Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

24.Зміст і структура звіту про рух грошових коштів.

Звіт про рух грошових коштів повинен містити інформацію про грошові потоки підприємства за певний період у розрізі операційної, інвестиційної й фінансової діяльності.

При цьому під грошовими потоками (Cash Flows) розуміють надходження й вибуття коштів й їхніх еквівалентів. Кошти (Cash) включають готівка в касі й депозити до запитання. Еквівалентами коштів (Cash Equivalents) є короткострокові високоліквідні інвестиції, які можуть бути вільно конвертовані у відому суму коштів і мають незначний ризик зміни вартості.

Звідси, зміст поняття «рух грошових коштів» трохи ширше, оскільки, крім властиво коштів, включає їхні еквіваленти.

Звіт про рух грошових коштів не охоплює: зміни в складі коштів й їхніх еквівалентів; негрошові операції.

Структура Звіту про рух грошових коштів заснована на класифікації грошових потоків, що передбачає поділ діяльності підприємства на три види: операційну, інвестиційну й фінансову.

Операційної (Operating activities) уважають основну діяльність, що приносить підприємству доход, а також інші види діяльності, що не є інвестиційної й фінансової [IAS 7.6].

Прикладами руху коштів у результаті операційної діяльності є:

надходження коштів від продажу товарів і надання послуг;

надходження коштів у вигляді роялті, авторських гонорарів, комісійного збору : інших доходів;

кошти, сплачені постачальникам за товари й послуги;

грошові виплати працівникам і платежі з їхнього доручення;

надходження й виплати коштів по розрахунках зі страховими компаніями (премії, рекламації, ануітет й інші види страхової допомоги);

сплата й відшкодування податку на прибуток (якщо він конкретно не ставиться до фінансової або інвестиційної діяльності);

надходження й виплати коштів по контрактах, що укладають із торговельною й дилерською метою;

платежі за основні кошти, придбані для передачі в оренду й виторг від їхнього продажу після завершення оренди.

Інвестиційна (Investing activities) діяльність охоплює операції по придбанню й продажу довгострокових активів, а також інших інвестицій, що не є еквівалентами коштів.

Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності включає:

виплати коштів для придбання основних засобів, нематеріальних й інших довгострокових активів;

надходження коштів від продажу основних засобів, нематеріальних й інших довгострокових активів;

виплати коштів для придбання власного капіталу або боргових зобов'язань інших підприємств, а також частки участі в капіталі спільних підприємств;

надходження коштів від продажу власного капіталу або боргових зобов'язань інших підприємств, а також частки участі в капіталі спільних підприємств;

аванси й позики третій стороні (за винятком передоплат і позик, здійснюваних фінансовими установами);

надходження коштів від повернення авансів і погашення позик, наданих іншим підприємствам (за винятком авансів і позик фінансових установ);

надходження й виплати коштів по ф'ючерсних, форвардних контрактах, опціонам і свопам (крім випадків, коли такі контракти укладаються з дилерською або торговельною метою або рух коштів класифікується як фінансова діяльність).

Фінансова діяльність (Financing activities) — це діяльність, що приводить до зміни величини й складу вкладеного капіталу й позик підприємства [IAS 7.6]. Прикладами руху коштів у результаті фінансової діяльності є:

надходження коштів від випуску акцій й інших інструментів власного капіталу;

виплати коштів власникам для придбання або викупу раніше випущених акцій підприємства;

надходження коштів від випуску незабезпечених боргових зобов'язань, позик, векселів, облігацій й інших короткострокових і довгострокових позик;

виплати коштів для погашення позик;

виплати коштів орендареві для погашення зобов'язань по фінансовій оренді.

Зарахування конкретної операції, пов'язаної з рухом грошових коштів, у певну класифікаційну групу обумовлюється насамперед характером господарської діяльності підприємства.

Так, фінансові вкладення звичайно є інвестиційною діяльністю для промислового підприємства, але можуть бути складової операційної діяльності фінансової установи.

Проте незалежно від характеру операцій підприємства всі платежі й надходження коштів й їхніх еквівалентів повинні бути представлені у Звіті про рух грошових коштів у розрізі трьох видів діяльності: операційної, інвестиційної й фінансової.

У зв'язку із цим якщо сума надходження або витрати коштів у результаті минулої операції складається з декількох елементів, кожний з них потрібно класифікувати окремо відповідно до його характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]