Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

24) Загальна хар-ра погодинної форми оплати праці, її системи.

За почасової форми заробітної плати оплата праці робітників здійснюється за годинними (денними) тарифними ставками з урахуванням відпрацьованого часу та рівня кваліфікації, що визначається тарифним розрядом. Почасова форма заробітної плати застосовується тоді, коли недоцільно нормувати роботи (наприклад, операції контролю за якістю продукції) або вони взагалі не піддаються нормуванню. Сучасна техніка пред’являє підвищені вимоги до точності та чистоти обробки, якості продукції. Саме почасова, а не відрядна оплата праці значно більше сприяє дотриманню цих вимог.

Почасова оплата праці керівників, спеціалістів і службовців здійснюється, як правило, за місячними посадовими окладами (ставками).Почасова оплата праці робітників здійснюється за годинними (денними) тарифними ставками із застосуванням нормованих завдань або за місячними окладами. Почасова оплата праці керівників, спеціалістів і службовців, як уже було сказано проводиться, як правило, за місячними посадовими окладами (ставками).

За простої почасової оплати заробіток працівника (Dпп) розраховується множенням годинної тарифної ставки відповідного розряду (s) на кількість відпрацьованих годин (t):

Dпп = s · t.

Через недостатній позитивний вплив на кількість і якість праці робітника цю систему застосовують досить рідко.

У почасово-преміальній системі певною мірою усунуто цей недолік. За цієї системи окрім тарифного заробітку (s · t) працівник одержує премію (m) за досягнення певних кількісних або якісних показників. Загальний заробіток (Dпрем) визначається за формулою

Dпрем = s · t + m.

За застосування почасово-преміальної системи з використанням нормованих завдань заробіток може складатися з трьох частин: 1) почасового заробітку, що розраховується пропорційно відпрацьованому часу, і доплат за професійну майстерність та умови (інтенсивність) праці; 2) додаткової оплати за виконання нормованих завдань, що на­раховується у процентах до почасової оплати за тарифом; 3) премії за зниження трудомісткості виробів або робіт.

Різновидом почасово-преміальної є система оплати за посадовими окладами, що застосовується на підприємствах усіх галузей економіки. За цією системою оплачуються працівники, робота яких має стабільний характер (комірники, вагарі, прибиральники та ін.).

25) Овф підпр. Поняття, склад, значення

Основні виробничі фонди - це частина виробничих фондів, яка речовинно втілена у засобах праці, що мають вартість,тривалий час бере участь у процесі виробництва, переносить свою вартість на готовий продукт, роботу, послугу поступово, по частинах, відшкодовується тільки після проведення кількох виробничих циклів. Необхідною умовою правильного обліку і планування відтворення основних фондів підприємства є їх класифікація.. За роллю у виробничому процесі розрізняють активну і пассивну частини основних виробничих фондів. До активних відносяться елементи основних виробничих фондів, безпосередньо беруть участь у виробничому процесі та визначають обсяг і якість продукції (машини та обладнання,інструменти, частина технічних споруд). До пасивних відносяться елементи основних виробничих фондів, які надають непрямий вплив на виробничу потужність і об'єм виробництва і створюють умови для здійснення процесів виробництва.

Видова класифікація ОВФ припускає об’єднання в окремі види й групи засобів праці за ознакою схожості їх функціонального призначення і натурально-речового хар-ру.

1 група- будівлі

2група-споруди

3 група- передавальні пристрої

4 група- машини та устаткування

5 група-транспортні засоби

6 група- інструменти та прилади

7 група- виробничий інвентар

8 група-господарський інвентар

9 група- інше

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]