Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DYeK_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

23. Світове господарство, основні форми міжнародних економічних відносин.

Світове́ господа́рство — глобальна система господарств держав та недержавних утворень, що пов'язані міжнародним поділом праці і взаємодіють між собою у різних формах.

Форми:міжнародна торгівля,міжнародний рух капіталу,міжнародна міграція робочой сили,міжнародний обмін технологіями,міжнародні валютні відносини,міжнародні кредитні відносини. Міжнародна торгівля - це форма функціонування світового ринку, під яким розуміється система обміну товарами й послугами на міжнародному рівні

24. Міжнародна торгівля: її теорії та державне регулювання (вільна торгівля та протекціонізм, мита і квоти)

Міжнародна торгівля - це форма функціонування світового ринку, під яким розуміється система обміну товарами й послугами на міжнародному рівні. Світовий ринок є складовою частиною світового господарства. Тому, хоча міжнародна торгівля існувала давно, світовий ринок сформувався лише в період зародження й розвитку капіталістичних відносин. Особливостями світового ринку є те, що на ньому, по-перше, формується інтернаціональна вартість, по-друге, складаються світові ціни, в основі яких лежить інтернаціональна вартість. Характерною особливістю світового ринку на сучасному етапі є відносно високий ступінь його монополізації, оскільки світова торгівля стає ареною панування міжнародних монополій, особливо транснаціональних. Істотно впливає на розвиток міжнародної торгівлі також державна зовнішньоекономічна політика. Ві́льна торгі́вля— зовнішньоекономічна політика, за якої держава не втручається у торгівельні відносини з іншими країнами; відсутність штучних (створених урядом) бар'єрів на шляху торгівлі між окремими фірмами різних країн. Протекціоні́зм — економічна політика держави, спрямована на обмеження міжнародної торгівлі. Мито — непрямий податок, який накладається на товари, що переміщуються через митний кордон, тобто ввіз/вивіз чи транзит і який включається до ціни товарів та сплачується за рахунок кінцевого споживача. КВОТА — кількісні обмеження, що вводяться на певний період часу. Обмежувальні заходи називають квотуванням. Квотува́ння — це встановлення державними органами відповідно до чинного законодавства, міжнародного права та різних міжнародних актів, угод обмежень щодо виробництва товарів, міжрегіональних товарних або фінансових операцій, експортно-імпортних поставок

25. Інфляція: зміст, типи та види. Механізм інфляції та способи її виміру.

Інфляція— тривале зростання загального рівня цін, що, відповідно, є свідченням зниження купівельної спроможності грошей. За величиною темпів розрізняють такі види інфляції :повзуча інфляція;галопуюча інфляція;гіперінфляція.Споживчу інфляцію можна розподілити на такі складові:базова інфляція;вузька базова інфляція .небазова інфляція.

В економічній літературі розрізняють два типи інфляції — попиту і пропозиції. Інфляція пропозиції — це зростання цін, зумовлене збільшенням витрат виробництва в умовах недовикористання виробничих ресурсів, а отже, скорочення сукупної пропозиції. Інфляція попиту має місце в тому випадку, коли грошові доходи населення і фірм зростають швидше, ніж реальний обсяг товарів і послуг. Способи виміру инфляции.Перший - вимір з допомогою індексу цін. Другий спосіб визначити силу інфляційних процесів.

Третій спосіб- це обчислення " за правилом величини 70 " .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]