Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DYeK_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

9. Власність. Форми приватної та державної власності, їх об'єкти та суб'єкти.

ВЛАСНІСТЬ — приналежність матеріальних і духовних цінностей певним особам, юридичне право на таку приналежність і економічні відносини між людьми з приводу приналежності, розділу, переділу об'єктів власності. Приватна власність — привласнення окремим індивідуумом, максимум однією сім'єю, матеріальних благ і послуг та певна підсистема відносин між суб'єктами цього типу власності у різних сферах суспільного відтворення. Об'єктами цього типу власності в Україні є:а) індивідуальні підприємства, засновані на особистій власності фізичної особи та виключно її праці;

б) приватні капіталістичні підприємства, засновані на власності окремого громадянина, який експлуатує найманих працівників;в) підприємства, засновані на власності окремих іноземних громадян;г) сімейні підприємства, засновані на власності та праці громадян — членів однієї сім'ї, які проживають разом;ґ) селянські господарства, засновані на власності та праці членів однієї сім'ї;д) селянські господарства, засновані на експлуатації найманих працівників. е) майно громадян, у тому числі тих, хто займається підприємницькою діяльністю без наявності юридичної особи. Державна власність - є основою економіки України. Навіть після проведення приватизації її питома вага є досить значною. До державної власності в Україні згідно із Законом «Про власність» належать загальнодержавна, республіканська власність і власність адміністративно-територіальних одиниць. Суб’єктом права загальнодержавної власності є держава в особі Верховної Ради України, республіканської - Автономна Республіка Крим, а суб’єктами права комунальної власності - адміністративно-територіальні одиниці в особі обласних, районних, міських, селищних, сільських рад.

10. Товар та його властивості. Товарна форма суспільного виробництва.

Товар — це продукт праці або певне благо, що здатні задовольняти певні потреби людини і призначені для обміну. ВЛАСТИВОСТІ ТОВАРУ:1) здатність задовольняти певну потребу людини;2) придатність для обміну на інші товари. Основні умови виникнення товарного виробництва:• суспільний поділ праці;• економічна відокремленість товаровиробників. оварне виробництво характеризується такими ознаками:• розвинена система суспільного поділу праці, коли кожен виробник спеціалізується на виробництві одного продукту;• продукти виробництва випускаються як товари, тобто для задоволення потреб не самих виробників, а інших споживачів у результаті купівлі-продажу; виробництво відокремлюється від споживання, а виробник — від споживача, зв'язок між виробництвом і споживанням опосередковано фазами розподілу та обміну;• обмін товарів відбувається на основі еквівалентності виробничих витрат (у товарах, що обмінюються), продаж товару свідчить про визнання праці, втіленої в цьому товарі, як праці суспільно корисної; виробничі відносини між людьми виявляються не прямо, а опосередковано, через товар або гроші, уречевлюються виробничі відносини. Товарне виробництво — це така організація суспільного господарства, за якої виробничі відносини між людьми виявляються через ринок, через купівлю-продаж товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]