ній), громадсько-політичний рух (наймасовіші об'єднання громадян, що виникають для реалізації певної мети). З числа категорій функціонування слід відокремити такі, як політична діяльність, політичний процес, політичний конфлікт, політична боротьба, вибори тощо. До категорій розвитку належать політична революція, контрреволюція, еволюція тощо. Центральними категоріями політології слід вважати владу, політику, демократію, свободу.

Політологія вивчає передусім закони, за якими розвивається суспільство в цілому: загальносоціологічний закон історичного прогресу — розширення сфери політичного життя й підвищення її ролі в суспільстві, закон посилення ролі народних мас в історичному процесі, в розвитку демократії й самоврядування. функціонування політики, що визначають її життєдіяльність як особливого організму. Дія цих законів відтворює політичне життя на досягнутому ступені розвитку, використовує чинник часу, розкриває характер явищ політичного життя. Закони розвитку політичного життя, політичних систем, політичних відносин — це закони якісних перетворень на основі зіткнення протилежних сил і тенденцій у межах певної сутності. Загальні закони — це ті закони, що характерні для політичного життя всіх народів. Одиничні закони — це закони, які регулюють взаємовідносини влади й особи у певній державі.

  1. Політичні партії і рухи як елементи політичної системи

Політична партія – це організація, діюча в сфері політичного життя суспільства, що об'єднує людей за спільністю їх інтересів і переконань для політичної реалізації своєї політичної мети. Основною ознакою, що відрізняють політичні партії від державних структур, - добровільність об'єднання. Нормативна вимога існування будь-якої політичної партії - участь у політичній боротьбі при кардинальному завданні завоювати мандат на владу, щоб реалізувати свою політику. Боротьба за володіння політичною владою - це нормальна умова функціонування політичної партії.

Основними функціями політичної партії в сучасному суспільстві є:

  • політичне представництво соціальних інтересів;

  • соціальна інтеграція — узгодження соціальних інтересів через взаємодію політичних партій;

  • розробка ідеології, політичних доктрин і програм;

  • боротьба за оволодіння державною владою та участь у її здійсненні;

  • участь у формуванні й діяльності всіх ланок державного апарату;

  • участь у розробці, формуванні і здійсненні політичного курсу держави;

  • політична соціалізація — сприяння засвоєнню індивідом певної системи політичних знань, норм і цінностей, залученню його до політичної системи;

  • формування громадської думки;

  • політичне рекрутування, тобто залучення на бік партії якомога ширших верств населення як її членів, прихильників і виборців;

  • підготовка та висунення кадрів для апарату держави, партії, громадських організацій.

Рухи

Політичні рухи поділяються на рухи, створені на основі соціальних спільностей і різноманітних верств, створені на класовій основі, створені на міжкласовій основі і різноманітних соціальних верств. політичні рухи відрізняються ставленнями до існуючого політичного ладу (а також економічному) і діляться на консервативні, реформістські, революційні, контрреволюційні, демократичні тощо. Консервативні рухи прагнуть зберегти існуючий в суспільстві порядок, допускаючи лише мінімальні і абсолютно необхідні зміни; виступають проти спроб знищення ладу і проти його послідовного реформування і перетворення. Реформістські рухи, хоча і стоять на позиціях збереження існуючого ладу і виступають проти спроб його повалення, однак прагнуть здебільшого до реформ суспільного ладу. Революційні рухи виступають проти існуючого ладу і прагнуть замінити реформувати іншим, прогресивним. Нарешті, контрреволюційні рухи, спрямовані проти якого-небудь політичного і соціально-економічного ладу, що сформувався внаслідок перемоги революційних і реформаторських рухів, прагнуть замінити колишнім реакційним ладом, що не відображає інтереси і потреби більшості населення, а захищає корисливі інтереси окремих соціальних спільностей і правлячих політичних партій. Політичні рухи відрізняються за ступенем і формою їх організації: стихійні політичні рухи, позбавлені організаційної побудови (найчастіше короткочасні), слабкоорганізовані політичні рухи (також короткочасні), політичні рухи з високим ступенем організації і тривалості, найбільш розповсюдженою формою яких в сучасних умовах виступають політичні партії і народні фронти. Основний критерій, що відіграє в характері і суттєвості політичних рухів саме важливе значення: ставлення політичного руху до суспільних класів, тому що інші риси політичного руху здебільшого випливають з класової природи, хоча не всі риси можна звести до неї.