Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

44. Порядок відображення запасів за чистою вартістю реалізації

Відповідно до МСБО 2 запаси варто приводити в балансі по найменшій із двох оцінок: собівартості або чистої вартості реалізації. Такий підхід обумовлений загальним правилом: балансова вартість активів не повинна перевищувати надходження коштів, очікуваних від їхнього продажу або використання.

Чиста вартість реалізації (Net Realisable Value) рівняється розрахунковій ціні продажу запасів за умови звичайної діяльності за винятком розрахункових витрат на завершення їхнього виробництва й збут. Чиста вартість реалізації запасів може стати менше їхній балансової вартість у результаті (але не більше): ушкодження або старіння запасів; зниження цін; росту очікуваних витрат на завершення виробництва й збут.

Розрахунок чистої вартості реалізації здійснюють на основі найбільш надійного свідоцтва (прайс-листів, тарифів, економічних оглядів і т.п.), наявних на момент такого розрахунку. При цьому варто брати до уваги події після дати балансу, що дають додаткову інформацію про умови, що існували на кінець звітного періоду. При визначенні чистої вартості реалізації варто враховувати призначення запасів. Чиста вартість реалізації сировини й матеріалів, використовуваних у процесі виробництва продукції, базується на ціні реалізації цієї продукції за мінусом витрат на завершення виробництва.

Чисту реалізаційну вартість запасів звичайно визначають на індивідуальній основі, тобто по кожній одиниці запасів. Разом з тим МСБО 2 дозволяє при розрахунку чистої вартості реалізації поєднувати подібні або взаємозалежні одиниці запасів. Такими є, наприклад, запаси, які:

- стосуються однієї номенклатури продукції, мають подібне призначення й використання;

- провадяться й продаються в одному географічному регіоні, але не можуть бути оцінені окремо від інших запасів даної виробничої лінії.

Однак МСБО 2 не дозволяє визначати чисту дійсну вартість запасів по їхній класифікаційній групі в цілому, наприклад «Незавершене виробництво», «Готова продукція» і т.п., або по всіх запасах певного сегмента діяльності (галузі, географічного сегмента й т.п.).

Розрахунок чистої вартості реалізації запасів здійснюється в кожному наступному звітному періоді.

45.Облік короткострокових (поточних) виплат працівникам. Відображення на схемах рахунків

Короткострокові виплати працівникам— це виплати працівникам (крім виплат при звільненні працівників) в повному обсязі протягом 12 місяців після закінчення періоду, у якому працівники надають відповідні послуги.

Короткострокові виплати працівникам включають: заробітну плату, внески на соціальне забезпечення; інші короткострокові виплати.

Облік за системою елементів витрат. Головні рахунки - «Зобов'язання по оплаті праці» і «Витрати на персонал». Для оцінки короткострокових зобов'язань не застосовують ніяких актуарних припущень і дисконтування. Тому недисконтована сума, що підлягає виплаті працівникам за послуги, надані ними підприємству, відображається в обліку як зобов'язання за виключенням яких-небудь уже сплачених суми (аванси).

Дт рахунку «Витрати на персонал»; Кт рахунку «Кошти»

Облік за системою функцій витрат. Альтернативною системою є облік витрат на функціональній основі, відповідно до якого витрати на персонал відображаються на різних рахунках залежно від функцій, виконуваних працівниками – основне виробництво, адмінвитрати, витрати на збут тощо. Головні рахунки «Виробництво» і - «Зобов'язання з оплати праці». До витрат на персонал поряд із заробітною платою відносяться внески роботодавця на соціальне забезпечення.

Дт рахунку «Виробництво»; Дт рахунку «Виробничі накладні витрати»; Дт рахунку «Витрати на збут»; Дт рахунку «Адміністративні витрати»; Кт рахунку «Зобов'язання по оплаті праці»; Кт рахунку «Зобов'язання по соціальному забезпеченню.

Компенсації за відсутність. Відсутність працівника на роботі називають компенсованою відсутністю з поважних ричин: відпустки, хвороба й нетривала непрацездатність, декретні відпустки для батька або матері, виконання функцій присяжного засідателя, військові збори й ін. Облік таких виплат залежить від того, є вони накопиченими чи ні. Накопичені компенсації за відсутність — це компенсації, які переносяться й можуть використатися в майбутніх періодах.

Дт рахунку «Забезпечення оплати відпусток»; Дт рахунку «Витрати на персонал» (або рахунків витрат по функціях); Кт рахунку «Кошти»

Участь у прибутку й премії. Достовірна оцінка зобов'язання по програмі розподілу прибутку або преміювання можливе тільки при наступних умовах: офіційні умови програми містять формулу визначення суми виплат; суми, що підлягають сплаті, визначаються до затвердження фінансових звітів до випуску (обнародування); минула практика підприємства чітко вказує на суму його конструктивного зобов'язання.

Дт рахунку «Бонуси, що підлягають сплаті»; Кт рахунку «Кошти»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]