Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DYeK_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

56. Ефект масштабу, його види та причини дії.

Ефект масштабу — зниження витрат виробництва на одиницю продукції в результаті збільшення обсягів виробництва. Розглядається в довгостроковому періоді.

Позитивний ефект від масштабу відбувається коли підприємство розширює виробництво, то на початковому етапі вияв-ляється позитивний ефект масштабу виробництва і витрати на одиницю продукції знижуються. Це відбувається за рахунок таких переваг:

  • спеціалізація праці робітників;

  • на більш великих підприємствах можливо застосовувати високо-продуктивне і дороговартісне обладнання;

  • більше можливостей для диверсифікації діяльності, розвитку побічних вироб-ництв, виготовлення продукції на основі відходів.

Негативний ефект масштабу виникає в результаті порушення можливостей ефективного управління (керованості) на надзвичайно великому підприємстві. При цьому:

  • знижується ефективність взаємодії між окремими підрозділами підприємства,

  • воно стає неповоротким і втрачає свою гнучкість;

В базовій моделі ринку праці залежність попиту на працю від ціни праці визначається дією ефекту масштабу і ефекту заміщення.

Механізм дії ефекту масштабу такий: якщо з якихось причин зростають ставки оплати праці, це призводить до збільшення витрат виробництва і, відповідно, ціни продукції, що викликає скорочення масштабів виробництва і в результаті — скорочення попиту на працю. Навпаки, при зменшенні ставок заробітної плати ефект масштаб)' спричиняє зростання попиту на працю.

На графіку показано позитивний ефект масштабу, тобто зниження середніх валових витрат у певних межах обсягу виробництва.

Унаслідок цього ефекту будь-який обсяг продукції можна виробити з найнижчими витратами за наявності єдиного виробника — монополії. Для виробництва будь-якого обсягу продукції з мінімальними валовими витратами і за найменшої кількості ресурсів галузь повинна бути чистою монополією.

57. Типи ринків продуктів за наявністю конкуренції, їх характерні риси та сфера функціонування.

Типи ринків.

Нерозвинутий ринок характеризується тим, що ринкові відносини носять випадковий, частіше за все товарний (бартерний) характер. Проте і тут ринок відіграє визначену роль, сприяє диференціації господарюючих суб’єктів, посиленню їх мотивації до розвитку виробництва тих або інших товарів.

Вільному (класичному) ринку притаманні такі риси: необмежене число учасників ринкових відносин і наявність вільної конкуренції між ними; абсолютно вільний доступ до будь-якої господарської діяльності всіх членів суспільства; необмежена свобода руху капіталу; наявність у кожного учасника достатньої інформації про ринок (норму прибутку, попит, пропозицію і т. д.). Ціни встановлюються стихійно в ході вільної конкуренції за відсутності монополії (один виробник), монополії (один покупець) і державного регулювання. Переваги вільного ринку полягають у тому, що він функціонує на основі саморегулюючого механізму, через ціни; на основі попиту створює орієнтири для капіталовкладень у виробництво. Вільний ринок — це механізм явно бездефіцитного ринку. Але вільний ринок має певні недоліки. Ринок призводить до диференціації в рівні життя населення.

Регульований ринок — це результат цивілізації і гуманізації суспільства, коли держава прагне якось пом’якшити удари ринку по інтересах окремих членів суспільства, проте не настільки, щоб звести нанівець мотивацію до творчої, ініціативної праці і розумного ризику в господарській діяльності. Ринок повинен бути регульованим, щоб усунути або якось обмежити негативні його наслідки. Ринок може регулюватися: за допомогою власного ринкового механізму, елементами якого є конкуренція, прибуток, ціна, попит, пропозиція та ін.; державою прямо або опосередковано через держзамовлення, податки і т. д.

Умови функціонування ринку в колишньому СРСР були такі, що його позитивна роль у розвитку економіки була зведена нанівець. Звідси — заяви про відсутність ринку, що не зовсім правильно відображали реальність, оскільки акти купівлі-продажу все ж таки існували. Безсумнівно, ринок існував і у Радянському Союзі, але серйозно деформований. Основними рисами такої деформації за адміністративно-командної системи були: відсутність численних ринкових суб’єктів, що організують свою господарську діяльність на основі різних форм власності; надмірна централізація в розподілі різних ресурсів та їх русі, відсутність самостійності в комерційній діяльності господарюючих суб’єктів; монополізм виробника і торговця; незбалансованість попиту і пропозиції; надмірне зростання цін, нестримна інфляція, порушення грошового обігу, бюджетний дефіцит, величезна емісія грошей і т. д.; розквіт «тіньової економіки»,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]