Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

29) Поняття про амортизацію основних фондів. Її значення. Норма амортизаційних відрахувань.Методи амортизації.

Під терміном "амортизація" основних фондів і нематеріальних активів слід розуміти поступове віднесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення, на зменшення скоригованого прибутку платника податку у межах норм амортизаційних відрахувань, установлених цією статтею.  Амортизації підлягають витрати на:  -придбання основних фондів та нематеріальних активів для власного виробничого використання, включаючи витрати на придбання племінної худоби та придбання, закладення і вирощування багаторічних насаджень до початку плодоношення;  - самостійне виготовлення основних фондів для власних виробничих потреб, включаючи витрати на виплату заробітної плати працівникам, які були зайняті на виготовленні таких основних фондів;  - проведення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних фондів;  Об'єктом амортизації є основні засоби (крім землі). Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.  Загальним для всіх груп є метод нарахування амортизації, а саме — від залишкової вартості основних засобів. Законодавством установлені такі норми амортизації у відсотках до балансової (тобто залишкової) вартості кожної з трьох груп основних засобів на початок звітного періоду (в розрахунку на квартал): група 1 — 1,25 відсотка, група 2 — 6,25 відсотка, група 3 — 3,75 відсотка. Нарахування амортизації здійснюється за кожним інвентарним об'єктом основних засобів групи 1 (будівля, споруда тощо) і за сукупною балансовою вартістю відповідно групи 2 і групи 3 — незалежно від балансової вартості кожного об'єкта (верстат, машина, прилад тощо) і часу введення його в експлуатацію. Для правильного нарахування податкової амортизації підприємства мають насамперед додержуватися встановленого податковим законодавством порядку визначення балансової вартості групи основних засобів (а для першої групи — кожного інвентарного об'єкта) на початок звітного періоду (кварталу). . Стандартом визначено п’ять бухгалтерських методів нарахування амортизації   і один – податковий:  -прямолінійний; -зменшення залишкової вартості; -прискореного зменшення залишкової вартості; -кумулятивний; -виробничий; -податковий.

Вибір методу амортизації визначається низкою об'єктивних чинників залежно від специфіки виробництва, темпів технічного прогресу, складності та особливостей розрахунків тощо. Відомі такі основні методиамортизації.

ІІрямолінiйний (рівномірний) метод полягає в тому, що кожного року на собівартість виготовленої продукції переноситься однакова частина вартості основних фондів.

Прямолінійний метод амортизації є простим, наочним, забезпечує рівномірні, стабільні амортизаційні накопичення протягом усього терміну служби. Водночас цей метод має низку недоліків.

Норма амортизації представляє собою відношення величинирічних амортизаційних відрахувань до вартості основнихвиробничих фондів, виражена у відсотках, тобто це та частинавартості основних фондів, яка щорічно списується на витратипідприємства. В классичному варианті норма амортизаційних (НА) відрахувань може бути обчислена за формулою:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]