Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

11. Склад фінансових звітів, звітний період

МСБО 1 «Подання фінансових звітів» застосовується при поданні фінансових звітів загального призначення підприємств всіх типів і поширюється на фінансові звіти окремого підприємства й консолідовані фінансові звіти. Фінансові звіти можуть надаватися окремо або разом з іншою інформацією, наприклад проспектом емісії або в складі річного звіту.

Фінансові звіти складаються з: балансу, звіту про прибутки й збитки, звіту про акціонерний капітал, звіту про рух грошових коштів, приміток до фінансових звітів.

Крім того, у міжнародній практиці багато підприємств включають до складу річного звіту екологічний звіт, звіт про додану вартість й інші додаткові звіти.

Звітний період. Згідно МСБО 1 фінансові звіти варто подавати принаймні щорічно. Цей стандарт не розглядає поточну фінансову звітність, що представляється за місяць, квартал або інший період у межах звітного року. Порядок подання такої звітності визначає МСБО 34 «Проміжна фінансова звітність».

12. Елементи балансу, їх визнання і види оцінок

Баланс відображає фінансовий стан підприємства на певну дату, тому в тексті МСФЗ його називають звітом про фінансовий стан. Основними елементами балансу є активи, зобов'язання й капітал власників (власний капітал).

Актив - це ресурс, що контролюється підприємством у результаті минулих подій та, як очікується, забезпечить збільшення економічних вигід у майбутньому.

Визнається, якщо: 1. Підприємство одержало його в результаті минулих операцій або подій. 2. Отримані ресурси втілюють майбутні економічні вигоди. 3. Ресурси контролюються підприємством.

Види оцінок: Первісна (історична) вартість, Поточна (ринкова) вартість, Реалізаційна вартість, Приведена (дійсна) вартість. Крім того: Ринкова вартість активу, Сума очікуваного відшкодування, Справедлива вартість активу.

Зобов'язання - це дійсна заборгованість підприємства іншим юридичним або фізичним особам, що виникла в результаті минулих господарських операцій або інших подій, погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Зобов'язання означає обов'язок або відповідальність підприємства діяти певним чином. Воно має юридичну чинність (у результаті укладених контрактів, статутних вимог, законодавчих актів і т.п.) або є результатом, бажання підприємства підтримувати свою ділову репутацію. Другою умовою визнання зобов'язання як елемент балансу є можливість його достовірної оцінки.

Звичайно сума, що підлягає сплаті для погашення заборгованості, визначається угодою (контрактом) або розраховується на підставі встановлених правил (ставок, норм, тарифів і т.п.). Однак у деяких випадках на момент виникнення зобов'язання точно визначити його суму складно. Такі зобов'язання називають забезпеченнями (це зобов'язання, для яких сума або час майбутніх платежів є невизначеними).

Власний капітал - частина активів підприємства, що залишається після відрахування його зобов'язань: К = А – З.

Власний капітал визнається в балансі одночасно з визнанням активів або зобов'язань, що приводять до його зміни.

У зв'язку із цим оцінка власного капіталу визначається оцінкою відповідних активів і зобов'язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]