Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

46.Облік виплат по закінченні трудової діяльності. Відображення на схемах рахунків

Виплати по закінченні трудової діяльності - це виплати працівникам (крім виплат при звільненні працівників), що підлягають виплаті по закінченні трудової діяльності.

Виплати по закінченні трудової діяльності включають: пенсії; страхування життя; медичне обслуговування; інші виплати по закінченні трудової діяльності. Порядок і суми таких виплат визначаються умовами програм виплат по закінченні трудової діяльності.

Залежно від економічної сутності програми виплат по закінченні трудової діяльності діляться на програми з певним внеском і програми з певною виплатою.

Програми з певним внеском — це програми виплат по закінченні трудової діяльності, коли підприємство виплачує фіксовані внески окремій юридичній особі (фонду) і не буде мати юридичне або конструктивне зобов'язання виплачувати подальші внески, якщо фонд не має достатньо активів для сплати всіх виплат працівникам, пов'язаних з їхніми послугами в поточному й попередньому періодах. Програми з певною виплатою — це всі інші програми виплат по закінченні трудової діяльності, крім програм з певним внеском.

У програмах виплат по закінченні трудової діяльності можуть брати участь один або кілька роботодавців. Програми при участі декількох роботодавців це програми з певним внеском (крім державних програм) або програми з певною виплатою (крім державних програм), які: а) поєднують внесені різними підприємствами активи, що не перебувають під загальним контролем; б) використають ці активи для надання виплат працівникам більш ніж одного підприємства на підставі того, що рівні внесків і виплат визначаються незалежно від типу підприємства, на якому працюють ці працівники.

Облік програм з певним внеском передбачає визнання зобов'язання й витрат у сумі внеску, що підлягає сплаті в періоді, протягом якого працівник надав послуги підприємству.

Дт рахунку «Витрати на виплати по закінченні трудової діяльності» (або відповідних рахунків витрат по функціях); Кт рахунку «Кошти» - на вже сплачену суму; Кт рахунку «Зобов'язання по програмах з певним внеском» — на суму, що підлягає сплаті.

Облік програм з певною виплатою включає наступні послідовні процедури: 1. Визначення суми зарплати працівника в обмін на надані ним послуги в поточному й попередньому періодах. 2. Дисконтування визначених сум виплат. 3. Визначення справедливої вартості активів програми. 4. Визначення загальної суми актуарних прибутків і збитків і суми тих актуарних прибутків і збитків, які необхідно визнавати. 5. Визначення остаточної вартості раніше наданих послуг, якщо програма впроваджується або змінюється. 6. Визначення остаточного прибутку або збитку у випадку скорочення або остаточного розрахунку по програмі.

47.Облік виплат при звільненні працівників. Відображення на схемах рахунків

Виплати при звільненні це компенсації працівникам, що підлягають виплаті в результаті: рішення підприємства звільнити працівника до встановленої дати виходу на пенсію; добровільної згоди працівника на звільнення за умови такої виплати. Виплати при звільненні звичайно є одноразовими виплатами, які: установлені законодавством; передбачені контрактом із працівником або колективною угодою із профспілками;є конструктивним зобов'язанням, що випливає із практики або звичаїв діяльності.

Однак вони можуть також включати збільшення розміру пенсійних виплат або інших виплат по закінченні трудової діяльності й збереження заробітної плати до закінчення певного періоду.

Зобов'язання по виплатах при звільненні зізнаються тільки тоді, коли підприємство має докладну офіційну програму звільнення працівників, яку можна скасувати. Така програма повинна містити як мінімум наступну інформацію: місце дії програми, посадові обов'язки й приблизна кількість працівників; суму виплат при звільненні по кожній класифікації ставки заробітної плати або по кожному типі посадових обов'язків; час впровадження програми.

Якщо виплати при звільненні підлягають сплаті через більш ніж 12 місяців з дати балансу, сума таких виплат підлягає дисконтуванню. Ставку дисконту в цьому випадку визначають аналогічно ставці дисконту, використовуваної для дисконтування зобов'язань по виплаті по закінченні трудової діяльності. У випадку заохочення добровільного звільнення працівників оцінка виплат при звільненні базується на кількості працівників, які, як очікується, приймуть пропозиції по добровільному звільненню. Оскільки виплати при звільненні не залежать від надання послуг працівниками, витрати на такі виплати зізнаються негайно.

Визнання зобов'язання по виплатах при звільненні відображається записом:Дт рахунку «Витрати на виплати при звільненні»; Кт рахунку «Забезпечення виплат при звільненні».

При сплаті коштів звільненим працівникам: Дт рахунку «Забезпечення виплат при звільненні»; Кт рахунку «Кошти».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]