Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

36)Нематеріальніактиви підприємства:поняття, склад, охорона права власності

Нематеріальні активи – це довгострокові вкладення в придбання об'єктів промислової і інтелектуальної власності, а також інших аналогічних прав, визнаних об'єктом права власності конкретного підприємства і що приносять дохід. Окрім цього, існує і таке визначення нематеріальних активів – це категорія, яка виникає унаслідок володіння правами на об'єкти інтелектуальної власності або на обмежені ресурси і їх використання в господарській діяльності із здобуттям доходу. Вони включають:

- права на об'єкти промислової власності;

- права на об'єкти авторського права;

- права на використання створених на підприємстві інших об'єктів інтелектуальної власності;

- право на користування землею і іншими природними ресурсами;

- монопольні права на використання рідких ресурсів;

- права, які з'являються унаслідок укладання ліцензійних угод;

- організаційні витрати на створення підприємства.

Окремі елементи нематеріальних активів мають особливості правового захисту: існує виняткове і не виняткове право, а також спеціальний правовий захист. Власники об'єктів промислової власності отримують виняткові права на їх використання за допомогою патентів на винаходи, промислові зразки, а також свідоцтв на корисні моделі, товарні знаки.

Патентом називається виданий державним органом (патентним відомством) документ, який дає особі або організації виняткове право використовувати позначене в патенті технічне рішення. Виняткове право, яке дається власникові патенту, означає монополію на використання об'єктів промислової власності. Це право існує лише на території країни, яка видала патент, і не може виходити за її межі. Промислові зразки захищаються також, як і винаходи.

Авторське право – система правових норм, які визначають положення авторів наукових публікацій, літературних або художніх творів, програмного забезпечення для ЕОМ і їх взаємовідношення з іншими контрагентами. Власник авторського права має виняткове право використовувати продукт своєї інтелектуальної діяльності. Правовий захист місця походження товарів виникає на підставі його реєстрації. Видається свідоцтво, яке підтверджує право на його використання. Але це не виняткове право.

37) Оценка и износ нематериальных активов

Специфика нематериальных активов обусловливает особенности их оценки и учета. В мировой практике существуют разные методы оценки нематериальных активов: по себестоимости, по покупной стоимости, по рыночной стоимости.

Нематериальные активы, созданные самим предприятием, оцениваются по себестоимости. Для этого все затраты по отдельным видам активов собирают на отдельном субсчете бухгалтерского учета, где и отражается их себестоимость.

Если нематериальные активы покупают в процессе деятельности предприятия, то они оцениваются по их покупной стоимости. Их учет также целесообразно осуществлять на субсчетах.

Если предприятие принимает решение продать какие-то свои нематериальные активы или вложить их в уставный фонд другого предприятия, то их оценивают по рыночной стоимости. При этом используют специальные методы (например, экспертные).

По нематериальным активам осуществляется амортизация.

Амортизации подлежат затраты на приобретение нематериальных активов для собственного производственного использования.

Для амортизации применяется линейный метод, по которому каждый отдельный вид нематериальных активов амортизируется равными долями исходя из его первоначальной стоимости. Срок амортизации определяется предприятием самостоятельно исходя из срока полезного использования таких нематериальных активов или срока деятельности, но не более 10 лет непрерывной эксплуатации.

Амортизационные отчисления проводятся до достижения остаточной стоимостью нематериального актива нулевого значения.

Стоимость гудвила не подлежит амортизации и не учитывается при определении валовых расходов налогоплательщика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]