Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DYeK_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

13. Виникнення, історичні види та функції грошей.

Історичні види:1.Епоха товарних грошоей(Продукти спеціалізації певного ринку,Металеві гроші(повноцінні монети,демонетизація срібла))2.Епоха паперових грошей(паперові)3.Епохп кредитно-електроних грошей(Кредитні).Функції грошей:-міра вартості,засіб обігу,засіб платежу,засіб нагромадження,світові гроші.Виділяють дві основні концепції походження грошей:-Раціоналістична(Гроші виникли як результат певної раціональної угоди між людьми через необхідність виділення спеціального інструменту для обслуговування сфери товарного обігу)-Еволюційна(Гроші виділяються із загальної товарної маси,оскільки вони найбільш придатні для виконання функціональної ролі грошового товару).

14. Економічні функції держави.

Економічна діяльність держави реалізується в сукупності конкретних видів діяльності, тобто функцій. Функції класифікують за певними ознаками, видами і цілями діяльності, за джерелами фінансування, за характером заходів, за обсягом і розподілом діяльності і т. ін. Найбільш розповсюдженою є класифікація за сферою дії: внутрішні і зовнішні функції. Внутрішні функції — це напрями діяльності держави щодо суспільства в економічній, політичній, ідеологічній, соціальній та інших сферах. Зовнішні функції — це напрями діяльності щодо інших держав у сфері забезпечення економічних інтересів даної держави і суспільства. Економічні функції держави у розвинутих країнах.1. Забезпечення правової бази та суспільної атмосфери, що сприяють ефективному функціонуванню ринкової системи. 2. Захист конкуренції. 3. Перерозподіл доходу та національного багатства. 4. Коригування розподілу ресурсів для зміни структури національного прибутку. 5. Стабілізація економіки, тобто стимулювання економічного розвитку, контроль за рівнем зайнятості та інфляції, що породжується коливанням економічної кон’юнктури. 6. Виправлення вад ринкової системи.

15. Сутність та види доходів. Індивідуальний розподіл доходів. Крива Лоренца

Доход — денежные средства или материальные ценности, полученные государством, физическим или юридическим лицом в результате какой-либо деятельности. В частном смысле под доходами понимаются доходы государства, доходы организаций или доходы населения.Види:дохід від основної діяльності,інші операційні доходи,дохід від операційної діяльності,фінансові доходи. Індивідуального розподілу показує джерела особистих доходів та їх порівняльні величини. До джерел індивідуальних доходів слід віднести: чисту заробітну плату; доходи від індивідуальної трудової діяльності;соціальні виплати держави громадянам;проценти, дивіденди та орендну плату;різного роду допомоги тощо;поточне страхування відшкодування збитків.Залежно від доступу до цих джерел кожний індивід отримує відповідну частку доходу, тим самим породжується нерівність у розподілі доходів. Нерівність індивідуального розподілу можна визначити за допомогою формули В. Парето, формули К. Джині та кривої Лоренца. Означені формули та крива Лоренца відображають різні точки зору, згідно з якими можна здійснити кількісний аналіз індивідуального розподілу національного доходу і виявити міру нерівності розподілу. Кривая Лоренца — это графическое изображение функции распределения. Она была предложена американским экономистом Максом Отто Лоренцом как показатель неравенства в доходах населения. В таком представлении она есть изображение функции распределения, в котором кумулируются доли численности и доходов населения. В прямоугольной системе координат кривая Лоренца является выпуклой вниз и проходит под диагональю единичного квадрата, расположенного в I координатной четверти.Кривые Лоренца применяют для распределений не только доходов, но и имущества домохозяйств, долей рынка для фирм в отрасли, природных ресурсов по государствам. Встретить кривую Лоренца можно и за пределами экономической науки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]