Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalki_filosofiya.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
243.71 Кб
Скачать

82. Об'єктивний ідеалізм Гегеля

Відомий філософ об'єктивного ідеалізму, який у рамках своєї об'єктивно-ідеалістичної системи глибоко і всебічно розробив теорію діалектики. Він зробив спробу побудувати теоретичну систему, яка повинна була остаточно вирішити проблему тотожності мислення і буття. Основні роботи: "Наука логіки", "Філософія природи", "Філософія духу", "Філософія права", "Філософія історії" та ін. В коло його інтересів входили всі сфери життя - природа, людина, її свобода, закономірності суспільного життя, логіка, право тощо. Заслуга Гегеля полягала також в тому, що він весь природний, історичний і духовний світ вперше подав у вигляді процесу, тобто у вигляді руху, змін, в перетвореннях, в розвитку. Але цей універсальний процес він відобразив своєрідно - ідеалістично. Гегель вважав, що об’єктивно, незалежно від нас існує абсолютний дух, як самостійна, універсальна, духовна субстанція світу. Цей абсолютний Дух, абсолютна ідея чи розум, постійно розвиваючись, на певному його етапі породжує, "відпускає з себе своє інше" - природу, яка в свою чергу, розвиваючись, породжує "суб’єктивний" Дух - людину, мистецтво, релігію і найвищий прояв цього духу - філософію. Обґрунтовуючи ідею розвитку, Гегель сформулював основні закони діалектики, показав діалектику процесу пізнання, довів, що істина є процесом. Розробляючи філософію історії, Гегель перший підкреслив, що основною проблемою вивчення соціального буття людини є вивчення діалектики суб’єктивності побажань кожної окремої люднім і об’єктивності, закономірності створюваної людьми системи суспільних відносин. Гегель критикував розуміння свободи як відсутність всіляких перепон. Таке розуміння свободи є "свободою порожнечі" говорив він. Гегель приходить до формули свободи як "пізнання необхідності". Гегель вважав, що розвиток історії завершується, досягши рівня Пруської імперії, після чого історія вже не розвивається в просторі і часі. Таким чином філософія Гегеля була консервативною, вона не давала перспектив для необхідності появи нових формацій і через це класики марксизму назвали її "кінцем німецької класичної філософії".

83. Антропологічний матеріалізм л. Феєрбаха

З Л. Фейєрбаха починається піднесення матеріалізму. У світі немає нічого, крім природи, вона є причиною самої себе. П. є також основою походження людини, а релігія — перекручена свідомість. Він не просто відкидав релігію, а дав психологічний аналіз її існування. Такі думки Фейєрбаха — це ніби справжній матеріалізм і атеїзм. Але його ф. не була послідовно матеріалістичною. В розумінні природи Фейєрбах — матеріаліст, а в розумінні історії людства — ідеаліст.

Великі зміни в історії суспільства пояснюються змінами форм релігії. Ф. .. свою нову релігію - замість культу Бога - культ людини і любові. Матер-му Ф. були притаманні такі риси, як метафізичність, механіцизм, він мав споглядальний характер. У центрі ф. - людина, його ф. була антропологічною і гуманістичною. людину він розумів тільки як частину природи, як біологічну істоту, яка повністю залежить від природи, «панує» над природою «шляхом покори її», треба - як єдність біологічного і соціокультурного.

За Ф. у світі починається нова епоха — пост-християнська. Релігія відмирає, її місце в культурі звільняється, і зайняти це місце повинна ф.. Водночас і сама ф. повинна змінитися: вона не має стати простим чи негативним (в гегелівському розумінні) запереченням релігії. Об’єднатись і зберегти краще з них обидвох. Уточнюючи свої уявлення, Ф. називає нову ф.-р. антропологією, "ф. майбутнього". Водночас сам Ф. бачив сутнісні відмінності між філософією та релігією і вказував на них. У релігії сильний бік — її світоглядна ефективність, її близькість до "серця" людини, її емоцій, глибинних особистісних структур ,слабкість ф. заФ.— в її відірваності від "серця", манірній віддаленості від світу, теоретичному егоїзмі.

уявлення про Людину. приписав Людині лише ті якості ("предикати"), які релігія приписувала Богу. На його думку, Бог — це відчужена та об'єктивована сутність людини (або, інакше кажучи, Бог є деяким символічно закодованим зображенням суто людських властивостей та якостей). - в цьому цінність релігійної свідомості, основа її дійовості в історії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]