Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DYeK_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

20. Фондовий ринок, види цінних паперів, встановлення їх ціни. Інфраструктура фондового ринку. Первинний і вторинний фондовий ринок.

Фо́ндовий ри́нок (ри́нок ці́нних папе́рів) — частина ринку капіталів, де здійснюються емісія, купівля і продаж цінних паперів.Види:-Акції(імені,на пред,явника,привілейовані,прості)-Облігації(іменні,на пред,явника,корпоративні,державні).-Вторинні цінні папери(опціони,фін.ф,ючерси).

Інфраструкту́ра ри́нку ці́нних папе́рів:Регулятивна — система регулювання ринку цінних паперів, що включає систему правил поведінки учасників ринку і систему методів впорядкування укладених угод;Функціональна — система торгівлі цінними паперами, яка забезпечує процес укладання угод з цінними паперами;Технічна — система розрахунків з укладання угод, збереження і обліку цінних паперів, що включає депозитарну діяльність; діяльність з ведення та збереження реєстру власників цінних паперів; розрахунково-клірингова діяльність.Інформаційна — включає інформаційну систему і систему зв'язку.

Перви́нний ри́нок ці́нних папе́рів — ринок перших і повторних емісій (випусків) цінних паперів, на якому здійснюються їх початкові розміщення серед інвесторів. Втори́нний ри́нок ці́нних папе́рів — сукупність правовідносин, пов'язаних з обігом цінних паперів.

Вторинний ринок цінних паперів — місце основної купівлі-продажу раніше випущених активів.

21. Державний бюджет. Видатки державного бюджету. Дефіцит державного бюджету та способи його фінансування.

Державний бюджет — система грошових відносин, яка виникає між державою, з одного боку, і підприємствами, фірмами, організаціями та населенням, з іншого, з метою формування та використання централізованого фонду грошових ресурсів для задоволення суспільних потреб. Державні видатки — це сукупність грошових відносин, які складаються в процесі розподілу і використання централізованих і децентралізованих грошових ресурсів для фінансування основних витрат суспільства. Дефіцит державного бюджету характерний нині для багатьох країн. У США, наприклад, державний бюджет був збалансований без дефіциту за останні півстоліття лише два рази, у Франції за останні 48 років державний бюджет був дефіцитним 32 рази, навіть у Німеччині, з її економічним і валютним «благополуччям», перевищення витрат над доходами спостерігається постійно. В Україні дефіцит державного бюджету за останні роки незначний, оскільки уряд докладає максимум зусиль у формуванні бездефіцитного бюджету .Одним з головних напрямів удосконалення бюджетної системи в умовах ринкових відносин є демократизація формування та використання всієї системи бюджетів. В Україні необхідно створити таку систему формування й використання бюджету, яка б зацікавила й виробників, і органи влади всіх рівнів збільшувати доходи та найефективніше їх використовувати.

22. Податки: їх типи, види та функції. Крива Лафера.

Податки-важлива фінансова категорія,що відображає обов,язкові платежі юридичних і фіз.осіб до бюджету.Функції податків:-Фіскальна-спрямована на поповнення дохідної частини бюдджету шляхом залучення податків.-Регулятивна-полягає у впливі податків на різні сторони діяльності платників.-Контрольна-розкривається у тому,що податки є сигналізатором якісних і кількісних пропорцій,які складаються в соц.-ек.житті суспільства в результаті розподілу і перерозподілу ВВП.Всі податки можуть бути розділені на види за різними ознаками.1.Залежно від характеру платника розрізняють: а.) податки з юридичних осіб; б) податки з фізичних осіб.2. За формою обкладення податки поділяються на прямі та непрямі.Прямі податки своєю чергою поділяються на: а) особисті податки;б) реальні податки. Згідно з Законом України "Про систему оподаткування" всі податки, залежно від органу державної влади та місцевого самоврядування, який їх установлює, поділяються на: а) загальнодержавні; б) місцеві. Крива́ Ла́ффера — крива, яка характеризує залежність державних доходів від середнього рівня податкових ставок у країні. Крива показує наявність оптимального рівня оподаткування, за якого державні доходи досягають свого максимуму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]