Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ПС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

4. Оподаткування операцій особливого виду.

Доходи та витрати платника отримані в іноземній валюті перераховувались в національну валюту за курсом на дату їх виникнення.

А в частині раніше отриманої оплати на дату її здійснення.

Доходи отримані платником від продажу товарів пов’язаних осіб повинні бути не нижче звичайної ціни якщо вона відрізняється від звичайної більш ніж 20%.

Витрати понесені платником при купівлі товарів у пов’язаних осіб повинні бути не більші звичайної ціни, якщо їх вартість більша ніж 20% більша від звичайної ціни.

Оплата праці пов’язаних осіб включається до витрат за звичайними цінами. Якщо такі витрати не підтвердженні документами вони взагалі не включаються до витрат.

Перед або одночасно з виплатою дивідендів, платник повинен нарахувати або сплатити авансовий платіж за ставками встановленими для податку прибутку підприємства на суму дивідендів, при цьому сума дивідендів не зменшується. Цей порядок не стосується платників фінансового с/г податку.

Цю суму авансованого платежу підприємство має право включити до зменшеного нарахованого ним податку у звітному періоді.

Авансований внесок не справляється при виплаті дивідендів фіз.. особам у вигляді акцій, власникам корпоративних прав та правителям фонду операцій з нерухомістю.

Юр.особи – резиденти та не включають отримані дивіденди до своїх доходів крім постійних представників нерезидентів.

Дивіденди отримані резидентами від нерезидентів включаються до його доходів.

Передача майна в оперативну оренду не змінює податкові зобов’язання ні в орендодавця ні в орендаря.

Передача майна у фінансову оренду (лізинг) прирівнюється до його продажів.

П-ва зобов’язані обліковувати доходи та витрати за кожним видом ЦП, при цьому збитки за одним видом ЦП не можуть перекриватися прибутками від іншого виду ЦП.

Доходи та витрати від бартерних (обмінних) операцій розраховуються за звичайними цінами.

Не оподатковуються податком на прибуток доходи отримані від проведення державних грошових лотерей.

Для с/г п-ств (дохід від реалізації с/г продукції більше 50% від загального доходу) з звітним періодом щодо цього податку встановлений на рік. При цьому сума нарахованого податку зменшується на суму сплаченого податку за землю.

Доходи отримані п-вом від в-ва альтернативної енергії звільняється від оподаткування на 80%, а прибуток отриманий від здійснення енергоефективних заходів на 50%.

Доходи нерезидентів отримані в Україні оподатковуються цим податком на загальних підставах.

Резидент або постійне представництво нерезидентів, які здійснюють із своїх доходів будь-які виплати не користь нерезидентів, повинні сплатити з таких доходів податок за ставкою 15%.

Резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за в-во та розповсюдження реклами сплачують із такої суми податку за ставкою 20%.

Якщо нерезидент проводить д-сть як за кордоном так і на території України то для цілей оподаткування його податок множиться на 0,7.

Звільняються від оподаткування:

1.Прибуток п-ств засноване громадськими організаціями інвалідів на яких працює не менше 50% інвалідів, а також фонд оплати праці не менше 25%.

2.Прибуток п-ств отриманні від реалізації на території України продуктів дитячого харчування власного в-ва.

3.Прибуток ЧАЕС, які направляються на створення об’єкту укриття.

4.Прибуток дитячих центрів, «Артек», «молода гвардія».

До 1.01.2016р. застосовується нульова ставка до прибутку п-ств з річним доходом не більше 3млн.грн., в яких ЗП працівників не менше 2 мінімальних ЗП та які відповідають одному з таких критерій:

1.Створення після 1.04.2011р.

2.Діючі, які протягом 3-ох попередніх років або протягом всього періоду існування (якщо він менше 3років) мали дохід що не перевищував 3млн.грн та чисельністю працюючих 20чоловік.

3.Які до 2011р. були платниками єдиного податку, та у яких за останній календарний рік доходи не перевищували 1млн.грн., а чисельність працюючих 50 чоловік. Ця норма не поширюється на платників, які здійснюють д-сть у сфері розваг, в-во, експорт та імпорт підакцизних товарів, паж паливо-мастильних матеріалів, дорогоцінних металів, операцій з валютою та нерухомістю, реалізацій корисних копалин загальнодержавного значення, надають послуги у сфері телебачення, радіомовлення, охорони, зовнішньоекономічної д-сті, в-во продукції з давальницької сировини, реалізації електроенергії, газу, води, а також д-сть у сфері права, бухгалтерського обліку та інжинірингу (технічні послуги).

4.Прибуток дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності.

5.Прибуток п-ств енергетичної галузі в межах витрат здійснені з метою модернізації енергетичних мереж.