Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ПС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

6. Особливості нарахування пдв за окремими операціями

При оподаткув експортних операцій за ставкою 0% платник податків має право віднести до ПК суму сплаченого постач ПДВ за винятком бартерних операцій, які пов’язані з придбанням товарів, які згодом експортуються. В цьому випадку ПДВ включ до в-т п-ва.

При постач турист послуг туристичним оператором базою оподаткув є в-сть такої послуги, яка визнач за різницею між в-стю наданих послуг та в-тами понесеними оператором.

При імпорті товарів сума податку нарах митним органом сплач до (або) в день подання митної декларації.

При постач послуг нерезидентами на митній території Укр ПЗ нарах за звітний період, проте нарах їх і сплачує резидент, який виписує податкову накладну в одному екземплярі, при цьому сплата такого ПДВ надає йому право на ПК в наступному зв періоді.

Резиденти, які займ в-вом с/г, лісогосподарської та рибальської пр.-ції можуть обрати спец режим оподаткув згідно якого вони мають право нарах ПДВ залишивши в своєму розпор і направляти на свій розвиток.

При експорті пр.-ції такі п-ва мають право на бюджетне відшкодув ПДВ, яке сплачено ними при придбанні товарів які згодом експортуються.

С/г п-вом вваж п-во в якого обсяг реаліз с/г пр.-ції за попер 12 міс не менше 75 % заг обсягу реаліз пр.-ції.

Якщо за попер 12 міс це правило с/г п-вом не викон , воно зобов’язане перейти на заг с-му оподаткув та нарах і сплатити ПДВ за період у якому відбулось таке перевищ. Повторно на спец режим с/г п-вам можна перейти тільки через наступні 12 звітних періоди.

Не с/г пр.-ція такого п-ва оподатков на заг підставах.

Сума ПДВ с/г п-тв, які мають право, але не перейшли на спец режим оподаткув за реаліз ними молочну та тваринну пр.-цію, залиш у їхньому розпорядж та направл у власний розвиток.

Операції з постач на територ Укр культурн цінностей передбач оподаткув маржинального прибутку (це різниця між ціною продажу та ціною придбання таких цінностей).

На операції дилера з культурн цінностей податк накладна не випис, він не має права на ПК та застос «0» ставки. Платник, який придбав культурні цінності в дилера також не має права на ПК.

На період зняття з експлуатації та обслуговув об’єкта «окриття» за рах міжнар техн. допомоги Чорнобильської АЕС:

- звільн від оподаткув операції з імпорту товарів, матеріалів та обладь для таких цілей

- оподатк за «0» ставкою операції з постач товарів та послуг на митній території Укр в межах міжнар техн. допомоги.

Сума ПДВ в цьому випадку відшкод протягом місяця.

7. Відповідальність платників пдв

При неподанні в устан строк док-тів для реєстрації або при не внесенні змін до еєстрц док-тів платник ПДВ сплачує штраф у розмірі 510 грн. У разі повторного такого поруш-ня протягом року штраф сплач-ся у розмірі 1020 грн.

Неподання або невчасне подання под. декларації з ПДВ передбачає для платника штраф у розмірі 170 грн за кожний такий факт. У випадку повторного протягом року такого порушення передб-ся штраф у розмірі 1020 грн. за кожний факт.

Якщо платник самостійно виявив помилку або допустив механічну помилку, він сплачує штраф у розмірі 5% до суми виявленої помилки.

Якщо под. органи під час перевірки виявлять суму заниженого платником ПЗ або завищеного под. відшкодування, то штрафні санкції на платника податків наклад-ся у розмірі 25% від такої суми. Якщо протягом 1095 днів (3 роки) под. органами буде зафіксовано повторно таке порушення, штраф наклад-ся у розмірі 50% від суми порушення.

При несплаті платником ПДВ своєчасно своїх зоб-нь, до нього застос-ся такі санкції:

  • при затримці до 30днів – 10% від погаш суми боргу.

  • Більше 30днів – 20%.

Крім того, на суму погаш боргу платника нарах-ся пеня у розмірі 120% від облікової ставки НБУ на день виникнення або день погаш-ня платником под. боргу.

У разі порушення платником цільового використання коштів, які залишені в його розпор-ні, сума такого ПДВ повинна бути сплачена до бюджету, а також додатково на цю суму нараховується пеня.