Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

50. Облік доходів від надання послуг та інших доходів

Надання послуг як правило, передбачає виконання підприємством завдання, обумовленого контрактом, протягом узгодженого періоду часу. Послуги можуть надаватися протягом одного або впродовж кількох періодів. Один із прикладів надання послуг – це будівельний контракт. Інші приклади включають контракти на установку або обслуговування продукції, забезпечення реклами, навчання, франчайз і консультативні послуги. Дохід, який виникає в результаті будівельних контрактів, визначається у МСБО 11 "Будівельні контракти". МСБО 18 "Дохід" розглядає визнання доходу, який виникає в результаті всіх інших послуг.

Ці два міжнародні стандарти вимагають застосовувати один і той самий підхід, що базується на методі поетапного виконання робіт . За цим методом дохід визнається в тих облікових періодах, в яких надаються відповідні послуги. Але МСБО 18 "Дохід"' вимагає застосовувати цей метод лише для визнання доходу, в той час як МСБО 11 "Будівельні контракти" розглядає визнання і доходу, і витрат. Проте стандарт 18 встановлює, що вимоги МСБО 11 "Будівельні контракти", як правило, застосовуються до визнання доходу та пов'язаних із ним витрат щодо операцій, які передбачають надання послуг, і направляє

користувачів до нього стандарту для подальшого керівництва методом поетапного виконання робіт.

Дохід від надання послуг може бути визнаний в один із двох способів, які залежать від достовірності оцінки результату операції з надання послуг. Якщо результат операції, яка передбачає надання послуг, може бути достовірно виміряний, дохід, пов'язаний з операцією, має визнаватися шляхом посилання на той етап завершеності операції, який існує на дату балансу при застосуванні методу поетапного виконання робіт. Якщо неможливо достовірно виміряти результат операції, яка передбачає надання послуг, дохід має визнаватися тільки у тому обсязі, в якому визнані витрати підлягають відшкодуванню. Дохід не визнається, а понесені витрати визнаються як видатки, якщо не існує ймовірності відшкодування понесених витрат.

51. Облік доходів від використання активів іншими сторонами

Положеннями МСБЗ 18 "Дохід" визначено критерії визнання доходу для трьох типів операцій: продажу продукції (товарів), надання послуг і використання іншими сторонами активів підприємства, які приносять відсотки, роялті та дивіденди.

Дохід для кожного типу операції визнається, коли: існує ймовірність того, що економічні вигоди, пов'язані з операцією, надійдуть на підприємство; сума доходу може бути достовірно оцінена.

Ці критерії звичайно застосовують окремо до кожної операції. Проте за певних обставин, дотримуючись принципу превалювання сут­ності над формою, критерії визнання застосовують до:

- окремих тотожних елементів операції, коли компенсація охоплює одно­часно і продаж продукції (товарів), і окремо супутню послугу (наприклад, коли ціна реалізації продукції (товару) включає певну суму за наступне обслуговування, ця сума відкладається і визнається як дохід за період, впродовж якого здійснюється обслуговування); і

- двох і більше операцій одночасно, коли операції пов'язані таким чином, що їхній комерційний вплив не може бути визначений без посилання до серії операцій в цілому. (Наприклад, підприємство може продати продукцію  (товари) і водночас укласти окрему угоду на придбання продукції (товарів) у майбутньому, тим самим знижуючи вплив першої операції, у такому випадку дві операції розглядаються разом).

Відповідно до "Концептуальних основ складання та подання фінансових звітів" дохід визнається у фінансових звітах (Звіті про прибутки та збитки) на основі облікового принципу нарахування. Згідно з цим принципом результати операцій та інших подій визнаються, коли вони відбуваються (а не тоді, коли отримуються або сплачуються грошові кошти або їх еквіваленти), і відображують їх в бухгалтерських реєстрах та наводять у фінансових звітах тих періодів, до яких вони належать.

Слід зазначити, що при підготовці звітів необхідно також надати перевагу принципам щодо якісних характеристик інформації про дохід за МСБО. Це такі принципи: превалювання сутності над юридичною формою та обачність.

Згідно з принципом превалювання сутності над формою операції та інші події обліковуються і розкриваються відповідно до їхньої сутності та економічної реальності, а не лише виходячи з їхньої юридичної форми.

Принцип обачності передбачає дотримання певної обережності при формуванні судження, необхідного при оцінці за умов непевності таким чином, щоб активи або дохід не були завищені, а зобов'язання чи витрати — занижені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]