Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ПС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

4. Податкова соціальна пільга та податкова знижка

Закон передбачає надання окремим громадянам соціальної пільги, тобто суми на яку зменшується місячна оподатковуючи база одного працівника яка отримується у вигляді заробітної плати (ЗП)

Податкова соціальна пільга надається усім громадянам у розмірі 50% прожиткового мінімуму (ПМ)

З 01.01.15р – 10% встановлено для працездатних осіб, якщо їх ЗП не перевищує 1,4 місячних ПМ. Для одного із батьків обмежуюча сума (ОС) множиться на к-ть дітей. Соц. Пільга для платника що утримує 2ох і більше дітей до 18 років нараховується на кожну дитину. Крім того передбачається соц. пільга:

  1. У розмірі 150% від загальної пільги:

    1. Одинокій матері (батьку) вдівцю (вдові), опікуну, піклувальнику на кожну дитину віком до 18р.

    2. Особі, яка утримує дитину-івнваліда, на кожну таку дитину віком до 18р.

    3. Чорнобильцям І і ІІ кат., включаючи осіб нагороджених грамотами ВР УРСР за участь у ліквідації ЧАЕС

    4. Учню, студенту, аспіранту, ординатору, ад’ютанту

    5. Інваліду І і ІІ групи та інваліду з дитинства

    6. Особам, яким присуджено довічну стипендію, як таким що зазнали переслідування за правозахисну д-ть, зокрема журналістів

    7. Учасники бойових дій на території інших країн після ІІ світової війни на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соц.. захисту»

  1. У розмірі 200% від звичайної пільги:

2.1) Героям СРСР, соц.. праці, трудової слави, кавалерам ордена слави, а також особам нагородженим 4-ма і більше медалями за відвагу

2.2) Учасникам бойових дій під час ІІ світової війни, особам, які в той час працювали в тилу, інваліди І і ІІ гр. на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветерана війни, гарантії їх соціального захисту»

2.3) Колишнім в’язням концтаборів гетто та інших місць утримання під час ІІ світової війни та особи, які визнані репресованими або реабілітованими

2.4) Особи, які були насильно вивезені з території СРСР під час ІІ світової війни на території держав які були в стані війни або були окуповані Німеччиною та її союзниками

2.5) Особи, які перебували на території блокад Ленінграду з 08.09.41 – 27.01.44рр.

Податкова соціальна пільга нараховується платнику тільки за 1-шим місцем роботи. Якщо платник має право на декілька пільг - то застосовується одна, найбільша. Крім випадків коли платник утримує дитину-інваліда до 18р. У цих випадках додаються пільги визначені дітьми-інвалідами.

Соціальна пільга для осіб, які утримують 2ох і більше дітей, одиноких осіб та осіб що утримують дітей-інвалідів надається до кінця року в якому дитина досягла 18 років або померла не досягнувши цього віку.

Податкова знижка – сума або вартість витрат резидента на яку може бути зменшений річний оподаткований дохід.

До таких витрат включають:

  • Частина сум, % за іпотечним кредитуванням, будівництво житла в межах 100 м2.

  • Сума коштів або вар-ть майна неприбуткової організації в межах 4%від загальної суми оподаткованого доходу за звітний рік.

  • Сума коштів, які сплачують платником за навчання членів його сімї 1ого ступеня споріднення та його самого, якщо члени сімї не отриманої ЗП у вищих та профільних навчальних закладів в межах 1,4 ПМ на 1ос за місяць.

  • Сума коштів платника сплачених на лікування його або членів його сімї 1 ступеня споріднення в т.ч. на придбання ліків.

  • Сума сплачених страхових та пенсійних внесків до недержавних ПФ, за договором довгострокового страхування життя та внесків на банківських пенсійних депозитних рахунків (при цьому при страхуванні платника сума страхового внеску не повинна перевищувати 1,4 ПМ, а членів його сімї 1 ступеня споріднення –50% від такої суми.

  • Вар-ть державних послуг з усиновлення дитини та кошти потрачені платником для переобладнання транспортного засобу для використання біопалива

  • Сума нарахованої знижки не може бути тільки нарахованим податком і не переноситься на наступний звітний рік